Начало / Земеделски производител / Закони / В Стралджанско са приели ограничение на пчелните в семейства в населените места

В Стралджанско са приели ограничение на пчелните в семейства в населените места

Пчелните кошери да бъдат разположени най-малко на 150 метра от населените места в Стралджанско, решиха местните старейшини, съобщава dnes.bg.

Това е отговор на постъпилите множество жалби за ужилвания от агресивни пчели на хора и животни, със сериозни последици и дори фатален край.

Някои от потърпевшите търсят по съдебен път правата си заради умрели животни вследствие на ужилване.

През последните години броят на пчеларите в Стралджанско се увеличава, като някои от стопаните отглеждат в собствените си градини по над 100 кошера.

Сега пчеларите могат да разполагат в дворовете си не повече от 10 кошера, а останалите трябва да бъдат разположени извън населените места.

Според запознати агресивността на пчелите се дължи на големите площи с рапица и използваните препарати при отглеждането на селскостопанска продукция.

Повече за admin

16 коментара

 1. А местните старейшини ще гарантират ли на пчеларите, че кошерите им няма да бъдат откраднати? Във време, когато крадците не се плашат от нищо и влизат в домовете на хората и ги пребиват за 5 лева, да откараш кошерите си на 150 метра от населеното място е малоумие.
  А пчелите летят на 3 км. и пак могат да дойдат в селото. Тия 150 м. какво решават?

 2. мРазя ги !

  Най – добре да забранят
  Пчеларството със Закон .. майка им мръсна с копеленца какво ли не измислят да ни съсипат.

  Това е разработка на военните……хахха

  айде наздраве В Стралджанско живи и здрави , да ви е честито ?

 3. от района на Дунава

  нямам нищо напротив, даже съм категорично за всички пчелни семейства, независомо от бройката да бъдат извън населените места, но при едно (!..) условие, а именно:
  да имам пълната гаранция, че моите пчелни семейства ще останат невредими.
  Миналата година посред нощ, хем бях в къщи със семейството се опитаха да откраднат 2 пчелни семейства. Кошерите бяха боядисани, отремонтирани, с нови рамки и новоизградени пити.
  Тази година комшията, безработен, ерген, българин (!..) през януари, в най-големия студ и сняг беше разхвърлил капаците на 20 кошера. Същият този образ отново беше разхвърлил капаците през април. Човечеца на ходи на работа, напива се, няма пари …
  И така, кои ще ми даде гаранция за пчелните семейства, кой?
  Аз искам те да бъдат далеч, доста далеч от селото, да самият бряг на Дунава …
  А на подобни старейшини аз предлагам да бъдат по-мъдри, в противен случай в скоро време в Бйлгария никой няма да остане, освен тях, чиновници, полицай, некърници и всакаква друга некъдърна паплач.
  Нека да бъдем по-мъдри и умни!

 4. както казва колегата какво решават тия 150 метра,или всичко това е да се каже че някой е направил нещо или нещо от рода да отчитаме дейност

 5. Уважаеми колеги,
  Преди 1 година пчеларите от Стралджа са алармирали, че им тровят и убиват пчелите с пестициди:
  „http://agro.bg/news454/article20394.html
  20 Апр 2010 08:00 | Новини
  ИНСЕКТИЦИДИ ПРИЧИНЯВАТ СМЪРТТА НА ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА В СТРАЛДЖАНСКО
  В момента в общината се извършва пръскане с инсектицида „Нуреле дурсбан”
  Инсектициди убиват пчели в Стралджанско, алармираха пчелари от общината. В момента в общината се извършва пръскане с инсектицида „Нуреле дурсбан” на площи, засети с рапица, която е в цъфтеж, което създава реални условия за умъртвяване на пчели, категоричен е Митко Митев, председател на Общинско пчеларско дружество в Стралджа, предаде радио „Фокус“.
  Според чл.33 от Закона за пчеларство изрично се забранява употребата на продукти за растителна защита за третиране върху земеделски култури и медоносна растителност във фаза на цъфтеж. Митев твърди, че такива случаи на нарушение има в Стралджа, Воденичане, Палаузово, Иречеково.
  Чрез тези действия на арендатори и кооперации безотговорно се унищожават пчелните семейства, намиращи се в радиус от 3 км от пръсканите земеделски площи засети с рапица. Предвидената глоба за подобно нарушение на законовата уредба е 8000 лв. До момента на територията на общината няма нито един санкциониран, а сигнали в дружеството за измрели пчели не липсват, посочи още Митев.“
  Вместо строги мерки за опазванете им и спазване на Закона за пчеларството и Наредба 15 общинарите в Стралджа решават проблема по сталински: „Няма пчели, няма проблем!“ Нека си спомним приказката „Спящата красавица“. Ако ти е писано да те ужили пчела, на плажа да си или в гората, пак ще те намери. По-важно е да се знае, как да се реагира след ужилване, да се възпитават децата още в училище, че пчелите са най-полезните насекоми, без които няма да има живот за хората на земята. Добре е да изследваме децата си, дали са алергични към пчелната отрова и ако е така, да носим със себе си антиалергични медикаменти. Алергичните хора са 0,2 % от всички, т.е. 2 души на 1000. Много по-голяма е опасността от бездомните, но и от домашните кучета. Годишно в света умират 400-500 души от ужилване от пчели, оси или стършели. Същевременно в България годишно се разболяват 400-500 души от кучешка тения, причинена от бездомните кучета. Тогава защо общините не се заемат да изселят всички кучета от населените места. Потърсете в Интернет „ужилени от пчели“, излиза информация за ужилени в Япония през 2008 г., ужилени в Турция през 2009 г, следва:

  „Селски кметове търсят помощ срещу пчели
  Публикувано на 28.06.2010 от admin

  Пчели-убийци морят животни по селата.
  Само за две седмици опасните пчели са умъртвили 5 магарета, 18 кокошки и 2 петела, пише Sliveninfo.

  Най-силно засегнати са селата на територията на община Стралджа. 3 от магаретата били смъртоносно ужилени в село Правдино. Другите 2 пък в село Първенец.

  Селските кметове са внесли петиция в общината с искане за помощ.

  Според тях проблемът идва от закона, който позволява неограничен брой кошери във всеки двор. Изискването е кошерите да са само на 3 метра от оградата. То се спазва, но проблемите стават сериозни.

  Очаква се общински служители да направят инспекция в най-засегнатите села на общината.
  Източник news.ibox.bg“.
  Не намерих случай за умрял човек от пчелоужилване, защото смъртоносната доза за кон е 20 пчели, за магаре 50 пчели, за човек е 500 пчели. Коне и магарета биват нажилвани, когато стопаните им ги вързват пред пчелините или на пътя на пчелите. Тяхната пот дразни пчелите и след ужилване от една пчела, пчелната отрова дава сигнал за опасност и тогава други пчели могат да се притекат на помощ. Но тези животни си имат стопани, които трябва да се погрижат да предпазят животните си, защото ако ги вържат на пътя на автомобилите, тогава също няма да бъдат пощадени. Та като споменах автомобилите искам да ви напомня, че най-много са жертвите по пътищата, най-вече в населените места. Но автомобилите не се „изнасят“ от населените места, нали? Само за 4 месеца от началото на годината по пътищата на България са убити 201 души, а ранените са хиляди. А чели ли сте за мухите, комарите, кърлежите и др., какви болести разпространяват? Е, пчелите ли са проблемът на местните власти?

  Следващият материал подготвих за Регионалната пчеларска среща в Шумен, проведена миналото лято в чест св.Прокопий-пчелар:

  ПЧЕЛИТЕ И ЧОВЕКА
  (по данни от интернет)

  I. ПЧЕЛИТЕ ПО СВЕТА НАМАЛЯВАТ ПО ВСЕ ОЩЕ НЕИЗВЕСТНИ ПРИЧИНИ. МАСОВАТА СМЪРТ НА ПЧЕЛИТЕ ПОВИШАВА ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ

  Защо пчелните кошери в цял свят опустяват?
  В последните години в целия свят се наблюдава странно явление – пчелите отлитат на „паша“, но така и не се връщат. В тях остават единствено пчелата-майка и ларвите.
  1/3 от храната ни идва от опрашвани от насекомите растения, 80% от които се опрашват от пчелите, по данни на американското министерство на земеделието. За един ден всяка пчела извършва средно 12 полета от кошера до цветните източници на нектар, като през това време опрашва няколко хиляди цвята.
  В последните години обаче в целия свят се наблюдава странно явление – пчелите отлитат на „паша“, но така и не се връщат и пчелните кошери мистериозно опустяват. Всеки кошер съдържа от 20 000 (през зимата) до 60 000 (през лятото) пчели работнички. Нищо чудно, че пчеларите остават шокирани, когато видят кошерите си почти празни – в тях остават единствено пчелата-майка и ларвите.
  През пролетта на 2007 г. пчеларите в САЩ губят 45% от колониите си. Потърпевши има и в Австралия, Канада, Англия, Франция, Германия, Испания, Португалия, Гърция, Италия. Щетите са както икономически, така и продоволствени, защото с намаляването на пчелите намаляват и възможностите за опрашване на растенията и съответно реколтата.
  Миналата година английският министър на земеделието Джеф Рукър предупреди, че пчелите са наистина застрашени и ако нищо не се направи за тях, в близките 10 години популациите медоносни пчели могат да изчезнат.
  Мистериозното явление се определя като синдром и се нарича Colony Collapse Disorder (разпадане на пчелните колонии – РПЧ). Причините за него все още са само предположения и теории. Ето най-популярните от тях:
   Пестицидите
  Според Американската федерация на пчеларите синтетичните пестициди на основата на никотин (като имидаклоприд и клотианидин) са една от причините за изчезването на пчелите. Неоникотиноидните пестициди са невротоксини. Влиянието им върху насекомите се изразява в дезориентация и намаляване на имунната защита, което може да доведе до РПЧ.
  От десет години насам пчеларите във Франция се борят срещу химическия концерн Bayer CropScience. Според тях един от най-продаваните пестициди на компанията, имидаклоприд, който носи търговското име Gaucho, е довел до измирането на 1/3 от 1,5 млн. пчелни колонии в страната.
  През 1999 г., след като хиляди души излизат на протест, френското правителство забранява употребата на Gaucho при посевите от слънчоглед. Франция налага забрана върху още два пестицида заради потенциална опасност за пчелите. Въпреки това през отминалата зима смъртността при пчелите във Франция достига 60%.
  През май миналата година Германия забрани осем пестицида, след като пчелари от провинция Баден-Вюртемберг се оплакаха, че 2/3 от насекомите им са измрели след третиране на посевите с клотианидин, който се продава от Bayer под търговското име Poncho.
  Направените тестове на умрели пчели показват, че при 99% от тях има натрупване на клотианидин. От компанията производител обаче твърдят, че става дума за неправилно третиране на посевите с препарата и че при нормална употреба не би трябвало да има риск за пчелите. Въпреки това пчелари от различни краища на света застават зад твърдението, че неоникотиноидните пестициди са едни от главните виновници за изчезването на пчелите.
   Генно-модифицираните култури
  Във връзка с тази теория има твърде малко проучвания, но най-известното е това на университета в Йена (Германия), където между 2001 г. и 2004 г. се провежда изследване за установяване на ефекта, който може да има поленът от генно-модифицирана царевица върху пчелите.
  В царевицата са внедрени гени от почвената бактерия Bacillus Thuringiensis, която е силно токсична за някои видове насекоми. Според изследването няма доказателства за токсичен ефект от BТ царевицата върху здрави пчелни популации.
  По случайност обаче изследваните пчели (и контролната група, и насекомите, хранени с BТ полен) се заразяват с паразити. Тогава се наблюдава значително намаляване на броя на пчелите при тези, които са били хранени с полен от BТ царевица.
  Според Ханс-Хайнрих Каац, професор от университета в Хале и ръководител на изследването, BТ токсинът може да е отслабил имунната система на пчелите, а паразитите просто да са ги довършили.
  Каац обаче твърди, че е твърде възможно да е станало и обратното. Трябва да се има предвид и това, че концентрацията на BТ токсина, даван на пчелите, е била 10 пъти по-голяма отколкото в нормалния BТ полен.
   Паразити и болести
  Някои учени твърдят, че РПЧ се дължи на различни болести и вируси, като вароатоза, нозематоза и вирусът IAPV (Israel Acute Paralysis Virus). Често при РПЧ се откриват множество заболявания при пчелите, но засега не е идентифицирано определено заболяване, което да присъства при всички наблюдавани случаи.
   Индустриалното земеделие
  Честа практика в САЩ, а и във все повече други държави, е отдаването под наем на пчелите с цел опрашване. Пчелните кошери се местят от едно място на друго според цъфтежа на различните култури, като често пътуват хиляди километри, което води до постоянен стрес.
  Освен това монокултурите, отличителният белег на съвременното индустриално земеделие, покриват по-голямата част от обработваемите земи. Това осигурява множество предимства за фермерите: насажденията цъфтят по едно и също време, могат да се третират с едни и същи пестициди, намаляват се разходите за труд и може да се оптимизира събирането на реколтата.
  За пчелите обаче нещата стоят по съвсем друг начин – поленът от една единствена култура не осигурява балансирана и здравословна хранителна диета и това ги прави по-податливи на болести и отравяне с пестициди.
  Въпреки всичко това сега учени, спонсорирани от Борда на производителите на бадеми в Калифорния, където се произвеждат 80% от бадемите в света (производство, което е възможно благодарение на наемането на хиляди пчелни колонии за опрашване), експериментират с изкуствени феромони.
  Те подмамват пчелите да си мислят, че в кошера има повече ларви, които се нуждаят от храна. Така насекомите се форсират да опрашват повече бадемови цветчета, за да може да се осигури по-голямо производство.
   Замърсяването
  Според изследване на университета във Вирджиния ароматните молекули, произвеждани от цветята, се свързват със замърсители от въздуха и вместо уханието да се носи надалеч от вятъра, цветният мирис търпи химическа промяна. Ако допреди 200 години той е можел да се усети от пчелите на разстояние 1000 -1200 м, днес тази дистанция е само 200 – 300 м.
   Глобалното затопляне
  Климатът се променя – свидетели сме на небивали суши и опустошителни дъждове. В някои части от света температурите стават много по-високи, а в други много по-ниски от нормалните. Пролетта идва по-рано, а цветовете прецъфтяват много по-бързо. Това оказва негативно влияние и върху качествата и хранителната стойност на полена, който събират пчелите.
   Мобилните телефони
  През 2006 г. в университета в Ландау (Германия) се провежда изследване на ефектите, които радио честотите могат да окажат върху пчелите. Предполага се, че когато към кошера има прикрепена DECT (цифрова безжична телекомуникация) базова станция, електромагнитното поле може да повлияе негативно върху способността на пчелите да намерят обратния път към кошера.
  По време на изследването се наблюдава разпадане на половината от колониите, към които има прикрепена DECT станция, но това се случва и при някои от контролните колонии, към които няма прикрепена DECT база.
  През април 2008г., започвайки със статия в „Индипендънт“, в целия свят се разпространява новината, че мобилните телефони са отговорни за мистериозното изчезване на пчелите.
  В последствие от университета в Ландау се разграничават от това твърдение и става ясно, че изследването е било неправилно интерпретирано от медиите и няма достатъчно надеждни доказателства, подкрепящи връзката между CCD и употребата на мобилни телефони.
  Първата регистрирана мистериозна загуба на пчели е в САЩ преди 150 години. Според пчеларите пчелите са барометър на влиянието на човешката дейност върху природата и както животните се държат странно предусещайки земетресение или ураган, така и празните кошери са може би предвестник на разразяваща се екологична криза.

  Масовата смърт на пчелите и цените на хранителните продукти

  Излизащата извън нормите смъртност на пчелите предизвиква загриженост не само сред пчеларите, учените и обществеността в „държавите производителки“. Напоследък това опасение е споделено и от властите, фирмите в агробизнеса и хранително-вкусовата промишленост в много страни. Тезата, че по-нататъшно намаляване на броя на пчелите и другите опрашващи насекоми неминуемо ще доведе до спад в производството на много видове храни и до по-високи цени за тях, до изостряне на социалните и икономически проблеми на екологичната катастрофа и вече не се възприема като банална фантазия.
  Според учените от Университета в Гьотинген (Германия) и Университета в Калифорния (САЩ), от пчелите и други опрашващи зависи опрашването на 115 селскостопански култури. От 87 от най-важните хранителни култури, 13 са зависими изцяло от опрашващите насекоми, 30 – в голяма и 27 – в умерена степен. Като цяло, благодарение на опрашващите насекоми, в 200 страни по света се произвежда 35% от хранителните култури.
  Германските и френските специалисти оценяват приноса на опрашващите насекоми в производството на храни в света на 153 милиарда евро. От тази сума 50 милиарда се падат на зеленчуците, 50 – на плодовете, 39 – за маслодайните култури.
  В Съединените щати приноса на медоносните пчели за опрашването се изчислява на 14,5 млрд. щатски долара, в Канада – до 1,5 млрд. долара, в Англия – на 800 млн. лири стерлинги.
  Прогнозира се, че изчезването „крилатите работници“ ще нанесе вреди на потребителите за 190-350 млрд. евро. Страните-членки на ЕС, в този случай, ще пострадат повече от други.
  В Европа, в норма се счита загубата на 10% от медоносните пчели от болести, недохранване, грешки на пчеларите и други стандартни причини. В Съединените щати, където пчеларството се дължи основно на приходите от наеми на пчели за опрашване на големи насаждения от бадеми и други плодове и зеленчуци, а пчелите са изложени на риска от стрес по време на дълги пътувания, цифрата е 15%. Загубите в такива граници относително лесно се компенсират от пчеларите за един сезон. Въпреки това, от 2006 г. смъртта на пчелите в много „държави производителки“ надхвърля тези стандарти 2 пъти и повече.
  Резултатите от презимуването на пчелите за 2007/2008 са още по-драматични. Във Франция, Испания, Италия, Португалия, Англия, Румъния, Хърватска, Чешка Република са загубили почти една трета от пчелните семейства. Обединенията на пчеларите в тези страни бяха принудени да се обърнат към своите правителства за помощ, за повишаване на търсенето за научни изследвания, свързани с болести по пчелите.
  Според Международната федерация на асоциациите на пчеларите („Apimondia“), от съществуващите в страните от ЕС 13,6 милиона пчелни семейства през 2008 г. са загинали 30%.
  При такива високи загуби Европейското пчеларство може да изчезне напълно в рамките на следващите 8-10 години, заяви в интервю с кореспондент на информационна агенция „Ройтерс“ председателя на Постоянната комисия по пчеловъдни технологии и на „Apimondia“ Жил Ратиа (Jilles Ratia). Докато в предишни години такова високо ниво на загуба на пчели е наблюдавано само в южната част на Франция, сега подобно явление се появява в Италия и Германия. В Словения, загубата е близо до 50%, а в някои райони в южната част на Германия – до 80%.
  Значителни са загубите на пчели в Съединените щати (40%), Канада (27%), Турция, Аржентина, Уругвай, Бразилия, Китай, Австралия и Япония. Според Министерството на земеделието на Япония, редовните загуба на пчели на нивото на 2008 г., „подкопават основите на японската пчеларство“.
  Какви ще бъдат те – ще се разбере през юни. Именно тогава, Инспекцията по пчеларството в Министерството на земеделието на Съединените щати ще публикува поредните данни за резултатите от презимуването на пчелите през 2008-2009 г.
  Повечето пчелари считат, че масовата загуба на пчели е пряк резултат от съвременните методи на отглеждане, както и от използването на мощни нови пестициди за културите, особено за слънчоглед, царевица и репица.
  В Съединените щати от края на 2006 г., пчелите умират най-вече явлението, известно като „Колапс на пчелните семейства“ (КПС). Неговите симптоми са: загуба на всички пчели – работнички за две седмици извън кошерите, при наличие в семейството на големи запаси от храна. През 2006-2007 г. от КПС умират 30%, а през 2007-2008 г. – 36% от американските пчелни семейства.
  В търсене на причините за „Колапс на пчелните семейства“ са били насочени основните усилия на пчеларската общност в САЩ, ентомолозите и други специалисти от различни университети, лаборатории, Министерството на земеделието. Многократно са нараснали сумите за финансиране на научните изследвания в областта на здравеопазването на пчелите.
  Терминът „Колапс на пчелните семейства“, свързан с масовата смърт на пчелите, от „неясна“ причина се утвърди и в други страни.
  Специалисти от Агенцията по безопасност на храните на Франция (AFFSA) и изследователски институти във Франция, Белгия и Англия, са провели цялостно проучване на причините за смъртта, разпадането и отслабване на пчелните семейства. В своя окончателен доклад, публикуван в края на 2008, се изтъква решаващата роля, на следните процеси:
  * 29 биологични агенти: паразити, плесени, бактерии и вируси, някои от които (като например кърлежа varroa и вируси) взаимодействат един с друг;
  * Химични агенти, включително и 450 активни вещества, които представляват около 5 хиляди от произведените промишлени продукти;
  * Промяна на околната среда, по-специално намаляването на биологичното разнообразие, заради интензификация на селскостопанското производство, така и като резултат – на обедняване хранителната база на пчелите;
  * Грешки в управлението.

  Проблемът на масовата смърт на пчелите бе обсъден на конгреса „Apimondia“ през 2007 г. и е включен в дневния ред на следващия конгрес, който ще се проведе във Франция през септември 2009.
  През август миналата година, за защита на пчелите и други опрашващи насекоми се присъедини и ООН. Две от нейните специализирани агенции: Програма на ООН за околна среда (ЮНЕП) и Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) ще занимават с съответстващи проекти, изчислени за 5 години. За тази цел са отпуснати 25 млн. щатски долара.
  В същото време започна да функционира проектът Coloss (от Colony loss – загуба на пчелните семейства). Неговата основна цел е разширяване на бизнес контактите и сътрудничеството между специалисти в областта на биологията и болестите по пчелите. В проекта участват 125 учени от 39 страни по целия свят.

  Резолюцията на Европейския парламент от 20 ноември 2008 г. препоръчва на изпълнителният орган на ЕС – Европейската комисия:
  * Да разшири научните изследвания, свързани с болестите и паразитите по пчелите и други фактори, причинявайки смъртта им, да увеличи бюджетните средства за тази цел;
  * Да проведе изследвания за определяне на възможните връзки между масова смърт на пчелите и използването на пестициди от групата на неоникотиноидите: тиаметоксан, имидаклоприд, клотианидин, фипронил;
  * Да създаде механизъм за финансово подпомагане на пчеларите, които са трудна позиция, да препоръча на страните – членки на ЕС в най-кратки срокове да оказват помощ на пчеловъдния сектор;
  * Да направи по-строги тестове за бактериите на американския молец (причинител на една от най-опасните болести по пчелите) при внасянето на пчелни продукти от трети страни в страните – членки на ЕС;
  * Да продължи с разработването на нормативни актове на ЕС, вземащи под внимание защитата на здравето на пчелите, както и пускането на пазара на пчелните продукти, да взема предвид възможните икономически последици за този отрасъл от култивацията в ЕС на генетично модифицирани растения.

  Кръгът на търсена на главните причини за „Колапс на пчелните семейства“ (КПС) постепенно се свива. Но никой все не се наеме да предвиди кога и как ще свърши това търсене. Да се разчитайки на бързи и лесни решения не е подходящо. Изследователите клонят към виждането, че КПС е в резултат на не един, а на няколко фактора. Взети заедно, тези фактори отслабват имунната система на пчелите и ги правят лесна плячка за вече добре проучени болести и паразити.
  Установено е, че облъчването на стар пчеларски инвентар с гама-лъчи намалява риска от заразяване с КПС. Това показва, че причината за масова смъртност на пчелите е инфекциозно заболяване, причинено от микроорганизми.
  Счита се, че КПС може да се предизвика от пестициди. Специалисти от Университета на Пенсилвания намериха в 108 проби от прашец и в 88 проби от восък взети от различни части на САЩ, остатъци от повече от 170 химически вещества и техните производни. В повечето проби са намерени повече от 5, а в някои други – до 35 препарати.
  Въпреки това, нито едно от тях все още не е разглеждано като причинител на КПС. При здравите семейства, нивата на пестицидите, фунгицидите, хербицидите и други препарати, често са значително по-високи, отколкото в семействата, засегнати от КПС. Симптоми, подобни на КПС, са наблюдавани само при пчелите, които консумират нектар и полен от остатъци на неоникотиноиди, или контактуват с тези пестициди.
  Необходими са допълнителни изпитвания на хипотезата, че катализатор на КПС е прашецът от генномодифицираните растенията, в това число носителите на гена на почвените бактерии Bacillus thuringiensis.
  Започващия пчеловъден сезон на 2009 г. вероятно ще бъде сериозен тест за пчеларите в много страни. Според доктора по ентомология в Университета на Пенсилвания Диана Cox-Фостър, „КПС, е малко вероятно да доведе до изчезването на пчелите, но той може да принуди много пчелари да излязат от бизнеса.
  В резултат на това, ще загубим голям брой квалифицирани работници в селското стопанство, което на свой ред ще затрудни производството на много видове храни. Производството на царевица, пшеница, картофи и ориз, няма да бъде засегнато, но ябълките, боровинките, броколите, бадемите и много други плодове и зеленчуци може да се превърнат в „храната на царете“.
  В много страни, учените и обществото се опитват да устоят на непосредствената заплаха, чрез разгръщане на мащабна кампания за опазване на пчелите.

  Смъртта на пчелите увеличи цените на плодовете и зеленчуците в Япония 30.01.2010

  Недостиг на пчели за опрашване на плодове и зеленчуци в селскостопанските ферми е регистриран в Япония, според Министерството на земеделието в 21 префектури на страната. Тази пролет проблемът възникна и във фермите, отглеждащи ягоди, тикви, дини, череши и други, съобщава Daily Iomiuri Online.
  В Япония, пчели за опрашване използват 26% от оранжериите, производствените площи, на които съставляват 12 хиляди хектара. През януари миналата година за опрашване на овощните градини и зеленчуковите насаждения свои пчели под аренда са предоставили 556 пчелари, които са имали общо 33,2 хил. пчелни семейства. Това е с 14% по-малко, отколкото през 2007 година.
  От 1000 пчелари, които са взели участие в допитването на Националния институт по животновъдство и полевъдство през есента на 2008 г., 300 са съобщили за „по-висока от обичайната” смъртност на пчелите им. Значителни загуби на пчели от пестициди са регистрирани в районите, където се отглежда ориз, особено на остров Хоккайдо и в региона на Тохоку.
  Сегашният недостиг на пчели в Япония също се дължи на прекратяването на техния внос от Австралия, поради появата на нови опасни паразити – малък кошерен бръмбар (Aethina tumida). В предишните години, делът на Австралия за доставки на пчели в Япония представляваше 80%.
  От август 2008 г., Япония води преговори за покупка на пчели от Аржентина. Но експертите предупреждават, че в този случай, в страната може бъде внесена агресивната Африканизирана медоносна пчела (Apis mellifera scutellata). Съобщава се и за широко разпространение на кърлежа varroa в Япония при сегашните средства за контрол.
  През април тази година средната цена на пчелните семейства в страната на Изгряващото слънце се е увеличила с 40-50% спрямо същия период на миналата година. Проблемът с недостига на пчели, предполага да се смекчат условията за вноса им от по-благонадежните в това отношение южни райони на света.
  За да се компенсират загубите на пчеларите, се предвижда да се задели част от фонда за структурни реформи в областта на селското стопанство в Япония през 2009 г. – около 900 милиона йени (9,43 милиона щатски долара).
  Според вестника IHT/Asahi, тази година, поради недостига на пчели, много фермери са принудени да практикуват ръчно опрашване, използвайки размахване на пера и други „инструменти”. От това страда качеството на плода, повишава се себестойността на продукцията.
  На този фон, значително се увеличаване интереса на земеделските производители към използването в техните стопанства на пчели, както и японският подвид на средно-индийската медоносна пчела (Apis cerana japonica).

  Пчелите масово измират, реколтата по света – застрашена 03.05.2010

  От “Гардиън” пишат, че светът може би е на ръба на биологична катастрофа, тъй като една трета от пчелните колонии в САЩ не са оцелели през последната зима. Още по-притеснителното е, че трагедията се случва за поне четвърта поредна година. А най-притеснителното е, че това не е изолиран американски проблем, а масово световно явление. Още през 2006 година беше изнесен доклад за изчезването на пчелите – оттогава в Америка са изчезнали три милиона пчелни колонии, а изгубените по света са милиарди. Изданието отбелязва, че досега не е установена причината за катастрофалния спад в бройката на пчелите.
  Изчезването на пчелите е може би най-древният знак за Последните времена. Първото предупреждение, че преди Края на настоящата епоха ще изчезнат пчелите, се приписва на древноегипетския философ и духовник Тот. В българо-мохамеданския фолклор това пророчество е приписвано на персонажа Рим-папа, който се сдобил с вечния живот – веднъж в годината той се появявал и питал дали все още се роят пчелите и дали елите не са изсъхнали. Това щели да бъдат знаци за свършека на “века” и край на неговото безсмъртие. Ванга също пророкува за изчезването на пчелите.
  ІІ. ПЧЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ ИЗЧЕЗВАТ ЗАРАДИ ГМО, БИВАТ УБИВАНИ ИЛИ РАЗДРАЗВАНИ ОТ ПРЕПАРАТИТЕ ЗА РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА
  Илия Цонев: Във Видинско и Ломско са изчезнали пчелни семейства заради ГМО 30.01.2010
  Инсектициди убиват пчелите в Ямболска област
  Председателят на Общинско пчеларско дружество ”Рой” Стралджа, Митко Митев сигнализира, че се извършва геноцид спрямо пчелите в област Ямбол. В свое писмо до Областна дирекция „Земеделие” г-н Митев съобщава, че в момента в общината се извършва пръскане с инсектицида „Нуреле дурсбан” на площи засети с рапица , която е в цъфтеж и така се създават реални условия за умъртвяване на пчели.
  Нуреле дурсбан е комбиниран органофосфорен инсектицид. Има силно изразено инициално действие, осигурено от циперметрина и дълго последствие, осигурено от хлорпирифос-етила. Продуктът е инхибитор на ензима холинестераза, вследствие на което неприятелите умират.
  Пръскане ще започне и срещу широколистни плевели. За да се гарантира сигурността на пчелните семейства, препоръчително е пчелите да не летят над обработените с препарати площи, предупреждават земеделците.
  Законът за пчеларство/чл.33/ изрично забранява употребата на продукти за растителна защита за третиране върху земеделски култури и медоносна растителност във фаза на цъфтеж. А такива случаи на нарушение има в Стралджа, Воденичане, Палаузово, Иречеково и др. Според г-н Митев тези действия на арендатори и кооперации водят до безотговорно унищожаване на пчелните семейства намиращи се в радиус от 3 км. от пръсканите земеделски площи засети с рапица. Той напомня, че предвидената глоба за подобно нарушение на законовата уредба е 8000 лв. До момента на територията на общината няма нито един санкциониран, а сигнали в дружеството за измрели пчели не липсват. .
  В Наредба № 15 за мерките за опазване на пчелите ясно са определени както условията и реда за извършване на растителнозащитните, дезинфекциозни и дезинсекционни мероприятия с наземна и авиационна техника, така и условията и реда за оповестяване на тези мероприятия. Те са известни на всички земеделски производители, както и на кметовете и кметските наместници, които пък имат грижата за оповестяване на пчеларите при евентуални пръскания. Но на практика се оказва, че въпросът се подценява. Община Стралджа организира среща с кметовете и кметските наместници, за да се обсъди проблема. Кметът Митко Андонов и гл.експерт в отдел „Стопански дейности”, член на областната комисия по пчеларство и председател на местното дружество на пчеларите Митко Митев припомниха, че материалната и морална отговорност за опазване на пчелите по места носят кметовете и кметските наместници, обърнаха внимание върху законовите изисквания за даване ход на пръсканията. В хода на диалога кметовете посочиха начина на работа при подобни случаи . В заключение всички потвърдиха, че ще проявят бдителност и висока взискателност от арендатори и кооператори, които искат разрешение за пръскане и няма да се поколебаят да забранят вредно пръскане. Рапицата е ранна медоносна, техническа и фуражна култура, чиято продуктивност е от 8 до 12 кг. мед на декар. За опрашването на 10 декара е необходимо едно семейство.През 2009 г. много пчелари се сблъскаха с проблема – пашата на пчелите на рапица. Първоначалната голяма радост от бурния принос и пълнене на магазините бе помрачена от огромната трудност при центрофугирането, коментират от пчеларското дружество. Медът от рапица е светъл, ароматен и много полезен, но пръскането й с инсектициди се отразява пагубно върху пчелите, а в условията на пазарна икономика никой не може да си позволи да работи на загуба продължително време, това се отнася и до пчеларите. Някои от тях намаляват броя на пчелните семейства, а други въобще се отказват от пчеларството. Главно поради липсата на добри доходи, пчеларството вече не е привлекателно за младите хора и затова са много малко младите пчелари. Основната част от пчеларите у нас са на пенсионна възраст. Това не очертава особено добри перспективи за българското пчеларство.

  Стършелът е опасен като вълк или змия 22.05.10
  Със ст.н.с. д-р АЛЕКСИ ПОПОВ, директор на Националния природонаучен музей към БАН, разговаря Анета Петкова
  -Д-р Попов, защо рояци от пчели нападат хора, нажилиха до смърт коне в разградски села? Говори се, че причината е в химикалите, с които се пръска рапицата. Вярно ли е?
  - Това е нещо наистина необичайно. Пчелата поначало не е агресивен вид. Тя не жили, тъй като умира след това, както е добре известно. Нейното жило е видоизменено (назъбено) и като пробие кожата, после не може да бъде извадено, пчелата се разкъсва и край. Затова и напада само когато е застрашена пряко – затисната е или пък е хваната в ръка.
  Съвсем друго нещо са осите и стършелите. Осите без причина могат да кацнат, да ужилят човек и да отлетят. Стършелът пък е едно от най-опасните животни у нас, като вълка или отровните змии. От ужилването му има сериозни последици – висока температура, треска, общо неразположение за няколко дни. Осите и стършелите са в различни количества през годините. Главният фактор за това са екологичните и климатични изменения. Например при по-високи температури и висока влажност те се увеличават. Не зная какъв точно е случаят в разградските села, но нападения на внезапно превърнали се в агресори пчели има само в научно-фантастичните филми.
  - Кажете го и на пострадалите.
  - Признавам, случаят е много странен. От години се разпространява версията, че химикалите, с които се пръскат посевите, са виновни за необяснимото поведение на флората и фауната. Но нищо не е доказано научно не само у нас, а и в други държави. Да, химикалите чисто теоретично могат да доведат до някаква мутация или промяна в поведението. Засега обаче няма преки практически доказателства. А тази химизация се провежда много отдавна и не са наблюдавани подобни изменения. Има друго, което се забелязва: промяната в екосистемата води до появата или изчезването на различни видове. Например познатата овощна бяла пеперуда изчезна преди години. Със спирането на активната химизация преди 20 г. тя пак се появи и вече я има из цялата страна.
  - Защо е трудно да се докаже дали има изменения във видовете, не се ли правят изследвания?
  - У нас се изследва само токсичността на веществата, с които се прави обработка на почвата или водата. Следи се как тя влияе върху вредната и върху полезната насекомна фауна. В други страни се правят и други изследвания, но пак казвам, че няма данни за пряка връзка между поведението на пчелите и пръскането на рапицата например. За мен случилото се е по-скоро инцидент.
  - В някои райони на България се оплакаха, че цели кошери са измрели масово. Хората се притесняват, че няма да има богата реколта заради липсата на опрашване. Но не е ли преувеличено твърдението, че без пчели екосистемата ще се прекъсне?
  - Пчелите са изключително важни. Те опрашват определени видове растения и без тях не може. Ще ви дам един пример. Преди десетилетия заселниците в Австралия носят люцерна, която засяват. Всичко е наред, докато се установява, че тя не дава семена. На следващата година това се повтаря. Налага се земеделците да внасят всяка година семена. Едва по-късно се разбира, че люцерната не се опрашва, защото там няма пчели. И внасят вида пчели, който върши това. Така се разрешава проблемът. Човек не може да си представи света, ако ги няма пчелите. Има и други насекоми, които опрашват растенията, но това не е достатъчно. Засега обаче у нас няма опасност за екосистемата в този смисъл.
  ІІІ. ПЧЕЛИ СЕ ОТГЛЕЖДАТ В МЕГАПОЛИСИ КАТО ПАРИЖ И В НЮ ЙОРК.
  Париж с нова страст – пчеларството 18.08.2009
  Медът от „Шанз-елизе“ ще се продава с етикета „Гран пале“, наред с другите марки Miel de Paris, които струват цели 15 евро за 125 г.
  Пчелите се върнаха законно в Ню Йорк 29.03.2010
  Властите в града отмениха забраната за отглеждане на пчели и местните пчелари вече няма да бъдат принудени да прикриват дейността си.
  ІV. СПОРЕД ЕДНА ЕДИНСТВЕНА КЛАСАЦИЯ ПЧЕЛИТЕ СА НА СЕДМО МЯСТО СРЕД НАЙ-СМЪРТОНОСНИТЕ ЖИВОТНИ НА ПЛАНЕТАТА. ОТ ПЧЕЛОУЖИЛВАНЕ УМИРАТ МЕЖДУ 400 И 500 ДУШИ ГОДИШНО.
  1. Комарите Между два и три милиона човека за година
  2. Змиите Над 100 000 човека за година
  3. Скорпионите Над 5000 човека за година
  4. Крокодилите Над 2000 човека за година
  5. Слоновете Над 600 човека за година
  6. Африканските бикове Над 500 човека за година
  7. Пчелите Над 400 човека за година
  8. Лъвовете Над 250 човека за година
  9. Хипопотамите Над 200 човека за година
  10. Медузите Над 100 човека за година
  V. УХАПВАНЕ ОТ НАСЕКОМИ В БЪЛГАРИЯ 11.08.2009
  За приятно и безпроблемно лято!
  Високите температури и увеличената влажност през летните месеци създават особено благоприятни условия за увеличаване на популацията на кърлежи, мухи, комари, както и на други неприятни насекоми. А това означава, че силно нараства и рискът от заразяване с пренасяните от тях инфекции.

  Ухапване от кърлеж
  Кърлежът представлява ектопаразит, които се храни чрез кръвосмучене от бозайници, птици, а понякога и влечуги. Представлява важен фактор за разпространението на много инфекциозни болести, но сам по себе си не причинява такива. Ухапването от кърлеж обикновено е безболезнено, затова остава незабелязано. Дължи се на това, че кърлежите отделят обезболяващи вещества при процеса на забиване. Чрез малко хоботче те проникват в най-горния слой на кожата, в който снасят яйца. Няколко дни след ухапването се превръщат в нимфи, които са способни да пренасят заразата.
  Болести, пренасяни от кърлежите
  Кърлежите не само пренасят, но имат и възможността да съхраняват различни инфекциозни болести, най-известните от които са лаймска болест, марсилска треска и вирусен енцефалит.
  • Лаймска болест (лаймска борелиоза) – представлява полисистемно инфекциозно заболяване, известно от началото на века с различни наименования на многобройните клинични форми и си

 6. Продължение на коментара с малко застъпване на текста:
  Болести, пренасяни от кърлежите
  Кърлежите не само пренасят, но имат и възможността да съхраняват различни инфекциозни болести, най-известните от които са лаймска болест, марсилска треска и вирусен енцефалит.
  • Лаймска болест (лаймска борелиоза) – представлява полисистемно инфекциозно заболяване, известно от началото на века с различни наименования на многобройните клинични форми и синдроми. Данни сочат, че между 20 и 30% от възрастните кърлежи и 10% от нимфите им са заразени с причинителите на лаймска болест. В България кърлежите от вида Ixodes ricinus са с най-висока численост в местности със смесени широколистни гори и висока влажност. Инкубационният период на болестта е от 3 до 33 дни, като преминава през три основни стадия. Първият стадий се характеризира с подобно на грип състояние – обща отпадналост, силно главоболие, увеличени лимфни възли, болки в мускулите и ставите, зачервяване на мястото на проникване на кърлежа с нарастващ диаметър от 3 до 70 см. Понякога могат да бъдат засегнати и очите, като се наблюдават симптоми, характерни за конюнктивит и ирит. Вторият стадий се развива след около два месеца от началото на заболяването. Проявяват се различни симптоми като летаргия, деменция, емоционална лабилност, анорексия, слухови халюцинации, припадъци, както и множество червени петна по кожата. През втория стадий настъпва и увреждане на сърцето, а по-късно се развива и артрит. Третият стадий включва всички настъпили усложнения вследствие на нелекуваната болест, години след заразяването. Лечението на лаймска болест се определя от стадия на развитие на болестта. Проведено в ранен етап е ефективно и намалява до голяма степен възможността от прогресиране на болестта. Специалисти препоръчват високи дози антибиотици, а за бременни, заразени с лаймска борелиоза, се препоръчват антибиотици от групата на пеницилините.
  • Марсилска треска – второто най-разпространено заболяване, предавано чрез кърлежи. Причинителят е кучешки кърлеж и се наблюдава предимно в Южна България. На мястото на ухапване се появява тъмно петно, покрито с коричка и не е съпроводено с болка. Обикновено след 7 дни се проявяват истинските симптоми: висока температура, силно главоболие, мускулни болки, гадене, зачервяване на очите. Налице е едропетнист обрив по цялото тяло, съпроводен със значително влошаване на общото състояние на организма. За лечение на марсилска треска се прилагат антибиотици, а ако болестта не се лекува, могат силно да бъдат увредени бъбреците, черният дроб и нервната система.
  • Вирусен енцефалит – в България кърлежов енцефалит не е регистриран, с изключение на епидемия на двувълнов енцефалит в Пловдивско през 1954 год. Вирусът на кърлежовия енцефалит се характеризира с остро начало, висока температура, засяга се главният мозък.
  Как да се предпазим от ухапване на кърлеж?
  Няма съмнение, че най-добрата профилактика срещу кърлежи е ежедневен оглед на тялото, с една основна цел – недопускане на продължителен престой на паразита. В този оглед не бива да се забравят и домашните любимци. За предпочитане е те да бъдат снабдени с противопаразитни каишки. Ето няколко полезни съвета:
  • Избягвайте места с буйна растителност и висока влажност.
  • След разходка сред природата е необходимо внимателно оглеждане на тялото, като обърнете особено внимание на врата, окосмената част на главата (особено при малки деца), зад ушите, подмишниците, слабините.
  • Избягвайте да лежите директно на тревата и използвайте подходяща екипировка – дълги ръкави, панталони и дълги чорапи, високи и затворени обувки.
  • Можете да напръскате дрехите и обувките си с репеленти, които отблъскват неприятните насекоми. Могат да се нанасят и върху открита кожа, предпазният им ефект трае около 10 дни.
  Какво да правим, ако ни ухапе кърлеж?
  Най-доброто, което можете да направите, е да потърсите специализирана помощ колкото е възможно по-бързо, защото известен факт е, че заразяването от кърлеж става до 1-2 дни, а понякога може да настъпи дори след няколко часа. От изключителна важност е правилното отстраняване на впития кърлеж, което трябва да стане внимателно чрез постепенно издърпване, за да не се допусне откъсване на главичката, което впоследствие може да доведе до нови усложнения и хирургична намеса. Обща практика е кърлежът да се намазва с мазна субстанция, като по този начин се освобождават крайниците му. За изваждането му се използват пинцети, като е недопустимо той да се пипа с голи ръце, както и да се смачква с пръсти, защото по този начин заразата може да бъде пренесена върху човека, особено ако попадне върху наранена кожа или върху конюктивите. След отстраняването на кърлежа кожата се почиства и дезинфекцира с йод. След това задължително се поставя ваксина против тетанус. Препоръчително е в продължение на няколко дни да наблюдавате засегнатото място за поява на локални петна, оток, болка, както и за температура, главоболие, ставни и мускулни болки. Сваленият кърлеж не бива са се изгаря или изхвърля, а по възможност се предава в ХЕИ или в Лабораторията за предаваните чрез кърлежи болести, която се намира в Националния център по заразни и паразитни болести.

  Данни за ухапванията от кърлежи през тази пролет

  Област Варна 23.05.2010
  За последната седмица са съобщени 35 души, ухапани от кърлежи във Варненско, спрямо 30 за предишната. Регистрирани са 7 болни от Лаймска болест.
  Област Търговище 12.05.2010
  140 са ухапани от кърлежи в Търговищко през първите четири месеца на 2010г. Регистрирани и потвърдени с необходимите изследвания са 7 случая на заболели от Лаймска болест.
  Област Добрич 23.04.2010
  От РИОКОЗ-Добрич съобщиха, че от началото на годината досега в инспекцията е съобщено с бързи известия за 20 случая на ухапване от кърлежи. До този момент миналата година случаите са били 19, добавят от инспекцията. Статистиката на специалистите сочи още, че през април 2009 г. са били регистрирани три случая на Лаймска болест в Добрич, а до момента на настоящата година има само един регистриран случай на заболял от Марсилска треска. Двете заболявания се причиняват от ухапване на кърлежи, което обикновено е безболезнено и често остава незабелязано, припомнят специалистите.
  Област Хасково 22.04.2009
  Десетки деца са потърсили помощ в инфекциозното отделение на многопрофилната болница през последните няколко седмици.За щастие повечето са се разминали без последици след премахването на акарите.
  Шест са сериозните случаи след ухапване от кърлежи. Четири болни от лаймска борелиоза и двама с марсилска треска са записани в бюлетина на регионалната здравна инспекция за миналата седмица.

  Ухапване от комар
  Комарите (сем. Culicidae) са силно разпространени временни кръвосмучещи насекоми, които са най-активни рано сутрин или вечер при оптимални температури около 25-27°С. Тези насекоми са преносители на повече от 50 вирусни и бактериални инфекции, паразитози като: малария, филариоза, жълта треска, туларемия и др. Различните хора реагират по различен начин на ухапването на комари – от пълна нечувствителност, през средно силна реакция до висока чувствителност. При някои хора може да се достигне дори до алергичен шок, при което е необходимо веднага да се потърси медицинска помощ. Ухапването е съпроводено с парене и сърбеж, които се дължат на слюнката, която отделя женския комар. Тази слюнка съдържа богати на белтъци токсични вещества, а когато комарът пробие кожата с хоботчето си, тялото на човека се активизира и започва да отделя вещества, които се борят с чуждия секрет, а именно хистамините. Кожата се подува и се появява характерен сърбеж.
  В аптечната мрежа съществува голямо разнообразие от средства за борба с комарите. Дори учени от университет във Флорида са открили субстанции, които в химично отношение се доближават до черния пипер и са три пъти по-ефикасни срещу комари. Един от най-разпространените репеленти с лечебно и профилактично действие е Autan, който се предлага под няколко форми: спрей, лосион, сух аерозол и стик. Друг репелент, който е особено подходящ за бебета и малки деца, е Zanzarin. Репелентите се нанасят главно по откритите части на тялото, като с някои от тях могат да се обработват и дрехите. Тяхната ефективност зависи от температурата и влажността, като при усилена физическа работа или обилно изпотяване тя значително намалява. Също така се предлагат електроуреди, т. нар. изпарители, в които се поставят таблетки, течности или изгарящи спирали. Те са особено подходящи за дома, но не се препоръчват за хора с алергии и бебета, тъй като крият реален риск за тяхното здраве.

  Ужилване от пчели и оси
  Няма съмнение, че първото нещо, което трябва да направите, е да извадите жилото на насекомото. Можете да поставите лед или кърпи със студена вода на засегнатото място. На хора, при които се наблюдават алергични реакции към различни ужилвания, задължително се поставя стягаща превръзка, която стопира разпространението на отровата. Задължителен е приемът на някакъв противоалергичен медикамент (Кларитин, Лоратидин, Фенистил, Алергозан) и се търси помощ в най-близкото лечебно заведение.
  В същото време обаче човек постоянно може да привиква организма си към пчелната отрова, какъвто е случаят например с пчеларите – те просто не обръщат внимание на ужилванията, които са постоянен спътник на тяхната работа. Нещо повече, пчелната отрова в ограничени количества е много полезна за организма, тъй като стимулира неговия имунитет. Дозираното и постепенно нарастващо ужилване от пчели е старо народно средство срещу ставен ревматизъм и други заболявания.
  Правилата за оказване на помощ при отравяне с пчелна отрова 23.11.2009
  За да се намали потока на отрова в организма, трябва възможно най-бързо да се извади жилото, мястото на ухапването се намазва с чист спирт или с разтвор на калиев перманганат (1:1000), амоняк или йодна тинктура.
  При тежки общи симптоми, пострадалият трябва да се сложи да легне, вътрешно се приема 40% алкохол (25-50 гр.), или алкохол, смесен с мед (20 грама мед на 200 грама алкохол) по 25-50 грама на прием. Добре е да се даде на пациента меденовитаминна напитка: в 1 литър преварена вода се разтваря 100 грама мед и 500 мг. витамин C. В същото време, се препоръчват т.нар антихистамини средства (например, димедрол), намаляващ токсичното действие на хистамина, съдържащ се в пчелната отрова.
  Пчелната отрова лекува 99 болести 03.06.2009
  Както гласи една древна легенда, пчелите са поискали от Бог да им помогне да защитават меда, който произвеждат. А Бог им отговорил: “Ще ви дам оръжие – остро жило, пълно с отрова. Но да знаете – ако една от вас го насочи срещу човек – пчелата ще умре, а човекът ще се излекува от болестите си”.

  Ухапване от бълхи
  Едни от най-малките и неприятни насекоми, които са особено разпространени през пролетта и края на есента, не са никак безобидни. Тяхното разпространение и размножаване се влияе силно от влажността и високите температури, както и от техните разпространители – хората и домашните любимци. В България има над 1 500 вида бълхи, най-разпространени от които са кучешката бълха, котешката и човешката. Ухапването от бълха е напълно безболезнено, защото тя отделя болкоуспокояващи вещества, но последиците могат да бъдат много сериозни. Бълхите се свързват с разпространението на страшни болести като туларемия, ендемичен тиф, чума и антракс. Понякога ухапването може да доведе до кожни обриви и алергии.

  Мухи
  В България има над 70 вида синантропни мухи, които живеят в близост до човека и неговото жилище, и още над 30 вида синбовилни мухи, които достигат до хората чрез домашните любимци. Мухите са насекоми, които се хранят главно с разградени материали от растителен и животински произход. Те са преносители на различни микроорганизми, които причиняват различни болести, най-сериозните от които са коремен тиф и туберкулоза. Освен това те са и една от причините за диария през лятото. Болестотворните микроорганизми, които мухите разпространяват, преживяват само няколко часа върху тялото им и няколко дни вътре в тях. Те успешно ги пренасят, летейки или повръщайки част от приетата от тях храна. На нашия пазар се предлагат различни аерозоли и лентички, които ограничават нашествието на мухи, а мрежата, поставена на прозореца, със сигурност би защитила дома ви.
  За да бъде безпроблемно лятото не е необходимо много. Важно е да се спазва добра лична хигиена, да бъдем взискателни към местата, които посещаваме, както и да внимаваме при избора на храна. Защото непакетираната храна крие не по-малко опасности от сенчестата полянка в близкия парк.

  VI. В България смъртността от ухапване от куче е многократно по-голяма отколкото от ужилване от пчели.
  За първи път броят на ухапаните от бездомни кучета е спаднал на 54 % 28.04.2010
  За първи път през последните девет години от 2001 г. насам през миналата 2009 г. броят на ухапаните от бездомни кучета е спаднал на 54 %. Случаите са били 72. От домашни четириноги са пострадали 31 % или 41. Рязко обаче са се увеличили случаите на пострадали от други животни. Те са 15 % или общо 20 случая, сред тях зъбите или ноктите на котки са опитали 12 души, от лисици са пострадали 6 души от чакал, плъх и дори маймунка по един. До 2007 г. съотношението бездомни – домашни кучета обикновено е било 70:30.
  Тази статистика е взета от журнала на противобесния кабинет на МБАЛ – Шумен с уговорката, че не е пълна, защото там се регистрират само хората, потърсили имунизация. Много от стопаните, пострадали от домашни или собствени кучета, не са се ваксинирали. От общо 133 ухапани през м. г. в цялата област от тях 103 са били от община Шумен. От общо пострадали 30 деца до 14-годишна възраст 46 % са били нападнати от кучета със стопани, 33 % от бездомни и 20 % от други животни. През 2001 г. в кабинета са дошли 403 души, а през м. г. – 133, т. е. три пъти по-малко. В община Шумен през 2001 случаите са 349, а през м. г. са 103, т. е. намалението е 3.5 пъти. През 2009 г. ухапаните в цялата Шуменска област са били 133, докато през 2008 г. те са били 167.
  В справките в противобесния журнал и тези от РИОКОЗ има известно разминаване в данните. От инспекцията отчитат броя на ухапаните, но не ги разделят на ухапани от кучета и от други животни като котки, лисици, плъхове и т. н. Не се отбелязва и дали се касае за бездомни или за кучета със стопани.
  Особено тревожно, е че през м. г. пострадалите деца до 14 години в цялата област са били 30. От тях 14 са били в Шумен, а 16 в други населени места – Методиево, Ясенково, Драгоево, Троица, Студеница, Вехтово, Каолиново и др. Децата, пострадали от бездомни кучета в областта, са 15 или 50 %. От собствени, домашни или дворни кучета са пострадали 11 или 37 %, но четириногите не са били ваксинирани, което е наложило да им се прави пълен курс на ваксинация. От други животни са пострадали 6 души – 2-ма от котки и 4-ма от лисици. В община Шумен съотношението е по-различно. От бездомни кучета са пострадали 6 деца, а от домашни – 8.
  Ето и няколко по-характерни случаи с деца. В село Вехтово напримир три деца на 3, 7 и на 8 години от едно семейство са били в контакт с умряла лисица. Това е станало на 23 юли. Те са минали пълен курс на противобясна ваксинация. На 29 април в с. Драгоево дете е срещнало в гората лисица. Малкият Борислав бил ухапан по дясната подбедреница, докато се разхождал из гората. След ухапването животното стояло и си въртяло главата. Момчето ударило лисицата по главата и тя едва тогава избягала. Най-малкото дете, ухапано от куче е на една година и 5 месеца. Станало е в Каспичан, а кучето е било улично. В двора на Шесто основно училище в Шумен 10-годишно момче е било ухапано от пуснат свободно ротвайлер. В с. Троица на 6 май момченце на 2,5 години е ухапано от домашно, но неимунизирано куче. В Шумен в кв. „Херсон“ 7-годишно дете е ухапано от куче със собственик, който е издирен. Четириногото е имало имунизационен паспорт и затова пострадалото дете не е ваксинирано.
  Област Шумен е на второ място в страната (след Разград) по заболяване от ехинококоза, но в общината техният брой е 4-5 пъти по-малък в сравнение със съседните. През 2008 г. заболелите са били 14, от тях 3 са в община Шумен. През 2008 г. случаите са 23, в общината са 5, а от началото на т. г. са 8, от тях в Шумен е само един.

  Кучешката тения
  Кучешката тения, която се предава от кучетата и месоядните птици на дивите и домашни преживни животни, включително и на човека, е широко разпространена у нас не само в селата, но и в градовете. Изследванията, направени на бездомните скитащи кучета, сочат, че над 50 % са опаразитени с тении, докато такава за домашните и ловните кучета липсва. Медицинската статистика в последните години показва, че много хора и особено деца са заболели от ехинококоза, което налага болните да бъдат подлагани на тежко оперативно лечение, понякога и не успешно. Само преди дни в Медицинска академия беше оперирано малко момиченце, на което беше отстранена ехинококова киста от мозъка, където се била развила.

  Първи сме по болни от кучешка тения в ЕС 08.01.2010
  Соня Ангелова
  Малцина обезпаразитяват домашните си любимци на всеки 2 месеца.
  България е на първо място в Европа по болни от кучешка тения, показва статистиката. През 2008 г. от всичките 840 регистрирани случая на ехинококоза в ЕС 461 бяха наши, сравни доц. Росица Курдова от Националния център по заразни и паразитни заболявания. Българският принос към ужасната статистика е цели 55%. Според анализ на нашите доктори над 20% от оперираните от тения са деца и младежи до 19 години. Като се знае обаче, че инкубационният период е близо пет, а често до осем години, в който заразените нямат симптоми, може да се допусне, че болните ни са значително повече. Според статистиката на центъра по-засегнато е градското население поради многото скитащи кучета и близкото му съжителство с домашните любимци.
  На второ място в ЕС сме и по брой на заболели от трихинелоза. Годишно в страната стават до 12 взрива на зараза, причинени както от диви прасета, така и от питомни. Паразитът се среща почти 4 пъти по-често у нас, отколкото в останалите европейски страни.
  През 2009 г. българин умря от малария, донесена от чужбина. Само късмет попречи от забравената от десетилетия болест да пламне цял район, предупреди доц. Росица Курдова.

  VII. СБП ЗАСТАВА В ЗАЩИТА НА ПЧЕЛИТЕ И ПЧЕЛАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ.

  На фона на:
  • първостепенно значение на пчелите за опрашване на ентомофилните растения и осигуряване на природосъобразна храна за човека от плодове, зеленчуци, маслодайни култури, билки, грозде, кафе, какао и др., както и на тютюн,
  • лечебните свойства на пчелните продукти,
  • масовото изчезване на пчелите в световен мащаб и колосалните последици за изхранване на населението,
  • резолюцията на Европейския парламент за защита на пчелите в ЕС,
  • разрешаване законовото отглеждане на пчели даже в петнадесетмилионния Ню Йорк,
  да се прави предложение за промени в законодателството с цел изнасяне на пчелите извън населените места в България е безумие.
  СБП се противопоставя на тази идея, издигната от председателя на НБПС Пламен Иванов. Необходимо е правителството на РБългария да предприеме мерки за откриване на причината за раздразнителността на пчелите, която е установена в цяла България за първи път през тази година по време на цъфтежа на рапицата. Да се направят изследвания:
  • на препаратите за растителна защита, прилагани при отглеждане, както на рапицата, така и на другите земеделски култури;
  • за наличие на засети ГМО култури в България и влиянието им върху пчелите.
  Смъртността от пчели е 400-500 души годишно за цялата планета, а само болните от кучешка тения в България са 451 човека през 2008 година и сме на първо място в ЕС.по този показател. За предпазване от пчелоужилване на хора и домашни животни е необходимо да се разпространят указания чрез медиите, както и за оказване на първа помощ на пострадал. За децата може да се проведе обучение в училище по този въпрос, както и за спешни мерки при ухапвания от други насекоми – комари, кърлежи, а също от змии, кучета и др.
  Отряд за бързо реагиране при инциденти с пчели е излишен, във всяка област има служба „Гражданска защита”, чиито специалисти трябва да бъдат обучени за работа в такива случаи. Всеки опитен пчелар в страната може да окаже съдействие за хващане на рояци, появили се на обществени места.
  Изнасянето на пчелините от населените места е свързано не само с отдаване на терен от общината, но и със създаване на материална база – ограждане на пчелина, осигуряване на денонощна охрана, прекарване на ток и вода, построяване на помещения за центрофугиране на меда, за съхранение на инвентара през зимата, за почивка на пчеларя и др. Преместването на кошери, които не са предназначени за подвижно пчеларство е трудоемко и не може да се извършва през активния сезон. Професионалните пчелари в България са на ръба на оцеляването, от тази година плащат по-високи осигуровки, наложен им е данък върху печалбата – за първи път от 110 години насам. Пчеларството и за любителите е много скъпо хоби. Извеждането на пчелите от населените места е непосилно финансово, както за професионалисти, така и за любители. СБП застава в защита на пчелите и пчеларите – производители на пчелен мед и пчелни продукти и се противопоставя на всякакви подобни намерения. Правителството на РБългария, както и Народното събрание, все още не осъзнават заплахата за човечеството от изчезване на пчелите, не се съобразяват с директивите на ЕС за предприемане на мерки за опазване на пчелите, не признават приоритетната роля на пчеларството за земеделието, специалисти от МЗХ смятат, че пчелните продукти не са жизнено-важни за човека. Време е, някой да им отвори очите, за да видят, че плодовете на ентомофилните растения са продукти от опрашителната дейност на пчелите и да оценят достойно труда на пчеларите.
  Даниела Челебиева, член на Ус на СБП

 7. Пенка Йончева

  Уважаеми общински съветници от община Стралджа,
  Отглеждаме кошери със съпруга ми от 1978 г. с много труд. До 1991 г. те се намираха на повече от 200 м. извън населено място и не сме ги пазили, защото нямаше кражби. През 1991 г. ни откраднаха 100 кошера. Оставиха ни с 2 бр. Дългият ни труд отиде на вятъра. Тогава се зарекох, че НА ПОЛЕТО ПОВЕЧЕ НИКОГА НЯМА ДА ОТГЛЕЖДАМ ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА, ДОРИ ДА ДОЙДЕ САМИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ДА МИ ВРЪЧИ ГЛОБАТА!!! Започнахме да създаваме отново пчелин с много разходи за това. Така, че Вие, като давате такива предложения, мислихте ли по въпроса – КОЙ ЩЕ ГИ ПАЗИ ТЕЗИ КОШЕРИ НА ПОЛЕТО?!? А тези ужилени от пчели магарета – какво ще ядат ако няма пчели, които да опрашват люцерна , сено царевица, слънчоглед? А, ХОРАТА? Какво ще ядат, ако пчелите не опрашват маслодайните растения, зеленчуците, плодовете? ИЛИ Е ПО-ДОБРЕ, ДА ВЗЕМЕМ ПО ЕДНО ВЕТРИЛО И ДА ГО РАЗМАХВАМЕ, ЗА ДА ОПРАШВАМЕ? ПОМИСЛЕТЕ ДОБРЕ!!!

 8. zdraveite.
  razpolagam s dva pcelina v seloto i da cukna na darvo njmam problemi s komshiite …..do tuk vsicko e dobre napravih treti pcelin .izvan seloto zagraden s mrega s razreshitelno i zapocnaha problemite ce im umirali kozi ovce ,magarita galbi postojnno .iskat da gi maham . v sashoto vreme sem odobren po programa njma kak da smena nahogdenieto zashoto se polucava drug obekt.molj za savet

 9. Здравейте, Недялко,
  Няма нужда да правите нищо, те трябва да вземат мерки и да си опазват животните.
  Успех!
  Даниела Челебиева

 10. непчелар

  Хора пчелари!Ваш колега от форума пише,че като си сложи всички данъци,такси и разходи от 30 семейства му остават 50 лв месечно.За тези 50 лв,струва ли си да застраши живота на възрастните и децата в съседните дворове?Една доза детски адреналин анапен струва 110 лв.Всички съседи ли трябва да живеят с постоянния страх от ужилване?В крайна сметка това е производствена дейност извън границите на собствените Ви имоти и е нагло да печелиш за сметка на стреса който причиняваш на околните.

 11. Димитров

  Псевдобългарите в „парламента“ не искат нищо да се произвежда в България и вече 22 години всячески се борят за това. Тежко ни на нас, производителите… вече никоя лудост, изсмукана от крадливите им пръсти, не ме учудва.

 12. Много млад пчелар съм, но това не ми пречи да Ви споделя една много стара мъдрост – „Докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват“. Така, че дори и да Ви мислят за луди отглеждайте пчели, където Ви е удобно, без да Ви пука какво умуват „мъдреците“ в парламента и по общинските съвети, защото пчелите наистина изчезват, а след тях сме ние – хората ! . . .

 13. tsvetan tsenkov

  gospoda p4elari,vie mai vsi4ki imate golqmo jelanie da davate na susedite si akuli ,kak da se pazqt ot va6ite p4eli-neka togava da vi dam edin akul i as-kato vi kradat ko6erite pazete si gi be. napravete o6te malko razhodi isi vzemete ohrana!

 14. Първо да уточня, че съм пчелар.
  Щом ще се борим с ОПАСНИТЕ неща – да започваме :-).
  1. Кое е най-опасното нещо – автомобила ! Най-много хора умират и страдат от произшествия с автомобили, значи да се забранят със закон – никакви автомобили.
  2. Електричеството – то не прощава при най малък допир с него изхода е фатален – да се забрани за ползване, НЕК да се закрие. Да не говорим за ядрената енергия колко е опасна.
  3. Самолетите – колко хора умират на година – много и то по десетки наведнъж – да се забранят.
  4. Алкохол, наркотици, цигари – да се забранят.
  5. Всички режещи инструменти толкова са опасни може да се нарани човек – забрана.
  6. Шевна игла – ами ако се убоде човек.
  7. В този ред на мисли, май най-опасното нещо за човека е САМИЯ ЧОВЕК – да се …..

  P.S. Нямам никакво желание да Ви давам акъл г-н. Tsenkov, Вие явно си имате достатъчно да съществувате до изчезването на медоносната пчела.

 15. tsvetan tsenkov, ти да не си охранител? Ако имаш личен лекар тичай бързо да те прегледа.
  Кой ще посмее да стои сам през нощта извън населеното място да си пази кошерите? Нали като дойдат крадците не само ще му вземат кошерите, но и ще го набият и ще го накарат той да им ги натовари.
  Ако пък случайно удариш някой крадец влязъл в двора ти да краде, то после ще те осъди и ще има да плащаш. tsvetan tsenkov ти в друга държава ли живееш, човече?

 16. Даниела Челебиева

  В Стралджанско да бяха взели мерки за изнасяне на завода за боеприпаси на безопасно за хора и животни място, както и за строг контрол върху безопасността на труд за работещите в него.

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^