Начало / Новини / Царството на мановия мед в Царево

Царството на мановия мед в Царево

p11500871

На 2 август случайно се оказахме близо до Царево и решихме да посетим фестивала на мановия мед, който се провеждаше по това време край морето. Странджанският край отдавна е известен с изключително вкусния и ароматен тъмен манов мед, който се получава там. Всъщност над 90% от мановия мед в страната се произвежда именно в Странджа. За щастие там природата все още е чиста.
Мановият мед се получава от маната по иглолистни и широколистните дървета, има тъмен цвят и е много ароматен.

manov_med

Маната е сладка леплива течност, която както нектара и прашеца, пчелите събират от растенията. Получава се в резултат на жизнената дейност на някои видове листни и щитоносни въшки, които паразитират върху листата, клонките и други части на растенията, като смучат от флоемния им сок, който съдържа захари. В резултат на това те отделят богат на захари, аминокиселини и минерални вещества сок.

p11500832

Около 20 производители от цялата страна представяха продукцията си и щедро предлагаха да опитаме от техния мед. От тях научихме, че българинът вече не търси най-евтиното, а държи на качеството. Това е и причината мановият мед да успява да задържи висока цена от 10-12 лв за килограм. Щяхме да научим още много неща, ако не ни беше напекло слънцето толкова много, че решихме, че трябва веднага да отидем и да се изкъпем в морето :)

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^