Начало / Новини / Пролетни празници с пчели и мед – Шумен

Пролетни празници с пчели и мед – Шумен

На 24.03. 2015 г. НЧ“Тодор Петков 1963″, II ОУ „Д-р Петър Берон“ и Съюз на българските пчелари-Шумен организират за трета поредна година „Пролетни празници с пчели и мед“. В програмата са включени две срещи с ученици от Базовото училище от 10 и от 15 часа, по време на които „приказната“ кака Данче /Йорданка Цанкова – организатор в читалището/ и баба Дани /Даниела Челебиева – председател на сдружението на пчеларите/ запознават децата с традициите да се раздават питки с мед за здраве на 1 март – Баба Марта, 9 март – Младенци или св. 40 мъченици и на 25 март – Благовещение, когато пчеларите за първи път отварят кошерите и пускат пчелите да събират сладък мед. Малките възпитаници на елитното училище слушат приказки, стихове и песни за пчелите и пролетта, научават за безценните дарове на пчелите за човека и за неоценимата им роля за размножаване на медоносните растения чрез опрашването, което те извършват, събирайки от тях прашец или нектар. От 15 часа специални гости ще бъдат учениците от клуб „Приятели на здравето“ при НУ“Княз Борис I“ с ръководител г-жа Снежана Николова, които ще се изявят в „Пролетен карнавал“. За всички деца организаторите са приготвили за почерпка питки с мед.
През целия ден във фоайето на читалището ще има изложба-базар с участието на пчелари-производители от региона под надслов „Пчелните продукти срещу пролетната умора“.
На 25.03. 2015 година от 10,30 часа „бабите-пчелички“ или ВГ“Медени гласове“ при ТД“Мадарски конник“ и НЧ“Напредък 1869″ с худ.ръководител Наташа Христова ще участва в празника, посветен на Благовещение, организиран от НЧ“Добри Люцканов 1912″ в с.Васил Друмев.

Повече за admin

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^