Начало / Новини / Дървото на пчеларя

Дървото на пчеларя

euodia

Еводията, позната още под латинските наименования еuodia hupehensis, evodia hupehensis, tetradium daniellii hupehensis, bee bee tree e по мнение на учените най-медоносното дърво.

Самото латинско наименование „еuodia“ е свързано с невероятния аромат на това растение. „Eu“ значи в превод добър, хубав, а „оdia“ мирис.

Родината на медоносното дьрво е Източна Азия. Разпространява се из цял свят от Ф. Швьобел учен от Аграрния Университет в Пенсилвания. В Западна Европа се намира пьрвоначално само в ботанически градини, по кьсно се утвърждава като много медоносно и се сее основно от пчелари.

Дървото стига височина до 12 метра. Понася добре както сушата и високите температури, така и студа. Еводията цьфти от края на юни до средата на октомври, като най-изобилния период на цъфтеж е от края на юли до средата на септември.Точно това е и времето за подновяване на пчелните люпила, а отделянето на нектар и прашец от другите растения не е толкова интензивно, както през пролетта. По тази причина еводията е незаменима за пчелите. Нектара на 3 цвята стига за една пчела.

По скалата от 1 до 4 (числата от 1 до 4 означават количеството отделян нектар и цветен прашец (1 – малко, 2 – средно, 3 – голямо, 4 – особено голямо) учените дават за еводията, оценка както за прашец, така и за нектар 4.

Гледката на цъфнала еводия е невероятно преживяване за всеки любител на природата. Растението действа като магнит за пчели и пеперуди, от клоните му блика истински живот, а във вьздуха се усеща неповторимо ухание.

Инж.Светломир Иванов

ПЛАТАН С

http://www.platan.imario.de

тел. 0887431197

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^