Начало / Обучение / Пчелното семейство / Грижи за пчелните семейства през зимата – Част 1

Грижи за пчелните семейства през зимата – Част 1

P1280243

В състоянието си на относителен покой през зимата, за да осигури необходимата топлина за своето съществуване, пчелното семейство в зависимост от силата си и при отсъствие на пило косумира от 20 до 30 г. мед на денонощие. Силните семейства изразходват относително по-малко храна, пресметнато на кг. пчели. При по-ниски температури разходът е по-голям. Зимуването е продължителен период от жизнената дейност на пчелните семейства при нашите климатични условия и продължава около 5-6 месеца – от края на октомври до края на февруари.
В процеса на еволюция пчелните семейства така са се приспособили, че въпреки неблагоприятните зимни условия осъществяват съществуването си с минимално физиологично напрежение на организма си при възможно най-малък разход на храна и относително добро запазване на жизнеността си до настъпването на пролетта. Успешното им зимуване и тяхната продуктивност през следващия сезон зависят в много голяма
степен от технологията на пчелоотглеждане през предшестващия зимуването активен сезон и особено от подготовката за зимуване. Всяко семейство трябва да има млада майка с добри генетически заложби, което гарантира доброто яйцеснасяне и интензивното развитие на семейството през пролетта. От изключително значение е наличието на достатъчно количество качествени хранителни запаси от мед и прашец, разположени правилно в гнездото. Ако семействата са били добре подготвени за зимуването и правилно зазимени, а зимата е нормална, те не се нуждаят от съществена външна намеса. Важното е да им се осигурява пълно спокойствие. Дори най-малкия шум, сътресение или блъскане по кошерите, причинен от хора, животни, птици, минаващи превозни средства, клони на дървета и др. може да доведе до нежелани последици – консумацията на храна се увеличава, кълбото се разхлабва и разкъсва и от него се отделят и умират пчели. В резултат на това семейството отслабва и много често загива.
Пчелинът през зимата се наблюдава външно – за възможно изместване на кошера и покрива, прослушва се посредством тънка каучукова тръбичка, вкарана през входа на кошера – равномерният и спокоен звук на пчелите показва, че семейството е в добро състояние, ако се чува бръмчене на отделни пчели и звукът е силен, това означава, че има някакво неблагополучие. В такъв случай при първа възможност за отваряне на кошера се вземат мерки за отстраняването му.
Следва продължение…

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^