Начало / Новини / Пчелите в населените места – за и против

Пчелите в населените места – за и против

Снимка: Мариана Бубарова

Темата за пчелите в населените места е много болезнена за българските пчелари, чийто малки стопанства в голямата си част се намират в рамките на селата.
Ето какво пише един наш читател:
„Пчелар съм от 25 години. Имам съседка, която като дойде събота и неделя постоянно са й отворени кошерите, с часове, няма пек или студ. Синът ми е силно алергичен към пчелната отрова. Налага се когато тя дойде да се изнасяме от вкъщи, защото пчелите й са агресивни и ни жилят по двора. Писах жалба, но не помага. Кажете ми, моля ви, към кого да се обърна,защото тя не се разбира от дума или съвет. НЕ Е ЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ДА ЖИВЕЕМ В 21 ВЕК, А ДА БЯГАМЕ ОТ КЪЩИТЕ СИ КАТО НА ВОЙНА ЗАРАДИ ЕДНА СЪСЕДКА. ИЛИ ТРЯБВА ДА СИ ПРОДАМ ДВОРА И ДА СЕ ПРЕСЕЛИМ НА ДРУГО МЯСТО?“

В момента законът разрешава отглеждането на пчели в населено място. В случай като горния обаче се стига до положение, в което пчелите наистина пречат. Има ли право господинът и къде може да се оплаче според вас?

Повече за admin

14 коментара

 1. Анастас

  изнасаи се в града там няма кошери товае на село които му изнаса изнаса които не да ходи в панелките и асвалта там кошери няма.

 2. Иван Петров

  АЗ СЪМ ДА ОСТАНАТ КОШЕРИТЕ НЕ САМО В НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА НО И НАВСЯКАДЕ ХОРАТА НЯМА ДА ГИ ИМА БЕЗ ТАЗИ ЖИВОТИНКА

 3. кошерите трябва да са навсякаде а на този господин ако не му харесва да из4еава от там *****************************

 4. IMA re6enie na problema,STANI P4ELARKA I TI

 5. Мирослав

  Не смятам колегите за прави.Човека все пак е алергичен.Има и друго решението което аз съм предприел.Просто съм взел двор от общината и кошерите са на края на селото.Засегнатите са по малко от това кошерите да са в средата на селото.Наема на общинска земя все пак е 50лв на година.

 6. атанасов

  много съжалявам за тоя господин. аз съм пчелар и не ме е страх от пчелите -но пък затова ме е страх от колите и аз като него бих искал да ги махнат от населените места. нека господина отговори колко човека загиват на година от произшествия с коли и колко от пчели?може би от пчели и от гръмотевица жертвите са еднакви . преди хиляди години пчели пак е имало но коли не .както аз се пазя от колите така и той ще се пази от пчелите -да чете книги как да се пазе от пчелите и гръмотевиците

 7. АЗ СЪМ ДА ОСТАНАТ КОШЕРИТЕ НЕ САМО В НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА НО И НАВСЯКАДЕ ХОРАТА НЯМА ДА ГИ ИМА БЕЗ ТЯХ .АКО НЯМА КОШЕРИ ВСЕЛАТА КОЙ ЩЕ ОПРАШИ ОВШНИТЕ ДЪРВЕТА ЗЕЛЕНЧУКАИ ДР. НАЛИ ЗНАЕТЕ ОНЯ ПРИКАЗКА ДЕТО ЦАРЯ НАРЕДИЛ ДА ИЗБИЯТ САРИТЕ ХОРА. НО СЛЕД ТОВА ИМЕНО ТЕ СПАСИЛИ ЦАРСТВОТО ОТ ГЛАД.

 8. Станислав

  Kолеги, моля Ви не атакувайте така остро човека.Влезте му в положение.Уважаеми господине, законът не е на Ваша страна, така чене пишете никаквижалби, а седнете и поговорете с жената.А и ако наистина ги държи и отворени през зимата, лятото нема да има пчели.Говорете човешки, за да говорят и с Вас като човек.

 9. иванова

  а би вие пчеларите луди ли сте .коли грамотевици и т. н. хиляди глупости.финансовия интерес ви води и сте много арогантни ,че закона го позволявал.никакво говорене не спасява положението .вие сте нахални същества .при нас съсед чака да влезем в двора и да разбучка кошерите.сякаш му доставя удоволствие да гледа как хората бягат и викат защото е ужас.цяла седмица съм със затворени очи след ухапване и немога да работя.защо хората да изчезват от дворовете си изчезва този който пречи,а пречят пчелите .никой ли още не ви ги е изтровил .ще кажете съд ама трябва да докажете кой от всички съседи е оттървал хората

 10. За съжаление Пчелите в природата изчезват с бързи темпове и ако не се направи нещо няко ден хората ще ги гледат в зологическата градина като ценни и редки видове.

  Няма спор че точното място на пчелите нее в население места, но в една цивилозава страна където няма да трепериш дали утре ще си намериш копшерите.

  Тепърва започвам да се занимавам с пчеларство с 2-а кошера и чакам още 2-а за тази година, и нямам намерение да рискувам инвестицията си, тъка че спор няма че ще ги сложа в населено място, там където някои може да ги охранява.

  Има и много необразовани хора които незнаеики говорят. Пчелата умира след като ужили. Вие бихте ли се самоубили ? Естествено, че НЕ, само когато е застрашена пчелата жили. Сравнението с колите е много правилно, пияна пчелакоято да хапе наред няма, а пияни шьофьори колкото искате.

  Тъка че когато имам една държава мислеща за всички, няма да имате проблеми с пчелие в населените места.

 11. Николай

  Човек алергичен към пчелите може да се излекува. Има два начина или чрез гладуване да се повиши имунната му система и да стане устойчив на ужилване или като му се проведе курс на лечение с малки дози пчелна отрова като постепенно се повишава дозата. Имам познат който беше алергичен , но след неколкократни гладувания се излекува и сега е пчелар с доста кошери.

 12. tsvetan tsenkov

  estestveno 4e v naselenite mesta ne biva da se otglejdat p4eli . ili nai malko trqbva da se iska razre6enie ot sasedite. Tezi komentari sa mai samo na p4elari,i po tqh qsno si li4i kolko sa nagli golqmata 4ast ot tqh. Zatova oba4e trqbva da se promeni tupiq zakon.

 13. Във Франция вече се отглеждат пчелни семеиства в парковете,градинките и по покривите на зградите в градовете и никои не пита за или против.Само след няколко години ПЧЕЛИТЕ ЩЕ БЪДАТ ИЗЧЕЗВАЩ ВИД.

 14. Щом ще се борим с ОПАСНИТЕ неща – да започваме .
  1. Кое е най-опасното нещо – автомобила ! Най-много хора умират и страдат от произшествия с автомобили, значи да се забранят със закон – никакви автомобили.
  2. Електричеството – то не прощава при най малък допир с него изхода е фатален – да се забрани за ползване, НЕК да се закрие. Да не говорим за ядрената енергия колко е опасна.
  3. Самолетите – колко хора умират на година – много и то по десетки наведнъж – да се забранят.
  4. Алкохол, наркотици, цигари – да се забранят.
  5. Всички режещи инструменти толкова са опасни може да се нарани човек – забрана.
  6. Шевна игла – ами ако се убоде човек.
  7. В този ред на мисли, май най-опасното нещо за човека е САМИЯ ЧОВЕК – да се …..

  Приятно съществуване хора, докато медоносната пчела изчезне. :-)

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^