Начало / Новини / Честит празник на всички пчелари!

Честит празник на всички пчелари!

Честит празник на всички пчелари и всички, които обичат пчелния мед! Днес 10.02 се чества денят на Св. Харалампий и ден на пчеларя.
Св. свещеномъченик Харалампий (ок. 85 – 198) бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. По онова време римският император Септимий Север подигнал гонение срещу християните. Тогава го подложили на страшни изтезания: стържели тялото му с железни нокти, забивали в него гвоздеи, опалвали го с огън, разбили устата му с камък. Ала старецът с търпение и мъжество понасял всичко и благодарял на мъчителите си: „Благодаря ви, задето, като измъчвате вехтото ми тяло, обновявате моя дух, който желае да се облече в нов вечен живот!“ Раните му обаче по чудесен начин заздравявали. Много езичници като видяли това чудо, повярвали. По заповед на императора той бил осъден на смърт чрез посичане с меч. Завели го на мястото на наказанието. Свети Харалампий вдигнал ръцете си нагоре, насочил погледа си към небето и помолил за всички хора: да им даде Бог телесно здраве и душевно спасение, да умножи земните им блага и да благослови плодовете на труда им. Свети свещеномъченик Харалампий загинал за вярата през 198 година на 113-годишна възраст. Той се почита още и като покровител на пчеларите. На 10.02 вярващите християни донасят мед в храма, който се благославя и освещава.
Пожелаваме на всички пчелари здраве, късмет и добри добиви!

Повече за admin

2 коментара

  1. ZLATKA SAKEVA

    Badete zdravi i jivi moi skapi pchelari.Neka BOG VI dari sas zdrave i dobri dobivi prez 2010 g.Jelaia vsichko DOBRO.

  2. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК КОЛЕГИ ЖИВИ И ЗДРАВИ МНОГО МЕД И МНОГО РОЯЦИ.

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^