Начало / Новини / Медовината – напитка на крале и рицари

Медовината – напитка на крале и рицари

medovina
Винаги съм се чудела какво ли пък е това медовина. Имах представа, че това е някакво древно питие, което се споменава само в по-старите книги, когато веднъж видях бутилки с надпис „медовина“ на едно пчеларско изложение.

Медовината всъщност е слабоалкохолна напитка, която се приготвя от мед, вода, мая и билки. Има сладък вкус и често е наричана вино от мед.
Докато виното се получава при ферментация на плодове (най-често грозде), медовината се получава при ферментация на пчелен мед.
Намирането на пчелен мед е било лесно, още преди хората да се установят на определени територии в аграрни общества, за да култивират зърно за бира или грозде за вино.
От античната и средновековната история има безбройни референции за медовината. Слвяните например събирали меда на пчелите и го смесвали с вино. Получената напитка била традиционна за трапезата на славянските князе.

Медовината, освен ароматно-вкусови ценности има също и лечебна сила. Тя въздейства благосклонно и неутрално на имунната, храно-смилателната и сърдечно-съдовата система.
Неофициално тя се превръща в истинската напитката на любовта. От векове медовината се смята за афродизиак.

Ето и една рецепта за приготвяне на медовина:

В 10 л мека вода се разтварят при бъркане 3,6 кг мед, загрява се до кипене и се вари 1—2 часа. Горещият разтвор се прелива в чист закрит съд (буре) или емайлиран съд с плътно прилягащ капак (ако се налее в стъклена съд, той ще се спука), вместимостта на който трябва да е приблизително с 3—4 л по-голяма от количеството на приготвения разтвор. Прибавят се корите на 1—2 лимона, 2 г карамфил, 10—12 г канела и накрая 3—4 лъжици пресен мед за подкваса. На съда се прикрепя ферментационна тапа и разтворът се оставя да ферментира при обикновена температура (15—20°С). Приблизително след около 7—8 седмици медовината става прозрачна (избистря се) и тогава може да се прелее в стъклени дамаджани, които се пълнят догоре. Ферментационната тапа се оставя на втулката на дамзджанат а и след 3—4 месеца готовата медовина се пълни в бутилки.
А който няма време и желание да си я приготвя, може да си я поръча от интернет: на този адрес.

Повече за admin

5 коментара

 1. А във какъв съд се вари, щ’ото ако го вариш в неква по голяма тенджара то за 1, 2 часа ще изври и нищо няма да остане ми се струва ;)

 2. много ми хареса медовината

 3. Трифонов

  Медовината се приготвя с любов и много желание…….
  Смесва се мед с вода 2 към 8 а ако искаш да стане мялко по-силна можеш да завишиш малко меда да стане 3 към 8. Разбърква се добре и се слага на огъня да ври бавно и внимателно да не изкипи. Трябва да ври докато се загуби пяната или казано докато се унищожат дрождите. След това като изтине се слага в друг съд като в така получения разтвор се слага малко хлябна мая – разбита хубаво и може малко пчелен прашец също разбит добре. Това се оставя да ферментира за около два месеца разбира се че трябва да се затули така че да не поема от външния въздух / със специална тръбичка или маркуче потопено в буркан с вода/ По желание може да се сложи билка за аромат но аз я бичам чиста натурална а аромата да дойде от меда а той трябва да е букет. Ако сложиш билки това е все едно да целуваш парфюмирана булка.
  След втория месец внимателно се източва от дамажаната и се налива в бутилки. Сега вече идва времето на любовта. Колкото повече стои медовината толкова по-хубава става. При това положение все още има остатъчна захар и затова е прието да се пие с приятни любими хора.
  С уважение Трифонов

 4. Трифонов благодаря за рецептата ще я пробвам. и на мен много ми харесва медовината но досега не съм я правил лично :)

 5. Узунова

  Не съм пробвала, но четейки си мисля, няма ли при варенето да се унищожат всички полезни вещества в меда. Знаем, че не трябва да се загрява над 50 или 70 градуса. А в статията пише, че има също и лечебна сила

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^