Начало / Новини / Национална програма по пчеларство 2011-2013

Национална програма по пчеларство 2011-2013

Предстои изготвянето на новата национална програма за развитие на пчеларството 2011-2013. Досегашната програма на Министерството на земеделието беше многократно критикувана от пчеларите за множеството недостатъци при разпределението на субсидиите, за липсата на достатъчно средства, за начина на определяне на субсидията.
Очакваме Вашите предложения, как може да се подобри Националната програма по пчеларство, така че наистина да бъде полезна и да достигне до пчеларите.

Ето накратко в какво се изразяваше Националната програма по пчеларство 2008-2010.
Парите са над 7 милиона лева. 50% са осигурени от националния бюджет и 50% идват от Европейския фонд за гарантиране в земеделието.
Разпредлението между пчеларите става на базата на подадени заявления за участие в програмата, като е задължително пчеларите, които кандидатстват да бъдат регистрирани земеделски производители. Това автоматично струва на пчеларите годишни осигуровки в размер от 237 до 475 лв, в зависимост дали имат друга дейност.
За парична помощ можеше да се кандидатства за:
1. За закупуване на кошери и пчелни семейства
2. За закупуване на лекарства
3. За проби за изследване на меда
Също така досегашната програма включваше сложна бюрократична процедура за кандидатстване. Например през ноември приемът на документи за подпомагане закупуването на кошери и пчелни семейства беше прекратен на същия ден, когато и беше обявен, поради изчерпване на средствата. Не трябва ли да се приемат заявленията на всички и след това сумата да се разпредели между тях. Все пак ако си играем на правила, да вземем да сложим една писта и на финала да чака един чиновник с гише за приемане на документи. Пускаме пчеларите и който стигне първи подава, останалите, сори :)
Досега нямаше субсидия, която да се изплаща на кошер или на произведен килограм мед. Много пчелари се обявяват за въвждане на субсидии на базата на регистрирано пчелно семейство. По-справедливо ли е на пчелно семейство или на произведен килограм мед? Все пак дори да дават различен добив, всички пчелни семейства участват в опрашването. Но в момента субсидиите се разпределят между производителите на отводки и кошери, а обикновените пчелари остават да се борят с конкуренцията в Европа без никаква помощ.
От тук можете и да изтеглите текста на

Националната програма по пчеларство 2008-2010.


Целият бюджет на Програмата за 27-те страни членки на ЕС е 28 млн. евро на година. Той се разпределя от Европейската комисия на база деклариран брой пчелни семейства на всяка страна. В България тези пари, получени на база декларираните кошери се разпределят между производителите на отводки, кошери и пчелни майки.

Очакваме Вашите коментари, идеи и преложения!

Повече за admin

99 коментара

 1. Здравей,Цеков
  хич не съм в сивия сектор.от 10 години имам малък бизнес от който искарвам по някой лев. Редовно си плащам всичко дължимо към тая държава.Ами тия дето нямат какво да сложат на масата за вечеря?Познавам хора които имат по 10тина кошера.Искат да кандидатстват но трябва да са регистрирани.те нямат с какво да си хранят децата, пак остава осигоровки да плаща.как да стане ?Истината е че живеем в болна и объркана държава която скоро няма да влезе в крак.това което съм написал по горе е в защита на хора които имат желание за работа ,но нямат чичо владика.мисля да не зациклям само с една дейност.за да успееш трябва да действаш и развиваш по мащабно.И Цеков знай че тук не е Америка.Много ми се иска ина мен но истината е друга.

 2. trqbva da se pla6at na ko6er

 3. напълно съм съгласен с Илиян,защото и аз минах по този път.и смятам 4е трябва да направим нещо за тези собсиди.аз исках да се регистрирам и да кандидатствам по програма ,че като почнаха да вадят вода от девет кладенеца че чак ме отказаха , изатожа даге и не се регистрирах като земеделски .Че аз парите ми трябват за ПЧЕЛАРСТВО не за земеделие–––––––…………………..

 4. така че трябва да се плаща на кошер

 5. Суходол-Бургас

  В България всичко е направено така , че младите пчелари да го дух-…….. ДОКОГА ЩЕ
  БЪДЕ ТАКА ?????????????????

 6. Здравейте. Аз имам 20 кошера. А всело Главан Има один “ пчелар“ . Той има 1000 Кошера. Но само кошери, семейства много молко, той също пчелар? Много интересно ,за опрашаване или за семейства вземе пари човек?

 7. ZDRAVEYTE.
  az mislq,4e subsidiqta da se dade na p4helno semeystvo i nay vajnoto koeto e da ima kontrol v1rhu izkupuvatelite na pchelen med t.e.
  da ima d1rjavna minimalna cena nito pchelarq da e v zaguba nito kupuva4a.
  S dve dumi da ima biznes.
  koga stava biznes?????????????
  kogato i dvete strani sa dovolni t.e.
  kupuva4a i prodava4a sa dovolni

 8. Аз също смятам че трябва да се плаща на пчелно семейство и то само с регистрация във ветеринарните служби. Всичко друго е удар по дребните пчелари и унищожаване на отрасъла.

 9. атанасов

  за догодина разбрах че ще се изплащат по 15лв. на кошер на регистрирани пчелари като зем. пр. по3год. програма ще вдигат процента на плащане за кош. и отв. 80%.за лек.-90%.за майки-80%

 10. атанасов:пишеш глупости на таркалета.
  какви 15 лв. какви 80%…
  земи се скрий някъде.разбрал,какво си разбрал бе.oще нищо не се знае и за двете престани да бръщолевиш глупости!

 11. няма да стане в близките 100 години
  може да измислят още някой данък.

 12. цонко цонов

  Здравейте някой работи ли с външни пращецоуловители аз искам да събирам пашец но кошерите ми не са пригодени за вътрешни прашецоуловители питам за да знам дали да инвестирам

 13. Николай Маринов

  Не искаме подаяние,искаме европейски цени на меда 5-6 евро за килограм чист мед.Изобщо цялата европейска политика е обаркана,не трябва да се дават пари да се прави нещо-това води до корупция!!!Трябва потребителя да плати за качествената стока,която ние сме произвели!И така всички които са излишни са вьн от бизнеса ни,а не те да ни дават субсидий.А от кьде им идат заплатите чудно???

 14. Валери

  Колега,това с европейските цени е добро и правилно но всички знаем,че ние не можем да ги наложим,много е сложно,затова смятам,че е по–възможно и по–правилно както е в цяла Европа–да се подкрепя всеки регистриран като зем.производител пчелар от страна на държавата с 40–50 лв.на пчелно семейство. Колкото за това,че може да се злоупотребява с бройката,да, сигурно ще има и такива „пишман“пчелари,но мисля,че това може да се регулира–има начини.

 15. ako imate problemi kajete na noviq prezident ili na boiko borisov toi she vi dade pari li4no :) na raka i she vi odreji lentata pred btvto :)

 16. Бате Пешо

  Колеги,аз не искам нито да ме подпомагат ,нито преференциални цени за консумативи и тям подобни и изобщо нищо.Аз съм за това да се вземе Европейското законодателство и вътрешен ред и да се приложи у нас едно към едно и всичко автоматично ще си дойде на мястото.Тука ни бъркат само наши хора с политически интереси и за съжаление някои от тях пчелари.Всички знаят за кои хора говоря.

 17. Някой знае ли какви са изискванията да изработвам пчелни кошери по програмите за развитие на селските райони и пчеларската програма. Трябва ли да съм регистриран като фирма?

 18. трябва да можеш да издадеш фартура.трябва да имаш регистрирана фирма но да не е по ддс ако искаш да имаш и клиенти

 19. чета коментарите ви за пчеларската програма и за болния въпрос субсидии за пчеларите
  като първите са от дата (15 януари, 2010)
  и се питам за тая почти 1 година какво се е променило в полза на пчеларите,АБСОЛЮТНО НИЩО …
  аа.. да извинявам се, СЛУЧИ СЕ !
  падна цената на меда а захарта се вдигна двойно .честито ви!

  като чуя за организации,сдружения и разни простотии много се изнервям.всички те са дудолу,да ми посочат поне едно, ама само едно нещо което са допринесли за пчеларството .само си дрънкат едни и същи неща ама няма кой да ги чуе..пффф млъквам ,благодаря за вниманието и се извинявам ако съм засегнал някой просто съм разочарован от пчеларството и най вече от пч. организации.

 20. SLUCHAM BATE VI BOIKO DOGODINA CHTE VDIGA OSIGUROVKITE NA ZEME DELSKITE ROIZVODITELI–SLED KATO PCHELITE DOPRINASIT TOLKOVA MNOGO ZA DOBROTO NA TCHOVEKA …TO ZNAEM PONE V BALGARIA NIAMA NENAKAZANO –DOBRO.SRECHTU 1EVRO DADENO NA PTCHELARIA ZA 1KG. MED EFECTA OT TRUDA MU POKRAI TOVA PROIZVODSTVO ZA XORATA E 120 EVRO–OPRACHVANE,EKORAVNOVESIE…

 21. Новобранец

  Здравейте пчелари! не ви наричам колеги защото съм нов! Въпроса ми е следния: в началото на годината купих 10 кошера и с помоща на един приятел изкарах 10 тенекии мед (абе заслугата си е негова ама аз се уча). Смятам да купя още някой друг кошер през пролетта но има ли все още възможност за проекти и пари от Европа или всичко свърши? Какво стана с тази програма за подпомагане на пчеларството 2010- 2013год?

 22. Лазар натов

  Уважаеми Дами и Господа Колеги Пчелари,
  Съгласен с ВАС,че трябва да се дават субсидии на пчелно семейство.Защо в закона за пчелaрството е прието да сме земеделски производители? На събрание през една от изминалите години на ул. „Витошка“№6 в гр.София поставих въпроса на юрист от МЗХ Защо трябва да се регистрираме като земеделски производители за да получаваме субсидиите, които ни се отпускат от Европейският съюз? В момента на задаване на въпроса,АЗ съм работещ,фирмата ме осигуряваше на доста добро ниво,отколкото на земеделски производител. ПИТАМ може ли ЧОВЕК в Република БЪЛГАИЯ да се осигурява два пъти за едно и също нещо?

 23. Христо Трифонов

  Лазарчо,,
  В България може да се осигуряваш колкото си искаш никой не те спира но това не значи, че в болницата при теб ще идват толкова сестри за колкото си се осигурявал.
  Аз съм пенсионер, имах фирма редовно си внасях осигуровките, но да получа субсидии трябваше да имам и здравна осигуравка като земеделски производител и това ме удари под кръста и не получих субсидии. Затова казвам, РЕГИСТРАЦИЯТА ДА СТАВА САМО В СЪВЕТИТЕ И Д В С К и то с малко повече разяснителна кампания за да може да се включат повече пчелари. ВСИЧКО КОЕТО СЕ ПРАВЕШЕ ДО СЕГА Е САМО ЗА ГОЛЕМИТЕ ЛЪВОВЕ. АКО РЕШИШ ДА СЕ РЕГИСТРИРАШ ПЪРВО ВЗЕМИ Ч Е Т И Р И ТЕНИКИИ С МЕД – ПРОДАВАШ ГИ И С ПАРИТЕ ОТИВАШ В Н А П – ТАМ ЩЕ ТИ КАЖАТ КАКВО ДА ПРАВИШ. НИКОЙ НЯМА ДА ПОЛУЧИ ПАРИ АКО НЕ Е ИЗРЯДЕН В ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ КЪМ ДЪРЖАВАТА.
  ВСИЧКИ ГЛАВАТАРИ КАЗВАТ КОЛКО ПЧЕЛИ ИМА В Б Ъ Л Г А Р Я И ИСКАТ СУБСИДИИ НО ПРИ ТАКИВА УСЛОВИЯ ЧЕ ДА ГИ ПОЛУЧАТ ПАК ВЪВОВЕТЕ.

 24. Мечката

  Здравейте на всички.
  някой от скоро регистриралите се може ли да ми каже какъв е редът и какви са изискванията .
  има ли някакъв минимум на брой кошери ,пчелни семейства и изобщо нужно ли е да го правя?

 25. станислав

  Отговарям на мечката – Защо ти трябва от мечка ремичка?

  Има смисъл да се регистрираш като земеделски производител ако си безработен, за да можеш да си внасяш осигуровки. Някога, ако е рекъл господ да дочакаш пенсия.
  Ако си имаш друга работа, където те осигуряват е излишно. Главоболията са големи. Бюрокрацията е убийствена. Ще разнасяш папки с документи от канцелария до канцелария и все нещо няма да е както трябва и ще те връщат докато им стане кеф на п…Защото законите непрекъснато се променят и чиновниците не ги знаят. Един ти иска едно, другия път попадаш на друг, който ти казва, че не е трябвало да те връщат за този документ, защото вече не го искат, но пък искат друг, който ти нямаш и така докато не позеленееш, откачиш и почнеш да си говориш (псуваш) на висок глас по улиците. Познавам хора, които накрая не издържаха, теглиха по една майна на всичко и заминаха в чужбина.

 26. Иска се задължителна регистрация на пчелин и като земеделски производител, с ветеринарен дневник както и пчелина да е записан в кметският дневник в общината. Минимум за брой няма но днес си подадох документите и това което дочух е че тази година може би средствата ще се изчерпят по-бързо.

 27. георги

  Тази година ветеринарните дневници са нови екземпляри- от 30,08,2011 важат- така че набавете си ги от участъковите лекари.

 28. Какъв е редът за подаване на документи защото ми омразна да ме препращат.Благодаря предварително

 29. Марине, какви документи те гонят,парите свършиха още на 16.01.12 2-3 часа след стартирането на програмата.
  може да се пробваш за прием -2013

 30. здравейте.Тази програма дали е още в действие?

 31. G Asenov :действала е 2 часа

 32. Zdraveite az sum edin ot nachinaishtite pchelari imam 20 p4elni semeistva i 20 prazni sanduka i iskam da pochna da se zanimavam s tova da si mi e kato biznes ii vuprosa mi e ima li smisal da kandidatstvam po teq programi kato gledam komentarite do tuka neshto ne mi vduhvat doverie ….

 33. Даниела Челебиева

  КАК СТЕ ПЧЕЛАРИТЕ ? НЯМА ЛИ ДА ПОЧЕРПИТЕ ЗА СУБСИДИИТЕ

  http://fermer.bg/news/3570/1/ep-prie-s-mnozinstvo-bg-popravka-za-miastoto-na-pchelarstvoto-v-osp.html

 34. цонко цонов

  ЗДРАВЕЙ КОЛЕГА!МОЕТО МНЕНИЕ Е ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА УЧАСТВАШ В НИКАКВИ ПРОГРАМИ ЗАЩОТО ЩЕ ПЛАЩАШ ЗА ОТВОДКА ПО 130 ЛВ И ЗА КОШЕР ПО 150 ЛВ КАТО ТИ ВЪРНАТ 50%ОТ ВЛОЖЕНИТЕ ПАРИ И ЩЕ ВИДИШ ЧЕ СИ СЕ БЛЪСКАЛ БАДИВА НАПРАВО СИ КУПУВАЙ ОТВОДКИ ИМА НА 4 И НА 5 ПИТИ ПО 70 80ЛВ И КОШЕРИ ПО 85 ЛВ С ДВА МАГАЗИНА .УСПЕХ!

 35. Лепа Брена

  цонко цонов : Като не си в час недей да се правиш на разбирач!
  Плащаш отводката 130лв. но ти връщат 115лв
  За кошери връщат 91 лв.
  а процентите са 80% а не 50%
  Така че колега прави си каквото си знаеш,тук да питаш двама ще ти кажат 20 мнения ,не се занимавай да слушаш тап….ри :)

 36. цонко цонов

  като ги вземем ще почерпим!

 37. Христо Лесов

  Челебиева когато ги дадьт тогава питаи как сме не викаи хоп преди да си скочила и що да черпим теб ква си ти .

 38. Даниела Челебиева хайде моляте вземи се спри вече,че ставаш смешна моето момиче

 39. цонко цонов

  не се правя на разбирач а чета пише че по програмата за кошери процентите са 60 пише на български а не на сръбски и един кошер не струва 150 лева това е подигравка от един кубик материал излизат 10 броя а кубика струва не повече от 260 лв така че ти си прави сметката аз купувам кошер с два магазина и дебелина 33мм за 85лева

 40. цонко цонов

  каква е тази златна отводка бе госпожа та ти си доста далече от пчеларството та ти на тази отводка не можеш две години да и изкараш парите ако я купуваш не по програмата първо на три пити това не влиза в никакъв стандарт тази отводка е около 600гр пчели ако е дадан блат ако е многокорпусна и по малко стандарта е 1100гр на пакет така че аз не виждам защо човека да си дава парите на мошенически фирми по добре да си купи от пчелар на 5 пити за 80 до 85 лв максимум и да знае че тази отводка ще се развие до есента и ще си събере мед

 41. цонко цонов

  в грешка съм за което се извинявам за пчелни кошери 70% а за отводки 50%

 42. Лепа Брена

  цонко цонов : пак простееш. пак се изказваш неподготвен. 3 :)

 43. Sinan Sakic

  цонко цонов

  Не си в час : за кошери и отводки е 80%
  Програмата си е супер за който знае как да си съчетае работите.

  Плащаш отводката 120 лв. но ти връщат 115лв
  така че Цонко не е лошо да млъкнеш
  Ако не беше добра няма за 2 часа да кандидатстват 1040 души.

 44. Sinan Sakic Как сметна ,че 80% от 120лв са 115лв маи някои не е ходил на училище . 80% от 120лв са 96лв.

 45. цонко цонов

  можеш да кажеш че се изказвам неподготвен но те предупреждавам да не обиждаш Аз не съм кандидатствал по никакви програми но съм започнал да гледам пчели преди 12г.Купих 4 кошера сега имам 87 кошера с тенденция пак без никакви програми да стигна поне 150 така че аз лично се съмнявам в твоите качества като пчелар по скоро ти си нещо като начинаеща бърборана разбираща от всичко друго но не и от пчеларство

 46. цонко цонов

  ами ти бе синан ли си пиши се с твоето име бе и тогава ме коментирай как ли пък няма да млъкна аз имам право на мнение и не си ти човека който трябва да слушам вие пчелари ли сте или само с програми се занимавате имам чувството че вие живеете с програмите след като знаеш че за 2 часа са кандидатствали 1040 човека Аз познавам такива които кандидатстваха преди няколко години и взеха отводки и кошери сега са останали празни сандъци защото те по призвание не са пчелари а са чули че някой гледа кошери и те са решили да гледат ама само с гледане не става а трябва и работа и разбиране така че видяла жабата че коват коня та решила и тя да вдигне крак така е и вашата работа с Лепа Брена

 47. Sinan Sakic,
  плащаш 120 лв. ама ако имаш. Направи сметка за 50 отводки колко трябва да дадеш. ? И защо да пълним гушките на мошениците? Със сигурност ще получиш слаби отводки и ще ти струва много пари и труд докато станат нормални семейства. Със същите пари, без програмата, можеш да си купиш на свободния пазар пчелни семейства от които да извадиш мед и още първата година да излезеш на печалба.

 48. Димитър Бонев

  Здравейте колеги,
  Виждам че водите ожесточен спор относно програмите. Всяко нещо си има и добрата и лошата страна. Добрата е, че тези, които са успели да се преборят и да станат бенефициенти, както е модерно да се нарича, по програмите, че имат възможност да си закупят кошери и отводки на на високи,цени, които след това програмата ще им възстанови на 80%. Лошата страна е, че не е съвсем така. Първо, върху възстановените средства се дължи данък, после има и друг проблем, който не е за пренебрегване. Капацитета на лицензираните производители на отводки е доста по-малък, от сключените договори, което от своя страна води до извода, че количеството ще е за сметка на качеството. Тези, които се класират да получат слабичките отводки по навреме, ще имат някаква възможност да ги“стумулират“ за да станат семейства и да иззимят нормално, но това са допълнителни разходи, които не влизат в сметките и като удариш чертата излиза, че си купил много по-скъпа отводка въпреки, че програмата ти е върнала част от първоначалната инвестиция. Тези, на които им доставят отводките на по-късен етап, направо са загазили. При тях и стимулирането няма да помогне. За кошерите си струва стига да намериш свестен производител, но при повишеното търсене и там качеството рязко се снижи, поне така сочат фактите. Прехвалени в близкото минало производители на кошери миналата година се изложиха, като кифладжии без кифли. Та моето мнение по въпроса за програмите е, че те по-скоро вредят на пчеларите, отколкото помагат, особено при наличието на монопол върху производството на отводки и когато избора се свежда до списък от 20-30 имена.
  Относно субсидиите за които спомена г-жа Челебиева, Да благодарим на евродепутата г-жа Мария Неделчева, за това, че успя да прокара в комисията по селско стопанство на ЕС пчеларството за периода 2014-2020г. да се субсидира не по програми, а на пчелно семейство. Да благодарим и на женското пчеларско сдружение, които убедиха г-жа Неделчева че пчеларството в Европа се нуждае от точно такова подпомагане. СБП няма никакви заслуги в този случай, а НБО БПС са категорично против. Защо ли?

 49. кви са ти я НБО БПС ма….. им д…ба :)

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^