Начало / Любопитно / Грижи за пчелните семейства след медосбора # Част 1

Грижи за пчелните семейства след медосбора # Част 1

Грижи за пчелните семейства след медосбора
pchelarstvo.com
В края на месец юли и началото на август в повечето райони на страната главната паша приключва. Приносът на нектар е ограничен с изключение на местата, където се отглеждат памук, резене, слънчоглед втора култура и някои други културни растения. В планинските райони с дъбови и иглолистни гори понякога се събират големи количества манов мед.

С промените в природата се изменя и животът на пчелното семейство. Пчелите не са активни, по-рядко излизат от кошера, лесно се дразнят и жилят. Майките снасят по-малко яйца и в резултат на това пилото намалява значително. Започват по-икономично да се изразходват хранителните запаси. Първият очевиден признак за настъпилите промени е изгонването на търтеите от пчелното семейство. Те вече са нежелани и са блокирани в края на гнездото или на дъното на кошера. Старите и изтощени пчели умират, а младите са по-малко и затова и пчелните семейства отслабват в известна степен.

През този период трябва да се вземат мерки за есенното развитие и запасяването на пчелните семейства съобразно тяхното състояние и нужди. За тази цел трябва да се направи следното;
*да се свалят или изолират магазините (корпусите) от плодника след приключване на последната главна паша;
*да се направи основен преглед на всяко семейство;
*да се създадат условия за отглеждане на колкото може повече пило, респ. повече млади и жизнени пчели.
*да се извърши есенно подбудително подхванване и запасяване с достатъчно храна за зимуване.

Магазините или корпусите се свалят или изолират от плодника, като се оставят отвори за преминаване на пчелите. Така се дава възможност на семейството да се организира и да се подготви за зимуване в плодника. Свалените магазини се прибират в склада и се вземат мерки за доброто им съхранение.
След свалянето на магазините или корпусите се преглеждат всички семейства и се подреждат гнездата им. Всички стари и дефектни пити без пило се изваждат, а тези с малко мед се поставят зад преградната дъска. Медът в тях се разпечатва, за да се пренесе от пчелите в гнездото. То се подрежда така, че по-късно лесно да се махнат излишните пити или да се сменят маломедните.

Една от най-важните задачи е да се извърши главен предесенен преглед, който по значение е равностоен на главния пролетен преглед. Неговите основни цели са следните:

*да се направи цялостна преценка на пчелните майки;
*да се определи количеството и качеството на пилото;
*да се прецени силата на пчелното семейство, изразена в междинни пчели;
*да се установи количеството и качеството на хранителните запаси;
*да се получи информация за здравословното състояните на пчелното семейство.

Прегледът се прави рано сутрин или привечер, когато летежът не е интензивен. Работи се внимателно, като се вземат мерки срещу възникване на кражба. Гнездата се подреждат така, че да има достатъчно свободни килийки за снасяне на яйца от майката с оглед да се отгледа към края на лятото повече пило. В центъра на гнездото се поставят светлокафяви пити, в които майката снася.

Майката се преценява по външния и вид и по количеството и качеството на пилото. Младата е по-пъргава, по-светла и снася яйца без да пропуска килийки (пилото е компактно). Старата майка е по-тъмна, често е с оръфани крила и други дефекти, а пилото е прошарено. Подмяната на старите майки е наложителна, защото рано през есента те преустановяват снасянето на яйцата и това се отразява на подготовката на семействата за успешното им зимуване. Само младите и с добър произход снасят усилено през есента и в резултат семейството има повече пило (5-6 пити) и повече млади пчели за зимуване.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^