Начало / Обучение / Здраве / Мед против грип и ангина – украински експеримент с уникални резултати

Мед против грип и ангина – украински експеримент с уникални резултати

med_jabulki


Снимка: Пламена Михова

Фактът, че медът е полезен за здравето и повишава защитните сили на организма, е добре известен. Въпреки това, научният подход изисква достатъчно дълъг период на наблюдение и задълбочен анализ, за да се избегнат прибързани и често противоречиви изводи. Нашият двадесетгодишен експеримент изследва профилактичното действие на меда в комбинация със средствата на билковата терапия, благодарение на което целият колектив, участвал в експеримента през целия период не е заболявал от грип, остра вирусна инфекция, ангина или други простудни заболявания. Подобен многогодишен експеримент никога по-рано не е бил осъществяван и затова искаме да запознаем читателите подробно с условията за неговото провеждане и да дадем разумни съвети, които да им помогнат да съхранят и укрепят своето здраве.

Преди 20 години професор В.М.Фролов углавява катедрата по инфекциозни болести и епидемология в медицинския институт в Луганск. Отначало колективът е доста малък (общо 5 човека), и трябва да се намерят още най-малко петима преподаватели за да се организират ефективно занятията на студентите.

Целта на експеримента била в това, да се предпазят членовете на екипа ( по настоящем 16 души) от грип, ангина и други заболявания с простуден характер. В качеството на основно средство избират натуралния пчелен мед. Това идеално подхожда на знаменитото изказване на великият лекар от Древността Хипократ: “Всяка храна трябва да е лекарство, а лекарството – храна”. Медът съчетава тези две качества. Има цял ред експериментални разработки, в които е установено неговото положително влияние върху имунитета.

В процеса на експеримента всички наши сътрудници по 3 – 4 пъти в течение на работния ден консумират пчелен мед, пиейки зелен чай с лимон. За да се избегне разлагането на ензимите от състава на меда, той се поставя върху лимон, ябълка, сирене или се смесва с извара ( по желание на експериментаторите) и се пие с топъл, но не горещ чай. В топлото лятно време някой сътрудници предпочитат охладен чай. В този случай медът се добавя и чаят се разбърква преди употреба. Във връзка с определеното научно значение на експеримента медът се дозирал със специална мерна лъжичка. На едно пиене на чай се полагат по 10-15 г., тоест ежедневно от 40 до 45 грама пчелен мед общо. Прекъсване на експеримента не е имало. С разширението на катедрата в експеримента се включват новите сътрудници, 4 човека за двадесетгодишния период се пенсионирали, а двама сменят работното си място. Така, общата продължителност на опита е 20 години за 5 човека, 15 години за 6, 10 години за 8 и от 5 до 10 години за 7. Общо в научната работа участвали 26 човека, включително автора. През всичкото това време сътрудниците не приемали никакви други профилактични препарати, за да не нарушават чистотата на експеримента. Последните 8 години основните помещения на катедрата са разположени непосредствено в специализираното инфекциозно отделение за хоспитализация на болни от ангина, в което едновременно се намират за лечение от 40 до 60 пациенти с вирусно-бактериални (стафилококови или стрептококови) поражения на горните дихателни пътища и сливиците. Тъй като отделението се състои от обикновени помещения, то е напълно ясно, че експериментът се провежда в епицентъра на различни инфекции. По данни от микробиологичните изследвания на пациенти, у тях значително се е увеличил броят на микроорганизми, устойчиви на повечето съвременни антибиотици.

А какви са резултатите на нашият многогодишен експеримент? Основният от тях, се заключава в това, че за всичките тези години нито един от работещите в катедрата нито веднъж не се е разболял. Честно да си призная, не очаквахме такива блестящи резултати, но те все пак са факт. За целия двадесетгодишен период постоянна работа в епицентъра на заразни заболявания, в това число по време на масови заболявания от вирусен хепатит, дизентерия, грип и даже холера, нито един от сътрудниците не се разболява. През периода на изследването ние два пъти получавахме грамоти за високото ниво на работа за подобряване на здравето на работниците и служителите.

Какво означава това в научен план? При имунологичните изследвания е установено високо ниво на естествена анти-инфекциозна резистентност у всички служители, без изключение. Когато в нашия екип постъпи нов човек и започне да приема редовно мед, зелен чай и лимон, то за около 30-40 дни при него значително се повишава антибактериалната активност на кожата и серума, понижава се до минимум микробната флора на кожата, лигавиците, сливиците и напълно отсъства патогенната микрофлора, забелязва се само незначително количество нормални симбионти.

Тези данни показват, че при редовен прием на пчелен мед съществено се повишават естествените защитни сили на организма, антибактериалното действие на кожата и серума – тези лабораторни показатели отразяват най-общо състоянието на естествената устойчивост на организма срещу инфекции. При условията на промишления регион на Донбас, където се провежда нашето изследване, заради постоянния екологичен натиск, тези показатели са понижени даже при напълно здрави и млади хора: по данни на многогодишно, 96% от населението имат различни признаци на имунна недостатъчност. Поради това е много окуражаващо, че редовният прием на пчелен мед само за 30-40 дни е достатъчен, за да се подобрят значително имунологичните показатели и, следователно да се избегне заболеваемостта от различни инфекциозни болести.

В допълнение, за такъв дълъг период на наблюдение, ние отрихме, че редовният прием на 60-80 грама мед, заедно с повишаването на защитните сили на организма, също забавя процеса на стареене. Доцент А.Н.Тищенко е един от първите участници в експеримента и ежедневно в продължение на 20 години, той приема по 60-80 грама мед дневно. Сега той е на 79 години. Няма здравословни оплаквания, чувства се добре, изглежда млад за годините си и е много активен. Той постоянно чете лекции на студентите, провежда практически занятия, и пътува в района на областта. По наша молба, той постъпва в болница за пълни изследвания. Никакви патологични изменения не са открити. Кръвното му налягане е 120/70, пулс 62, а на електрокардиограмата всичко е съвсем нормално. Заключение на очния лекар: зрение 1,0 на двете очи. Рентгенография на бял дроб – без патология. Ултразвуково изследвание на органите на коремната област – без патологии. Показателно е, че даже простатата е с нормални размери, без изменения, което е великолепно за такава възраст. Общото заключение на специалистите е: клинично здрав.

Трябва да добавим, че за всичките двадесет години на нашия експеримент доцент А.Н.Тищенко нито веднъж не се е разболял и не е приемал никакви лекарства.

Смятаме, че нашият дългогодишен опит е достатъчно убедителен и свидетелства за високите лечебно-профилактични свойства на натуралния пчелен мед. Заедно с нас в отделението работи и персонал, който не участва в този експеримент, болшинството от който боледува по 3-4 пъти в годината от грип, бронхит, фарингит, остра вирусна инфекция и други простудни заболявания. И в това няма нищо удивително, тъй като те постоянно общуват със заразни болни. Разликата е в това, че те не приемат редовно пчелен мед, както правим ние.

В.М.ФРОЛОВ, Н.А.ПЕРЕСАДИН
Украина, 91002, г. Луганск, ул. Ляпина, д. 2
Превод от руски: Мария Рачева
Статията е публикувана по идея на Даниела Челебиева

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^