Начало / Новини / Национална програма по пчеларство 2011-2013

Национална програма по пчеларство 2011-2013

Предстои изготвянето на новата национална програма за развитие на пчеларството 2011-2013. Досегашната програма на Министерството на земеделието беше многократно критикувана от пчеларите за множеството недостатъци при разпределението на субсидиите, за липсата на достатъчно средства, за начина на определяне на субсидията.
Очакваме Вашите предложения, как може да се подобри Националната програма по пчеларство, така че наистина да бъде полезна и да достигне до пчеларите.

Ето накратко в какво се изразяваше Националната програма по пчеларство 2008-2010.
Парите са над 7 милиона лева. 50% са осигурени от националния бюджет и 50% идват от Европейския фонд за гарантиране в земеделието.
Разпредлението между пчеларите става на базата на подадени заявления за участие в програмата, като е задължително пчеларите, които кандидатстват да бъдат регистрирани земеделски производители. Това автоматично струва на пчеларите годишни осигуровки в размер от 237 до 475 лв, в зависимост дали имат друга дейност.
За парична помощ можеше да се кандидатства за:
1. За закупуване на кошери и пчелни семейства
2. За закупуване на лекарства
3. За проби за изследване на меда
Също така досегашната програма включваше сложна бюрократична процедура за кандидатстване. Например през ноември приемът на документи за подпомагане закупуването на кошери и пчелни семейства беше прекратен на същия ден, когато и беше обявен, поради изчерпване на средствата. Не трябва ли да се приемат заявленията на всички и след това сумата да се разпредели между тях. Все пак ако си играем на правила, да вземем да сложим една писта и на финала да чака един чиновник с гише за приемане на документи. Пускаме пчеларите и който стигне първи подава, останалите, сори :)
Досега нямаше субсидия, която да се изплаща на кошер или на произведен килограм мед. Много пчелари се обявяват за въвждане на субсидии на базата на регистрирано пчелно семейство. По-справедливо ли е на пчелно семейство или на произведен килограм мед? Все пак дори да дават различен добив, всички пчелни семейства участват в опрашването. Но в момента субсидиите се разпределят между производителите на отводки и кошери, а обикновените пчелари остават да се борят с конкуренцията в Европа без никаква помощ.
От тук можете и да изтеглите текста на

Националната програма по пчеларство 2008-2010.


Целият бюджет на Програмата за 27-те страни членки на ЕС е 28 млн. евро на година. Той се разпределя от Европейската комисия на база деклариран брой пчелни семейства на всяка страна. В България тези пари, получени на база декларираните кошери се разпределят между производителите на отводки, кошери и пчелни майки.

Очакваме Вашите коментари, идеи и преложения!

Повече за admin

107 коментара

 1. KOLEGI,IMAYTE MALKO MILOST!

 2. SRAMOTA E DA UPRAVLYAVA6 DIRJAVATA I DA SI SAMO MILIONER.NA6ITE UPRAVLYAVA6TI DO KATO NE STANAT MILIARDERI NIE SUBSIDII NYAMA DA VIDIM.STIGA STE SINUVALI,VIRNETE SE V REALNOSTTA!NIE TRUDE6TITE SE SKORO BYAL DEN NYAMA DA VIDIM.NAY MNOGO BATE BOYKO DA NI UVELI4I DANITSITE

 3. Димитър Бонев

  Знаете ли колеги. Субсидиите в момента са най-малкия проблем на пчеларството. А най-големия проблем е опазването на пчелите. Ами погледнете, то в БГ пчели не останаха, а държавните институции продължават да нехаят. Липсата на компетентност в МЗХ и разните им там агенции, липсата на пчеларски съюзи, които да си свършат работата и да защитят интереса на гилдията, а не само да се чудят какда „усвоят“ някой лев, защото те единствено и само това правят, в много скоро време ще доведе до пълното затриване на пчелите, а тогава и субсидии да има полза никаква.

 4. Bonev mislex da izrazq otnoshenie ,sled kato se zapoznax s poblikyvanite vuv foryma mneniq.Izvodut do koito stigam e ilustriran v tvoq komentar.

 5. 6aban 6abani4

  ПРОДАВАМ 50 тона мед реколта 2012
  цена 1.20 за кг

 6. az predlagam da se plashta na glava, kakto e za drugite jivotni. 20 evro na glava stigat

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^