Начало / Новини / Мечките и пчелите

Мечките и пчелите

lakomoto_meche

Мечките често са подценявана опасност когато става въпрос за отглеждане на пчели. Наистина те са проблем за доста малка част от пчеларите, но когато се появят представляват наистина сериозен проблем.

meche_pita
Мечките са много привлечени от медa и пчелите и може изведнъж да решат, че кошерите си струват посещението, особено ако не могат да намерят достатъчно храна по време на слабия сезон. През пролетта – когато гладните мечки се събуждат от зимния си сън – и есента, когато мечките са в процес на изграждане на мастните резерви в подготовка за зимата – това са най-вероятните времена когато мечката може да посети пчелина.

Колкото по-близо е пчелинът от гората, до чистата природа и далеч от населените места и цивилизацията, толкова опасността от мечки е по-голяма. Напоследък много се цени именно медът, добит от екологично чисти региони, далеч от населени места. Дори се появиха предложения всички по-големи пчелини да бъдат изнесени извън населените места. Именно при такъв тип пчелини обаче опасността от мечка е най-голяма.

Мечката разрушава кошерите за да се добере до меда. Тя обикновено напада първо кошерите, които са най-близо до гората, но винаги се връща да изяде всичко докрай, ако стопанинът не е взел мерки. В повечето случаи пчелно семейство, което е нападнато от мечка не оцелява.
porazii_kosheri_mechka

В последните години популацията на кафявата мечка в България се е увеличила и съобщенията за набези върху пчелни кошери зачестяват. Такива има най-често около Смолян и Девин в Родопите, около Карлово, но вече и на места, където преди мечки не е имало като в Севлиевскто село Тумбалово, които са нападнати това лято.
От тази година е и историята на Стоян Иванов от Карлово, чийто пчелин мечката напада вече редовно. Той споделя, че чак 25 дни след първите набези на мечката от министерството на околната среда и водите се задействат и му отпускат електропастир, който наистина действа и за известно време решава проблема. За съжаление електропастирът е откраднат и отново няма кой да го защити. Мечката се връща 2 дни след като пчелина остава без електрическата ограда и сега отново унищожава кошери на воля. До момента мечката е унищожила 35 пчелни семейства от пчелина на Стоян Иванов, който вече неколкократно е имал срещи с нея очи в очи. Той разказва, че няколко пъти кучето му го спасявало от нея. Всяка вечер той застава на пост за да пази пчелина. Прогонва мечката, но тя се връща по 4-5 пъти на нощ. Рекордът бил когато една вечер пчелинът му бил посетен 17 пъти.

Тъй като мечките са защитен вид, не може просто да бъдат отстреляни. Излиза, че мечките са по-защитени отколкото пчеларите и пчелите. Искаме да изгоним пчелите от населените места и къде ги пращаме – при мечките и крадците – напълно беззащитни и оставени да се оправят сами!

Какво все пак може да направите за да защитите пчелина?

1. Електричека ограда: Министерството на околната среда и водите може да Ви предостави електропастир, но това обикновено става след като вече има нападение на мечка в района.
Електрическата ограда е психологическа ограда пред животните и се състои от един или повече проводници, закрепени върху изолатори и свързани с енергезиращо устройство, което от своя страна е свързано към източник на захранване и заземинелни пръти. Енергизатора произвежда кратки и с високо напрежение импулси между проводниците и земята, когато животното докосне електрифицирания проводник започва да получава електрошокове и се приучава да не се доближава до оградата
2. Да се вдигнат кошерите на високо: Може да се изгради специална конструкция или просто кошерите да се поставят на балкон или покрив на съществуваща сграда.
kosheri_visoko
3. Силни звуци и светлини: понякога силните звуци от двигател на кола, музика и внезапните светлини могат да стреснат животното и то да отстъпи.
4. Преместване на пчелина: ако нищо не помага, може би това е единствената възможност, докато все още мечката не е унищожила всичко.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^