Начало / Новини / Избор на място за пчелин

Избор на място за пчелин


Как да изберем място на пчелина е въпрос, който всеки пчелар трябва да си зададе преди да се захване с отглеждането на пчелните семейства. Има някои изисквания, на които мястото на пчелина трябва да отговаря.
На първо място е важно пчелинът да бъде създаден и разположен в центъра на район с достатъчно количество разнообразни диворастящи и културни медоносни растения, осигуряващи нектар от ранна пролет до късна есен. Мястото трябва да е запазено от ветрове и да има в близост чиста течаща вода, но да е далече от големи водни басейни.
Също така е важно, има ли други пчелини в избрания район и как са разположени те. Между пчелина и медоносните растения по права линия не трябва да има други пчелини, защото връщащите се от паша пчели налитат в чужди кошери и добивът на пчелен мед намалява значително.
Трябва да бъде проучено и здравословното състояние на пчелните семейства в района – при наличие на масово заболели от американски гнилец избраното място да отпадне.
Пчелинът трябва да е далече от високоволтови съоръжения, захарни фабрики, промишлени предприятия, училища и детски градини.
Кошерите се подреждат в редове групово и шахматно. В редовете разстоянието между кошерите в реда е 2-3 метра , а между редовете 3-4 метра.
Кошерите трябва да се боядисват в светли цветове / бял, жълт , светлосин/.
В пчелина е хубаво да има поилка.
Установено е, че при средно благоприятни условия, каквито са у нас, максималният брой пчелни семейства в един пчелин е 40-50.
За предпочитане е пчелина да се намира извън населено място. В селата са струпани голямо количество кошери и пашата е ограничена. Проблем е охраната заради кражбите на кошери.

Николай Рачев

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^