Начало / Новини / Медовината – напитка на крале и рицари

Медовината – напитка на крале и рицари

medovina
Винаги съм се чудела какво ли пък е това медовина. Имах представа, че това е някакво древно питие, което се споменава само в по-старите книги, когато веднъж видях бутилки с надпис „медовина“ на едно пчеларско изложение.

Медовината всъщност е слабоалкохолна напитка, която се приготвя от мед, вода, мая и билки. Има сладък вкус и често е наричана вино от мед.
Докато виното се получава при ферментация на плодове (най-често грозде), медовината се получава при ферментация на пчелен мед.
Намирането на пчелен мед е било лесно, още преди хората да се установят на определени територии в аграрни общества, за да култивират зърно за бира или грозде за вино.
От античната и средновековната история има безбройни референции за медовината. Слвяните например събирали меда на пчелите и го смесвали с вино. Получената напитка била традиционна за трапезата на славянските князе.

Медовината, освен ароматно-вкусови ценности има също и лечебна сила. Тя въздейства благосклонно и неутрално на имунната, храно-смилателната и сърдечно-съдовата система.
Неофициално тя се превръща в истинската напитката на любовта. От векове медовината се смята за афродизиак.

Ето и една рецепта за приготвяне на медовина:

В 10 л мека вода се разтварят при бъркане 3,6 кг мед, загрява се до кипене и се вари 1—2 часа. Горещият разтвор се прелива в чист закрит съд (буре) или емайлиран съд с плътно прилягащ капак (ако се налее в стъклена съд, той ще се спука), вместимостта на който трябва да е приблизително с 3—4 л по-голяма от количеството на приготвения разтвор. Прибавят се корите на 1—2 лимона, 2 г карамфил, 10—12 г канела и накрая 3—4 лъжици пресен мед за подкваса. На съда се прикрепя ферментационна тапа и разтворът се оставя да ферментира при обикновена температура (15—20°С). Приблизително след около 7—8 седмици медовината става прозрачна (избистря се) и тогава може да се прелее в стъклени дамаджани, които се пълнят догоре. Ферментационната тапа се оставя на втулката на дамзджанат а и след 3—4 месеца готовата медовина се пълни в бутилки.
А който няма време и желание да си я приготвя, може да си я поръча от интернет: на този адрес.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^