Начало / Новини / Пчеларски Бизнес Симулатор

Пчеларски Бизнес Симулатор

Пчеларският Бизнес Симулатор показва печалбата на един пчелин при различен брой кошери. Може да се наблюдават резутатите при различен среден добив от кошер и различна средна продажна цена. Просто променете с мишката показателите в горната част на екрана и наблюдавайте ефекта на графиката и в изчисленията отстрани.

Кликнете тук за да увеличите размера.

Моделът използва приблизителни данни за средните разходи на кошер, показани в таблицата. Разходите и приходите се изчисляват на годишна база, като трудът на пчеларя не е включен.
Параметрите на модела включват разходи на кошер от порядъка на 90 лв годишно, както и предположение за 500 лв фиксирани транспортни разходи. При такъв модел се оказва, че ако добивът от кошер е 18 кг средно и цената 6 лева, пчелин с 50 кошера се оказва на загуба. Приемам мнения по върпоса, доколко този модел отговаря на действителността!

Повече за admin

n

7 коментара

 1. според мен модела е добър.Разходите за лекарства са по-малко около 5 лв на кошер, но пък разходите за подхранване са повече – пролет се дават мед центрофугиран и от пити в склада поне по 7-8 килограма по цена за килограм на едро от порядъка на 3,50-4,00 лв значи около 30 лв. минимум, които подхранва и есента поне 3 кг захар още 5 лв общо около 35 лева.Разшири скалата за добива до по-високи стойности от 60 кг/ на кошер и скалата с цените я разграфи на по 20 стотинки – примерно 3.20 3.40 и т.н

  • Благодаря много за коментара и препоръките. Макар и със закъснение ги включих в модела. Вече можете да го видите и в уголемен размер.

 2. не съм съгласен с посочените разходи за пролетно подхранване с мед, по-лесно е това количество просто да не се остойностява,защото ние сме си го произвели, а надали всеки ще се сети да си завиши добива със споменатите 7-8 кг когато първоначално попълва таблицата.

  • Първата година нямате произведен мед и трябва да ги подхранвате с нещо. Според мен трябва да има някаква приблизителна стойност, защото и някои пчелари подхранват със захарен разтвор.

 3. разходите на всеки пчелар са различни ако може това да се вавежда самостоятело ще бъде добре а също не се произвежда само мед ако има начин да се вавеждат и те като приход но иначе като идея е добро.

 4. Подкрепям savov66.
  Освен това вече може да се включи данък върху дохода от продукцията, променени са осигуровките…
  Аз си правя подобна таблица за период 3-5 години от създаването на пчелина. Картинката става доста по-детайлна и пълна.

 5. Blagodarq vi za prekrasniq simulator! Za men toi nakloni veznite v polza na startiraneto na p4elin. Siguren sym, 4e kalkulatora shte pomogne i na drugi hora da se orientirat v p4elarstvoto.
  S uvajenie Bojidar!

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^