Начало / Обучение / Здраве / Пчелите – крилати фармацефти

Пчелите – крилати фармацефти

pcheli4ka_belograd4ik

Снимка: Георги Русев

Пчелите ще се засегнат, ако накратко не споменем за резултатите от техния труд.

Пчелен мед.

Получава се от нектара, който цветята отделят и предоставят като награда за опрашването, което им донасят. След редица физи¬чески и биохимични процеси пресният, но нетраен нектар, който не може да издържи повече от 1-2 дни и прокисва, се превръща в краен продукт, който, при благоприятни условия може да трае години. Медът има изключително сложен състав, той е най-богатият на ферменти хранителен продукт. Голямата концентрация на захари, нали¬чието на глюконова киселина, лесната му оползотворяемост и богат¬ството му на ферменти правят меда незаменим хранителен и лечебен продукт.

Пчелен восък.

Вторият по значимост продукт получен от пчелите. Предна¬значението му за пчелите е изключително. Той е основният материал за изграждане на восъчните пити на гнездото. Няма клон от човешката дейност, където пчелният восък да не намира приложение. Около 70 % от него се връща обратно в семейството за направа на изкуствени восъчни листове. Пчелният восък е предмет на сериозно внимание от страна на фарма¬цевтичната и химическата промишленост.

Пчелен цветен прашец.

Това е полов продукт на растенията – сперматозоидите им. Разнасяйки го по цветчетата пчелите спомагат за опрашването им. Като полов продукт, който ще даде началото на нов живот, цветният прашец съдържа всички елементи, необходими за живота. Съдържа всички аминокиселини (заменими и незаменими). Съдържа всички витамини, особено някои в голямо количество като рутин и др. Фармацевтиката го комбинира с други хранителни и лечебни вещества за направа на лекарства. Време е вече този изключително полезен и лесно получаем продукт да намери своето заслужено място. Особено полезен е за малки деца.
Пчелно млечице.

Полов продукт. Основната му суровина пчелите получават от цветния прашец. Предназначението му е за изхранване на майчините личинки и за работните пчели през първите три дни от открития им период, а също така и майката, когато снася яйца. За образуването на яйцата то е основният полов продукт. Притежава чародейки свой¬ства, които учудват учените. То е незаменимо имунобиологично сред¬ство за повдигане на силите, особено на малките деца и болни в следболестния период. Фармацевтичната и козметичната индустрия произвеждат редица продукти, основата на които е пчелното млечице.
Пчелен клей (прополис).

Прополисът е шестият пряк продукт получен от пчелната дея¬телност. Не се употребява като хранително средство.. Притежава едно от най-силните бактериоубийствени свойства. В него не може да просъществува нито един болестотворен микроорганизъм. Медицината и фармацията го използват за направа на мехлеми, мазила, за дезинфекция на горните дихателни пътища и други, особено като кремове и помади за кожата. Интересът към него е голям и непрекъснато се увеличава.
Пчелна отрова.

Изключително силна отрова. Равнява се по сила само на змийската и тази на скорпиона. Предназначението й е за защитно средство срещу нападатели на хранителните запаси на пчелите и самите пчели. Отровни дози за човека са 200-300 еднократни ужилвания, а умъртвя¬ващата доза е от 1000 нагоре. Получена в малки дози от 3-5 ужилвания, тя стимулира имунната система на човека и помага за повишаване на защитните сили на организма.
През последните години медиците обърнаха сериозно очи към нея и има всички изгледи лечебните препарати от нея да се множат. Пчеларите имат апарати и методика да я получават в необходимото количество.
Косвена полза.

Освен шестте преки продукта, които се получават от пчелната деятелност, косвената полза, която допринасят на народното стопанство е многократно по-голяма. За да съберат един килограм мед пчелите трябва да посетят от 5 до 15 милиона цветчета и да ги опрашат. Ако ги няма пчелите, няма да има зърно, плодове и зеленчуци, мляко и млечни произведения. Всичко това пчеличките вършат безкористно и доброволно.

Из”Отглеждане на пчели в съвременен корпусен кошер”, д-р Станчо Георгиев, изд.”Сезони7”ООД,София, 2000 г.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^