Начало / Новини / Националната пчеларска програма – помощ на пчеларите или почва за корупционни схеми?

Националната пчеларска програма – помощ на пчеларите или почва за корупционни схеми?

Представяме Ви интервю на Косара Тролева със Сребрин Илиев, съветник на председателя на Националния браншови пчеларски съюз по европейските въпроси пред сп. „АгроКомпас”

Г-н Илиев, как ще коментирате изнесените данни в Аграрния доклад за 2009 г. в частта му за отчета на пчеларската програма и състоянието на пчеларството у нас?
– Как да ги коментирам? Те не подлежат на коментар. Зам.-министър Цветан Димитров проглуши ушите на всички в България чрез интернет пространството и на официални мероприятия в МЗХ, че Националната тригодишна програма за развитие на пчеларството е най-успешната в българското земеделие, но на практика тя не доведе до нищо добро у нас. Тази „успешна” програма стигна до един единствен реален и печален факт, а именно – пчелните семейства и пчелните кошери в България в сравнение с 2008 г. са намалели с 5,7%. А в една от областите на страната, където има най-голям брой пчелари и най-голям брой пчелни семейства (от 10 до 49 кошера), намалението е с 8,4%. Само тези данни показват, че българското пчеларство „успешно” загива. Тоест най-успешната програма в българското земеделие не води до подобряване на пчеларството, а води до неговото загиване. Още един срамен факт – от публикуваните в доклада данни 10 409 пчелни семейства са оставени да умрат от глад, 7 731 са загинали от болести, а 6 782 семейства – от отравяне, благодарение на нашето интензивно зърнопроизводство, което с пръскането си отрови българските пчели, а 7 000 пчелни семейства са загинали поради други причини. Въпреки закона, който изисква зърнопроизводителите да имат специални приспособления за отстраняване на пчелите при извършване на растителнозащитните мероприятия, такива липсват. Това води до унищожаване на пчелите, а за този геноцид контролните органи нехаят. Всички хора – и управници, и земеделски производители трябва да разберат едно – без пчели няма държава. Обществото трябва да разбере, защо въпреки че похарчи над 7 млн. лева публични средства, тази успешна програма доведе до намаляване на пчелните семейства с 6%. Аз като българин, се обръщам към цялото ни общество, че това е само официална статистика. Истината е още по-жестока – тези цифри най-малко са двойни. Искам да предупредя, че изчезнат ли пчелите, ще изчезне и нацията. Няма да има опрашване на растенията, няма да има природа, защото пчелите не опрашват само земеделските култури, те опрашват и растенията в природата около нас.
Как се е стигнало до тази тъжна статистика?
– Единствено с действията на ръководството на МЗХ. Друг начин няма. Никой пчелар няма да започне целенасочено да унищожава пчелите си и да ги уморява от глад. Един пример – проява на управленски недъг на това ръководство на министерството е, че не се възползва от една възможност в Регламент 1234, която освен предоставеното условие да се напише специална тригодишна пчеларска програма по реда на Регламент 797, има една точка, която дава възможност за нотифициране на специални помощи за пчеларите, които са извън приложното поле на Регламент 797. И аз не знам защо ръководството на МЗХ досега не е поставило въпроса към пчеларската общност дали на нея не ù е необходима такава специфична помощ, която е различна от помощите по реда на Регламент 797. Наистина не знам, от некадърност ли, от некомпетентност ли… Но според мен, тези действия на управляващите земеделското министерство са напълно съзнателни. Поне засега такива са фактите!
По думите Ви, има доста груби нарушения в усвояването на средствата по тази програма, а от МЗХ твърдят обратното. Как ще коментирате тяхното становище?
– Те и не могат да твърдят друго. Ако те бяха „констатирали” такива нарушения, трябваше да ги отстранят и истината щеше да излезе наяве. Малко ми е неприятно да го кажа, но чак до такава степен не сме отличници в усвояването, а в присвояването. И точно МЗХ има най-малкото морално право да твърди, че няма такива нарушения на фона на това, което става. Те не могат да твърдят такова нещо, защото до момента няма официални данни, които да подкрепят техните твърдения. В нашия предварителен разговор ми споменахте, че са били правени някакви одити на програмата. Твърдя, че следи от такива одити няма и този въпрос трябва да го отправим към Изпълнителна агенция „Одит на средства от Европейския съюз”, за да видим в крайна сметка такива одити правени ли са, специални ли са, по тази програма ли са? Защото аз твърдя, че ако се направи одит по тази програма, и то по тази, която приключи, нещата ще са страховити и плачевни. Ние имаме внесени сигнали и до министър-председателя Бойко Борисов и до министър Найденов, че има сериозни индикации за извършване на съзнателни злоупотреби, създаване на корупционни механизми за усвояване на средства по тази програма от определени хора. Още на 28 януари 2010 г. сме внесли такова писмо с неоспорими доказателства. За съжаление, досега – ни вопъл, ни стон от страна на ръководството. Това се оказва някаква христоматийна практика – на нашите писма и сигнали не се отговаря. И аз ще използвам вашето списание да кажа на г-н Найденов, че все още действа Закона за жалбите и сигналите на гражданите. Той не спазва този закон, а да не коментирам факта, че не спазва и Закона за достъп до обществена информация. Днес сме 8 декември (бел.ред. денят на интервюто), а още на 17.11.2010 г. от Националния браншови пчеларски съюз сме внесли искане за достъп до информация съгласно Закона за достъп до обществена информация, да ни се предостави такава с огромен публичен интерес. Поискахме да ни се отговори и има ли акт на Министерски съвет (МС), с който Националната програма за пчеларство е утвърдена и съгласно Закона за устройство на бюджета са гласувани средства за нея в Закона за бюджета за 2011 г. Ако той ни беше отговорил до днес, много от нещата щяха да бъдат ясни, а те касаят много по-сериозно новата национална програма, отколкото изтеклата. Същите въпроси обаче се отнасят и до старата! Лошата практика от нея, за съжаление, се пренася и в новата. При нас в съюза, непрекъснато се получават данни и оплаквания от хора, които категорично отричат същността на тази програма. Какво направиха управниците – изгориха юргана заради бълхата. Заради интересите на някои хора, които бяха предварително определени да получат пари по тази програма под формата на средства за кошери, унищожаваме юргана – българското пчеларство.
Какви са според Вас схемите за злоупотреби по тази програма?
– Чак такова наблюдение нямаме. Схемата за наблюдение и контрол трябваше да бъде в самата програма и някой трябваше да я осъществява, а ние не сме били поканени да извършваме ревизия. Осъществяваме по-скоро публичен контрол на основата на публичната информация, с която разполагаме. Точно от една такава информация, свързана със системата ИСАК, ние сме внесли доста сериозно доказателство за корупционни нагласи и за използване на механизми за усвояване на средствата. Абсурдно е за един час да се изчерпи лимита за прием на документи и съгласно „правилата” на програмата средства да получат само тези, които са успели да се „докопат” първи, а някои са го направили една минута преди началото на работното време на общинските служби по земеделие. Това показва, че е разработена една перфектна „корупционна” схема, която, криейки се уж зад някакви „правни” механизми, предварително определени лица усвояват, но според мен по-точното е присвояват средствата. Когато поставих въпроса, хората, които кандидатстват, представят ли документ за собственост, от който да е ясно откога и откъде имат кошерите, които искат да подновят, да не коментираме дали изобщо имат право на пари да купуват „нови”, не получих отговор. Представете си, че някой си е купил миналата година кошери и сега иска да ги „подмени”. Никой от бенефициентите не е представил документ за тези кошери, никой не е посетен от комисия, която да направи проверка как стоят нещата в действителност и т.н. Тези кошери (подменените) веднага отидоха на вторичния пазар. По този и други факти сегашното ръководство на министерството, което е основен изпълнител на програмата, просто не дава отговори. За мен това е притеснително и подкрепя моите твърдения. Ситуацията е много неприятна. С лицето и името си аз заставам пред медиите, не казвам, че само аз съм прав, но дори и малко да бях, трябваше отсреща да има някаква страна, с която да дискутирам тези проблеми. Представял съм ги пред ръководството на министерството с писма, молили сме да бъде направена работна група, да се дискутират, но никаква реакция от тяхна страна. Точно обратното, получавам арогантно и безочливо поведение. Министър Найденов допуска служители на министерството да ме обиждат в личен и в професионален план. Мисля, че такава администрация е недопустимо да работи в моята държава.
До кои институции сте адресирали Вашите сигнали?
– До Бойко Борисов като министър-председател на РБългария и съгласно конституцията до единствения орган – МС, който управлява българската държава. Изпращали сме и до министър Найденов, но най-парадоксалното е, че ние пишем до министъра на земеделието, а винаги ни отговаря зам.-министър Цветан Димитров. Обръщам се към министър Найденов: „Г-н Найденов, аз не искам отговор от зам.-министъра, искам отговор от Вас, вие сте негов пряк ръководител. Той трябва да отговори на Вас, а Вие на мен.” Лично сме сезирали министър-председателя за тези наши съмнения, не толкова за корупция, а за създаване на корупционни механизми. Беше ни отговорено отново от Цветан Димитров, за който ние уведомихме премиера, че той е създавал схеми за корупция, а зам.-министъра ни отговаря, че няма такива. Ако това не е параграф 22, здраве му кажи! Ние, уверявам Ви, няма да спрем до тук, но за съжаление, ще има много негативи за България в това отношение. Убеден съм, но за наше съжаление организаторите на схемата няма да бъдат наказани. Сигурен съм. Едно нещо обаче ме кара да мисля, че все пак могат да бъдат наказани. Ако в случая с Калина Илиева едно физическо лице, български гражданин, е излъгало прекия си административен ръководител, председател на УС на ДФЗ, за да бъде назначено на работа, за мен тук става дума за една лъжа, която са извършили министър Найденов и ресорният зам.-министър, към Главна дирекция „Земеделие” на ЕК. Те съответно са излъгали и собствения си министър-председател, т.е. Министерски съвет, за това каква е пчеларската програма – национален стратегически документ. Те не са внесли програмата за одобрение в МС, така както се изисква от неговия правилник. Програмата не е разгледана от МС нито преди изпращането ù в Брюксел, нито след това! Получили сме обаче един интересен отговор от зам.-министър Цветан Димитров, в отговор на наше писмо до министъра, който претендира да е отговор по смисъла на чл. 107 от Административния кодекс. Това е абсурдно. По-интересното обаче в този „отговор” е, че той признава моята правота. В него се казва, че има решение на Европейската комисия, което е задължително в своята цялост, като се позовава на чл. 288 от Договора за ЕС. Нека тогава зам.-министър Цветан Димитров да се осведоми от правния отдел на МЗХ, че след чл. 288 от договора за ЕС има следващ чл. 291, който указва императивно, че държавите членки трябва да предприемат необходимите мерки да въведат с вътрешните си правила това, което е взето като решение. Става въпрос за решение, което касае финансовия принос на Общността, а нямаме решение, от другата страна, на българското правителство, от гледна точка на нашия финансов принос. Съгласно закона и европейските, и българските средства са публични. Не може МЗХ да бъде адресат на това решение на Комисията, адресат е РБългария. Съгласно българската конституция РБългария се управлява от МС, а не от МЗХ. Спорът е този – ние питаме, излъгаха ли министър Найденов и зам.-министър Димитров министър-председателя на България, заблудено ли е българското правителство и, ако е излъгано, знае ли Бойко Борисов за това? Това е заобикаляне на Конституцията. Това е спорът. Действало се е съвсем съзнателно, включително и промените в правилника на министерството, включително вкарването на „баласт” в програмата, който е абсолютно излишен и не му е мястото в нея и т.н. Ако се установи верността на това, което твърдя, реакцията на ЕК ще бъде да се спрат парите и съответно министър Дянков също да спре нашите. Като цяло, това ще доведе до спиране на програмата и уронване авторитета на България пред ЕК с непредвидими последици. Така отново ще дадем лош пример относно усвояването на средства от ЕС, които, както вече казах, са публични средства. Да не говорим в случая и за ефективност и ефикасност на усвояването на тези пари, дори ако всичко беше наред. Така например, по пчеларската програма се „закупуват” кошери от стотици бенефициенти. Не е ли по-добре от гледна точка на ефективност и ефикасност на изразходването на публичните средства, ДФЗ да организира покупката на кошери, а не отделните бенефициенти. Ако аз кандидатствам за 20 кошера, да идва комисия и да преценява, че те са наистина за подмяна. И така ДФЗ организира и раздава кошерите, които остават негова собственост в даден дългосрочен период. Едва след като изтече този период стават собственост на пчеларя. Цените тогава при обществена поръчка от рода на покупка на 30–40 хил. кошера ще бъдат съвсем други. Следствие от това е, че ДФЗ трябва да обяви обществена поръчка кой ще ги произведе, финансира и след това ти получаваш толкова кошери, колкото са ти необходими. Така на практика даваме 100% субсидия на бенефициента. Можем да изберем и бенефициента да я получи, но в случая с покупката на кошери отново трябва да се спазва ЗОП и Наредбата за малки обществени поръчки. Друг е въпросът, че националната програма не предвижда покупка на нови кошери и предоставяне на 100% субсидия (инвестиционна подкрепа), а регламентира само тяхната „подмяна”. За целта е предвидено да се финансират само част от разходите за тази подмяна. В този случай бенефициентите могат да бъдат само пчелари, които наистина се нуждаят от подмяна на кошери, а не да се получават пари за нови!!! Дали е така – в нашия случай, да отговори министър Найденов. Той дължи отговор и в контекста на началото на нашия разговор – как така, след като по програмата са закупени над 11 хил. кошера, имаме общ спад от 5,7% в общия им брой. Имаме основателни съмнения, че изобщо всичко се е плащало по документи, а в действителност кошери няма! Все пак става дума за спасяване на публични средства. Затова искаме да видим защо тази програма няма нормативен характер, между другото и предишната няма. Ако е вярно това, тогава следва, че ние сме изхарчили пари на ЕС неправомерно. Затова искам да видя одитите – по дефиниция те са публични, става въпрос за одитите по пчеларската програма. Интересно за мен ще бъде да узная и как сертифициращият орган е сертифицирал допустимостта на разходите. Съгласно закона, той се определя от министър Найденов и той носи пряка отговорност за неговите действия. Чакаме отговор и на друг въпрос – защо министърът и досега не е предал доклад за изпълнение на програмата. Въпроси като тези, които повдигнах, стоят отворени пред нас и не само аз, но и цялото общество чака отговор от страна на министъра. Криенето само ще утежни обстановката. Понякога и признаването на допусната грешка е решение. Надявам се, че все пак ще има съответната реакция както от страна на министър-председателя г-н Бойко Борисов, така и от министъра по управление средствата от ЕС г-н Томислав Дончев, министъра на финансите г-н Симеон Дянков и не на последно място – от министър Мирослав Найденов. Това ще е в полза както на самите тях, така и на българското пчеларство. В противен случай, за нас не ни остава никаква друга възможност освен да се обърнем към други институции, призвани да бранят законността в страната, както и да уведомим Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ и самата ЕК в лицето на еврокомисаря Дачиан Чиолош.

Бел. ред.: Списание „АгроКомпас” е готово да публикува отговорите на засегнатите в интервюто със Сребрин Илиев представители на висши държавни институции у нас с цел разкриване на истината по алармираните от него факти.

Изпратено от:
Име…….: Пламен Иванов
e-Mail….: nbps@press.bg

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^