Начало / Новини / Програмата за развитие на селските райони

Програмата за развитие на селските райони

Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е наследник и продължение на програма САПАРД. Финансира се от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони с 20% национално участие на страните. Националната програма на България за 2007-2013 субсидира широк спектър от инвестиции и подобрения в селското стопанство. На този етап има няколко мерки, по които се подпомагат и земеделски производители – пчелари. Тези мерки са насочени както към по едрите земеделски производители, така и към средните и дребни земеделски стопанства.
Мерките са следните:

• Мярка 121 “Модернизиране на земеделските стопанства”;
• Мярка 141 “Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”
• Мярка 214 „Агроекологични плащания”, в случай, че пчелите се отглеждат по биологичен начин.

Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” е една от най-големите инвестиционни мерки от ПРСР.
Основните изисквания, на които трябва да отговарят пчеларите за да кандидатстват по мярка 121 са следните:

1. Да са регистрирани като земеделски производители по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители.
2. Икономическият размер на земеделското им стопанство да бъде поне 1 (една) икономическа единица. Например за да имат 1 икономическа единица е необходимо пчеларите да отглеждат минимум 33 пчелни семейства.
3. Общият размер на обработваемите земеделски площи на земеделското им стопанство да бъде не по-малко от 1 ха или 0,5 ха за трайни насаждения и/или лозя, с изключение на кандидатите които са били одобрени за подпомагане по мярка „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г., подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Всички изисквания, на които трябва да отговарят, както и условията и реда за кандидатстване и необходимите документи са описани подробно в Наредба № 8/3.04.2008г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка „Модернизиране на земеделските стопанства”, която е обнародвана и публикувана в Държавен вестник /ДВ/, бр. 41/22.04.2008г. и е изменена и допълнена в ДВ, бр. 106/12.12.2008г.

За какви инвестиции ще може да се кандидатства – все още не може да се потвърди.
На този етап със сигурност има достатъчно свободни средства за проекти за:
 инвестиции за прилагане на Директива 91/676/ЕИО т.нар. Нитратна директива;
 инвестиции за привеждане на съществуващите преди 01.01.2008 г. животновъдни стопанства от секторите извън сектор „Мляко“ в съответствие с изискванията на стандартите на Общността;
 инвестиции за специални съоръжения и механизация, сгради, друга недвижима собственост и съответно оборудване, необходими за преминаване на стопанството към биологично производство на земеделски продукти и храни.
Mярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране” от ПРСР е насочена към по-дребните земеделски производители, които използват произведената си продукция предимно за собствена консумация и малка част от нея предлагат на пазара.
Основните изисквания, на които трябва да отговарят пчеларите за да кандидатстват по мярка 141 са следните:
1. да са регистрирани като земеделски производител по реда на Наредба №3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители.
2. да са до 60 навършени години към датата на кандидатстване.
3. да извършват земеделска дейност в стопанство с икономически размер между 1,00 и 4,00 ИЕ.
4. да обработват земеделски площи с размер не по-малък от 1 ха или 0,5 ха за трайни насаждения и/или лозя, или 0,5 ха в случаите, когато земеделските площи са разположени в планински район съгласно Наредбата за определяне на критериите за необлагодетелстваните райони и териториалния им обхват (приета с ПМС № 30 от 15.II.2008 г.; ДВ, бр. 20 от 2008 г.)

По мярка 214 „Агроекологични плащания” могат да се възползват всички пчелари, които отглеждат пчелите си по биологичен начин.
Основните изисквания, на които трябва да отговарят пчеларите за да кандидатстват по мярка 214 са следните:
1. Да са физически лица, еднолични търговци и юридически лица, които са земеделски стопани по смисъла на § 1, т. 23 от допълнителната разпоредба на Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП).
2. Да са вписани в системата за идентификация и регистрация на животните по чл. 30, ал. 2, т. 3 ЗПЗП.
Имайте предвид, също така, че
1. Земеделските стопани могат да увеличават броя на пчелните семейства, през първите три години от изпълнението на поетото задължение.
2. При увеличаване на броя на пчелните семейства и на животните от застрашените от изчезване местни породи след третата година от изпълнението на поетото задължение, се поема ново агроекологично задължение за петгодишен период за всички подпомагани пчелни семейства и животни.
Всички изисквания, на които трябва да отговарят, както и условията и реда за кандидатстване и необходимите документи са описани подробно в Наредба № 11/6.04.2009 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка „Агроекологични плащания”.

За съвети и повече информация можете да се обърнете към Националната служба за съвети в земеделието, която има областни офиси във всички областни градове. Националната служба за съвети в земеделието е оторизиран орган, който осъществява дейността си в рамките на държавната аграрна политика, като предоставя на земеделските производители актуална информация, специализирани съвети и консултации, оказва експертна помощ в усилията им за осъществяване на ефективно и конкурентно земеделие.
Имайте предвид, че Националната служба за съвети в земеделието изготвя напълно безплатно бизнес планове и заявленията за подпомагане по мярка 141 „Полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”, както и по мярка 214 „Агроекологични плащания”.
Координати на НССЗ:
горещ телефон: *AGRO (*2476) или 07001 2476, като и двата телефона са на цената на един градски разговор от цялата страна;
интернет страница:
www.naas.government.bg
Пълният комплект от документи независимо, по коя от горепосочените мерки се кандидатства се подава в Областните служби на разплащателната агенция, която е органът, който приема, разглежда и съответно Изпълнителния директор на ДФЗ-РА се произнася с решение за одобрение / отхвърляне за заявленията за подпомагане.

Повече за admin

13 коментара

 1. Христо Попов

  Според мен има нещо изначално сбъркано
  в мярка 141. Кой пчелар със 100 кошера ще
  се занимава с 10 декара земя. И кой може
  да изконсумира меда от тия кошери.

 2. Todor Stankov

  3draveite: Pisha vi ot Alaska – USA.
  Ickam da 3naq kavi pomoshti se davat na pchelarita 3a kosher ili 3a p4elno semeistvo nad 33 semeistva ra3bira se. Ili da kajem 3a 50 sem. Tova me interisuva , i kakvi pomoshti se davat 3a mle4na – bivolitza ,kogato sam gotov se vrashtam v BG – i sme reshili ac i saprugata mi da otglejdame p4eli i bivolitzi,3a mlqko . Molq Vi badete po-konkretni ili po-to4no iskam da 3naq vsi4ko koeto se polaga na jivotnovadite. Blagodarq Vi i leka cedmitza

 3. Иван Шуманов

  Много съм доволен от мярка 141, участвах ако мога бих участвал отново. За малкия земеделец като мен тази мярка е най- добрата.Участвайте и вие.Успех !!!

 4. Доволен си Иване от програмата но моето мнение е че е малко сбъркана.Наистина трябват някакви единици по нея но например аз и съпругата ми отглеждаме 180 бр . кошери,
  как да се занимавам и с 10 дек. земя .това е доста трудно да го съчетая с пчеларството.
  Това си е само мое мнение за програмата.

 5. az li4no neznam kakvo da kaja za programite….za6toto o6te ne sa ni ydobrili,nie su6to se zanimavame s dosta p4elni semeistva i nikak ne e lesno da se su4etae i sus 5 ili 10dek. zemq, potvurjdavam go! spored men trqbva da ima nqkakva mqrka (***) po koqto vseki p4elar ,koito otglejda pove4e ot 33ko6era da polu4ava subsidiq …..da ni stimulirat po nqkuv na4in ,ta da produljim napred……vupreki visokata smurtnost na p4elite. 6to se otnasq do programite: golqma razpraviq s dokumenti i kvo li ne….inakraq pak moje da te otrejat….

 6. галя начева

  Предвижда се държавна помощ за застраховане на пчелни семейства, съобщиха официално от МЗХ. Експерти в аграрното ведомство вече са разработили схема за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на пчелни кошери с пчелни семейства, която е вече и нотифицирана.

  Схемата е в съответствие със законодателството на Европейския съюз и ще даде шанс на държавата да подкрепи сектора чрез финансиране на част от разходите по застрахователните премии. Предвижда се схемата да се прилага за 2012 г. и 2013 г., като продължителността й ще бъде до края на 2013 г.

  Целта на схемата е насърчаване на земеделските производители – малки и средни предприятия от сектора, ангажирани в първичното производство на селскостопанска продукция. Както и за доброволно застраховане на кошери с пчелни семейства срещу загуби, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия и болести при пчелите.

 7. галя начева

  схемата дори вече стартира , подобна е на тази за подпомагане на плодове и зеленчуци – покриват суми около 200лв за кошер и сумата която трябва да се плаща е 14,28 лв а фонда от тях ще плати на застрахователя – 7 лв
  мисля че това не е лошо

 8. mariankе,вземи се научи първо да пишеш :)

 9. много добре си пише жената. Ч го пише с четворка а Ш с шестица. Какво толкова.А може и да няма кирилица.

 10. Хубавото което дочух тия дни е че за пчеларите ще отпаднат 10 те декара земя които трябва да обработват, Наистина е смешно да гледам 200 кошера и да ме задължават да гледам 10 дек. царевица :)

 11. Застраховане на пчелни семейства.То е много хубаво но за най -важното КРАЖБА на пчелните кошери го няма. За какво да ги застраховам,от Торнадо ли ? :)
  Дори и за природните бедствия така е написано че застрахователите да могат да ти откажат винаги по разни удобни причини за тях . БЛАГОДАРЯ !

 12. Почти никой не се застрахова доброволно в България. И не защото сме прости, тъпи, скъперници, недалновидни и др. А зашото у нас застрахователите винаги си измислят причина да не ти платят. Или ако ти платят, то е по-малко отколкото е трябвало или си ги осъдил да ти платят.
  Защото застрахователите са в по-голямата си част едни мутри, които са отсъствали от час, когато се е учило изваждането и знаят само събиране и умножение.

 13. Колеги ,някой от вас разбра ли от кога ще отпаднат 10 те дек. земя които трябва да се обработват до сега от пчеларите.

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^