Начало / Обучение / Пчелното семейство / Грижи за пчелните семейства през зимата – Част 2

Грижи за пчелните семейства през зимата – Част 2

Продължение от част 1:
P1280243
За да се освободят от екскрементите, натрупани през зимата, пчелите използват за облитане слънчевите часове през по-топлите зимни дни, когато температурата се покачва над 9-10 градуса. Преди облитането мястото пред кошерите трябва да се почисти от снега или водата. За да не загинат пчелите се посипват материали за подсушаване – слама, пръчки, сгур и др. По начина на облитането им може да се „прочете“ какво е състоянието на пчелните семейства. Дружното енергично облитане показва, че е добро и, обратно – слабото облитане, летежът на единични пчели, бавното им пълзене около входа говорят, че нещо не е наред. Вероятно са налице голяма влага, малко храна, някакво заболяване или други обстоятелства, които смущават семейството. Зимното облитане има и важно санитарно-практическо значение, тъй като заболелите и изтощени пчели излизат от кошера и умират и по този начин се намалява заразата вътре.
Температурните колебания /редуване на топли и студени дни и периоди/ провокират ранното яйцеснасяне на майката. При появата на пило пчелите повишават консумацията на храна и се съсредоточават около пилото. Ако няма пило, разходът на мед е 0,5-0,8 кг. месечно в зависимост от силата на пчелното семейство. При по-слабите семейства разходът на храна от 1 кг. пчели е по-голям, тъй като при тях топлоизолиращата повърхност на зимното кълбо е относително по-голяма. Медът около пилото намалява чувствително, пчелите изяждат храната и достигат до горната чат на питите. При внезапно застудяване те не са в състояние да се преместят встрани до питите с храна и дори при наличие на храна в крайните пити семейството може да умре от глад. Това налага при първа възможност да се осигури храна на нуждаещите се пчелни семейства и особенона по-слабите. За целта се подхранват с кристализирал пчелен мед, резервни пити с мед и в краен
случай с питки от медено-захарно тесто.

Успешното зимуване на пчелните семейства и по-нататъшното им развитие зависят изключително много от своевременно оказаната им помощ. Всеки опитен пчелар знае как и с какви хранителни запаси са сасимени пчелните семейства. За силните семейства с достатъчно доброкачествена храна не е необходимо да се полагат особени грижи през целия зимен сезон.
Силните, здрави и с достатъчно хранителни запаси пчелни семейства зимуват успешно при всякакви климатични условия без необходимостта от съществена намеса на пчеларя.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^