Начало / Новини / Национална програма по пчеларство 2011-2013

Национална програма по пчеларство 2011-2013

Предстои изготвянето на новата национална програма за развитие на пчеларството 2011-2013. Досегашната програма на Министерството на земеделието беше многократно критикувана от пчеларите за множеството недостатъци при разпределението на субсидиите, за липсата на достатъчно средства, за начина на определяне на субсидията.
Очакваме Вашите предложения, как може да се подобри Националната програма по пчеларство, така че наистина да бъде полезна и да достигне до пчеларите.

Ето накратко в какво се изразяваше Националната програма по пчеларство 2008-2010.
Парите са над 7 милиона лева. 50% са осигурени от националния бюджет и 50% идват от Европейския фонд за гарантиране в земеделието.
Разпредлението между пчеларите става на базата на подадени заявления за участие в програмата, като е задължително пчеларите, които кандидатстват да бъдат регистрирани земеделски производители. Това автоматично струва на пчеларите годишни осигуровки в размер от 237 до 475 лв, в зависимост дали имат друга дейност.
За парична помощ можеше да се кандидатства за:
1. За закупуване на кошери и пчелни семейства
2. За закупуване на лекарства
3. За проби за изследване на меда
Също така досегашната програма включваше сложна бюрократична процедура за кандидатстване. Например през ноември приемът на документи за подпомагане закупуването на кошери и пчелни семейства беше прекратен на същия ден, когато и беше обявен, поради изчерпване на средствата. Не трябва ли да се приемат заявленията на всички и след това сумата да се разпредели между тях. Все пак ако си играем на правила, да вземем да сложим една писта и на финала да чака един чиновник с гише за приемане на документи. Пускаме пчеларите и който стигне първи подава, останалите, сори :)
Досега нямаше субсидия, която да се изплаща на кошер или на произведен килограм мед. Много пчелари се обявяват за въвждане на субсидии на базата на регистрирано пчелно семейство. По-справедливо ли е на пчелно семейство или на произведен килограм мед? Все пак дори да дават различен добив, всички пчелни семейства участват в опрашването. Но в момента субсидиите се разпределят между производителите на отводки и кошери, а обикновените пчелари остават да се борят с конкуренцията в Европа без никаква помощ.
От тук можете и да изтеглите текста на

Националната програма по пчеларство 2008-2010.


Целият бюджет на Програмата за 27-те страни членки на ЕС е 28 млн. евро на година. Той се разпределя от Европейската комисия на база деклариран брой пчелни семейства на всяка страна. В България тези пари, получени на база декларираните кошери се разпределят между производителите на отводки, кошери и пчелни майки.

Очакваме Вашите коментари, идеи и преложения!

Повече за admin

55 коментара

 1. Здравей,Цеков
  хич не съм в сивия сектор.от 10 години имам малък бизнес от който искарвам по някой лев. Редовно си плащам всичко дължимо към тая държава.Ами тия дето нямат какво да сложат на масата за вечеря?Познавам хора които имат по 10тина кошера.Искат да кандидатстват но трябва да са регистрирани.те нямат с какво да си хранят децата, пак остава осигоровки да плаща.как да стане ?Истината е че живеем в болна и объркана държава която скоро няма да влезе в крак.това което съм написал по горе е в защита на хора които имат желание за работа ,но нямат чичо владика.мисля да не зациклям само с една дейност.за да успееш трябва да действаш и развиваш по мащабно.И Цеков знай че тук не е Америка.Много ми се иска ина мен но истината е друга.

 2. trqbva da se pla6at na ko6er

 3. напълно съм съгласен с Илиян,защото и аз минах по този път.и смятам 4е трябва да направим нещо за тези собсиди.аз исках да се регистрирам и да кандидатствам по програма ,че като почнаха да вадят вода от девет кладенеца че чак ме отказаха , изатожа даге и не се регистрирах като земеделски .Че аз парите ми трябват за ПЧЕЛАРСТВО не за земеделие–––––––…………………..

 4. така че трябва да се плаща на кошер

 5. Суходол-Бургас

  В България всичко е направено така , че младите пчелари да го дух-…….. ДОКОГА ЩЕ
  БЪДЕ ТАКА ?????????????????

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^