Начало / Новини / Тригодишната програма за пчеларството отново разочарова

Тригодишната програма за пчеларството отново разочарова

От тази есен е факт новата тригодишна програма за подпомагане на пчеларството през 2011-2013 година. Въпреки широкия отзвук и обсъждания сред пчеларските организации, че промяна в програмата е крайно необходма, въпреки писмата до министерството и народното събрание от новата пчеларска организация – СБП, която се обяви за субсидия на кошер, успех не бе постигнат. На практика програмата е копирана от предишните три години и мерките, по които може да се кандидатства отново обслужват интересите на производителите на отводки и инвентар, на майкопроизводителите, на лабораториите и други обслужващи пчеларството дейности, но не и на редовите пчелари.

В същото време чрез програмата се отпускат пари за хора, които пишат книги за пчеларството, за командировки, зали и събрания, а не се отпускат за обикновените пчелари, без които всъщност пчеларство просто няма.
В България пчеларите се грижат за малки стопанства. Много често те сами изработват кошерите си за да пестят разходи. Повечето от тях не са регистрирани земеделски производители, защото не виждат смисъл в регистрацията. Тя им носи само разходи.
Продават меда си на дребно, на познати или на едро без документи. Така обаче те не могат да се развиват, остават си малки, на ръба на оцеляването и закона. Губят и двете страни – и държавата и пчеларите. Ако държавата направи така, че парите за подпомагане да достигнат до пчеларите и те ще бъдат много по-мотивирани да се регистрират и да плащат данъци, да се развиват, да изнасят и в крайна сметка да печели цялото общество.

Друга инициатива е програмата за развитие на селските райони. При появата й тя беше като лъч надежда, че може би все пак ще се направи нещо и за българското пчеларство, но после се оказа, че има абсурдно изискване. За да кандидатства един пчелар трябва да притежава най-малко 5 декара земя с трайни насаждения и да ги обработва. Обаче колко от пчеларите се занимават и със земеделие? Колко пари трябва да вложат за да изпълнят изискването?

Повече за admin

100 коментара

 1. Н. Кръстев

  Г-н Янков,
  Вярно ли е това?

  „А нека да видим и какво направи негово величество трето поколение пчелар Янко Янков във Варна. Ако не знаете ще ви открехна. Ден първи посреща участниците с купчина маси струпани на закътана алея няма нито реклама, нито популяризиране на пчелните продукти и Янков го няма. Появява се по някое време в ранния следобед вдига адреналина на участниците и си подвива опашката. Ден втори и трети продажби –нула, Янков го няма. Ден четвърти Симеон Тодоров и Валери Пеев, тези мръсници дето ви опропастиха съюза, отиват в местните медии, правят предаване за пчелните продукти поканват жителите и гостите на Варна на демонстрация на вадене на пчелния мед, осигуряват необходимия инвентар и пити за собствена сметка и правят това, което трябваше да направи организатора Янков, това за което един път получава пари по мярка А и втори път от същите тези изложители дето гледа с пренебрежение. И същия този вместо да благодари за това, че някой е свършил неговата работа отиде да вдига гири за това, че всичко е правено без да бъдат изтъкнати неговите заслуги.“

 2. Димитър Бонев

  Г-н Янков,
  Малко би трябвало да снижите глава, когато говорите за Симеон Тодоров. Точно вие имате най-малко право да се оплаквате от него, защото той няколко пъти ви вади от калта за своя сметка и въпреки меко казано некоректното отношение от ваша страна продължава да го прави. Да г-н Янко в не съм бил и нямам никакво желание да присъствам на фестивал, който организирате вие, защото това, което правите няма нищо общо със фестивал. Престанете да си приписвате заслуги, които не ви принадлежат. Те принадлежат най-вече на човека, който толкова много мразите. Ама направи добро, за да ти отвърнат със зло. Понеже виждам, че има много още какво да учите за това как се организират фестивали мога да ви поканя на безплатно обучение по тази материя. Или за по-близо можете да се обърнете и към бай Киро. Въпреки всичко и той няма да ви откаже.
  Г-н Янков,
  Нямате абсолютно, ама абсолютно никакво право да се отнасяте с такова пренебрежение към инж. Илия Цонев. Неговата сила не е във воденето на събрания. Неговата сила е познанието. Няма човек в пчеларската гилдия, който да познава по-добре нормативната уредба, както националната, така и европейската. Та той беше човека, който правеше и аргументираше текстовете при кореспонденцията с институциите, а последващата намеса на Михайлов в тези текстове, меко казано беше фатална.
  Ще посоча един пример, който много красноречиво показва, кой с какъв авторитет се ползва в пчеларските среди. По време на презентациите на кампанията „ ЗА ПЧЕЛИТЕ И ХОРАТА“, когато Цонев изнасяше своите тези всички слушаха с интерес, а когато вие започвахте да говорите, в залата започваше едно дюдюкане и искане да ви бъде отнета думата. Самия факт, че той беше поканен в работната група, а вие не, красноречиво говори за разликата в класата между вас. Няма какво да му завиждате. Човека е постигнал всичко с много труд. А интелектуалното ниво на този човек е на светлинни години пред вашето.
  Няма да се повтарям за непоправимата щета, която нанесохте на всички пчелари с провалянето на проекта за добри пчеларски практики.
  И като стигнахме до общото събрание. Недейте да говорите глупости, защото някои неща не остават скрити дълго време, а тези неща далеч не са във ваша полза. Самия факт, че наричате общото събрание „конгрес“, само потвърждава правотата на моите думи от по-предни постове. Повторно преброяване при гласуването нямаше и вие много добре знаете това, но ако в протокола е записано друго то това би била поредната“неточност“, която ще тежи на съвестта на г-жа Челебиева.
  Ще спомена само, че за разлика от вас, не сме подготвяли избирането на Симо Тодоров. Единствената ни цел беше да съхраним съюза, да предложим председател, който да работи за осъществяването на целите, заради които създадохме този съюз, който да работи за пчеларите, защото виждахме, че Михайлов не е в състояние или няма интерес да го стори и по скоро работи срещу техните интереси. Никога не сме били сигурни в „победата“.Разчитахме на благоразумието на участниците в общото събрание. Не разчитахме на екстри и фалшификации за разлика от вас. Разчитахме на честността, но явно сме били прекалено наивни. И още веднъж спрете да се отнасяте по такъв долен начин с човека, на когото специално вие дължите най-малкото уважение, заради всичко което е направил за вас.
  Много добре помните, че напуснах учредителното събрание. Но вероятно не помните каква беше причината. Вероятно не помните, че поставих много предложения за устава, голяма част от които не бяха приети, но после всички се съгласиха, че това е било грешка. Вероятно не знаете, че цялата организация по осигуряване провеждането на учредителното събрание, беше възложена на мен включително и осигуряването на информационното обслужване, поради което се наложи да остана на трибуната. Сигурно не знаете, но тогава г-жа Челебиева отказа да ми издаде делегатска карта, защото не бях в списъка на поддръжниците на Михайлов. Това, че получих такава го дължа на бай Киро. И когато Цано Златев, има наглостта да стане и да ме обвини, че съм бил агент на Ганчо, защото бях против комисията по избора да решава кой трябва да бъде назначен за председател, нямаше какво друго да направя освен да си тръгна. Да точно това беше задачата на тази комисия и нейното заключение беше точно такова- Комисията реши с пълно единодушие, че г-н Михайлов трябва да бъде избран за председател.Тогава още разбрах, че този съюз няма да бъде това, което си представяхме, когато решихме да го създадем. Съгласих се да вляза в УС единствено заради бай Георги.
  Напуснах и последното заседание преди общото събрание. Причината беше несъгласието ми да участвам в злоупотреба с власт, в опитите на същия Цано Златев да принуди УС да гласува решение с което да предложи Михайлов да запази поста си председател. Това не е работа на УС, това е работа на общото събрание и няма нищо общо с демокрацията. Не исках да участвам и при взимането на решение за създаването на комисия по избора, предложена пак от същия човек, който бе и неин председател, както и при учредяването на организацията.Евентуално резервен вариант ако нещо се обърка. Е кажете ми за каква демокрация става дума. А ако сте забравили, ще ви припомня, че не еднократно бях подканян от г-н Кирил Цветанов да се махам и да не преча на УС да си „свърши работата“.
  По същата причина си направих и отвод. Не желая да участвам в съсипването на съюза, за създаването на който не малка вина имам и аз.
  Уважаеми зам. Председател,
  След като твърдите, че сте запознат с целите и задачите, които цитирам:“ са си поставили учредителите, работната група и доайените които са залагали надежди и авторитет за националното обединение.“(позволих си лукса да коригирам двете правописни грешки в цитата, за което моля да бъда извинен), защо не ги изпълнявате, защо работите само за себе си. Кажете лично вие какво сте направили за да бъде живота на пчеларя по-лек. Нищо. Абсолютно нищо. Не се опитвайте да ми прокарате тезата за предложенията за наредба 15, че ако публикувам протокола ще станете съвсем за смях.
  И ако наистина сте искрен и желаете да направите нещо което ще е в полза на пчеларите то подайте си оставката и дайте път на някой, който го може. Явно вие нямате сили и възможности да бъдете достатъчно полезен.

 3. Г-н Кръстев, както задавате въпроса обобщен, така отговор не може да получите, но ще се постарая да ви отговоря, въпреки че с „открехването“ друг е поел ангажимента. Изненадах се, че съм представен като „величество трето поколение пчелар“ защото не е така. Масите не зная на кого са изглеждали като купчина, тъй като бяха, рано в началото на деня на превозно средство, изтеглено в странична алея в Морската градина – Варна, за да не пречат на движението. Когато ме е нямало всички участници ми имат телефоните и може да ме потърсят. Имах ангажимент и в друг град, това също знаеха. За реклама и популяризирането на пчелните продукти не е вярно, че съм търсил помоща им в тази насока. Да зная че са търсили местните медии и че са снимали рекламен клип с участие на пчелари дошли със пчелни продукти за Фестивала, но това го правят не на територията на фестивала, а на друга територия и всъшност ползата от рекламата не е за участниците дошли от цялата страна. Единият от цитираните имена е бившият ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛ на СБП, а другият работи в пчеларският магазин, продаващ и центрофуги, от това се разбира чия е ползата от направената реклама. Същият този търговец от магазина не е член на СБП, а беше и отговорник – организатор по проекта,за гр.Варна, гр.Добрич и гр.Каварна, зная че двамата положиха максимум усилия при подаване на документите по Европрограмата в София, а аз организирах и проведох първият Фестивал на пчелните продукти, в Област Варна. Последствие разбрах кой щял да организира фестивалите субсидирани по програмата, но не можело ТАКА, и възложиха на мен организацията. Истина е че имах някой пропуски, в рекламирането но то става с предварително финансиране, истина е че искаха някой хора да провалят поне в гр. Добрич фестивала, но не можаха, и те се проведоха с тържествени откривания, медиите и в двата областни градове отразиха всичко, както и на национално ниво, и оценките бяха положителни. Благодарен съм на всички които ми оказаха помощ, това бяха повечето колеги пчелари които не познавах, но на всички сърдечно благодаря.Разбрах че много от тях са останали доволни, есента пак представиха своя продукция много пчелари от страната, както във Варна така и в Добрич.
  Разбирам че съм многословен и аз, за което се извинявам.

 4. Г-н Бонев упреците ВиQ че не съм коректен към някой колеги не приемам, тъй като аз съм се разбрал с тях в отделни разговори, по отношение на много от различните ни мнения, а ти не успяваш това под формата на адвокат, оправи себе си, и си малък да ме учиш, имам кого да питам за което не зная и не се срамувам да го правя. Излишна е рекламата която правиш за други, както и за себе си. Бъди по възпитан в забележките си, и говори директно в очи по мъжки, не тук където е труден диалога. Остани със здраве.

 5. Димитър Бонев

  Г-н Янков,
  Доста усилия ми костваха да разбера какво точно сте написали. Явно такова е нивото ми, че трудно да асимилирам разсъжденията на „големите“. Предпочитам да се обръщате към мен на вие, така както аз се обръщам към вас. Някак си по-възпитано е. Благодаря, че все пак потвърдихте казаното от мен. За момент си помислих, че сте започнали да оценявате, това, което хората са направили за вас. Но явно съм се заблудил. Явно егото ви е по-силно от възможностите.
  А що се отнася до мен. Не ме мислете. Аз за себе си мога да се грижа. Постигнал съм повече, отколкото вие можете да мечтаете. Всичко е ставало с цената на много труд. Нищо даром не ми е дошло.
  Не правя реклама на никого. Ако това трябваше да е целта ми, щях да го направя много по-професионално и най-малкото не тук. Никой от тези, на които смятате, че правя реклама, няма нужда от такава. Тези хора отдавна са се доказали. И когато тези хора застанат пред аудитория, всички слушат с интерес. Когато вие постигнете тяхното ниво, тогава ще сваля шапка и на вас. Войната не я започнах аз. Както виждате повече от 8 месеца упорито си мълчах. Вие ме провокирахте, а сега се сърдите. Сърдете се на себе си.
  Старая се да бъда максимално възпитан, и говоря директно както ме съветвате. Явно обаче това не ви отърва. Повечето от нещата, които казвам сега, съм ги казвал и във ваше присъствие, но тогава вие бяхте устремен към зам. председателския пост. Това е и разликата между мен и вас. Ако за вас постовете са самоцел, то за мен това е нещо преходно, нещо, което не трябва да е преследва. Разберете, че доверието е нещо, което много трудно се постига. И за да се постигне се изисква много повече от заемането на постове. Изисква се себераздаване, познание, умения. А тези неща на вас и на преобладаващата част на УС нещо ви убягват.

 6. трагедия

  Много скептичен бях към всички организации,сдружение и там подобни СЕКТИ
  които гледат собствения си джоб и интереси.
  но от прегледаните по горе изказвания вече
  се убеждавам че Пчеларството в България е в трагичен стадии,от такива лидери пчеларството ще затъва още повече.стига се излагахте в сайта пред хората Смешници

 7. Всички продължават да са скептични към тези организации и за съжаление има защо. Най-малкото заради хора като г-н Янков, който всъщност е най-дребната брънка от комерсиалната верига на „кърлежи“ закачили се за пчеларството и възползвайки се от някои троянски коне в министерството „изсмукват хемолимфата“ на на един вече сериозен отрасъл с около и над 7 милиона лева субсидии на година. Сещайте се къде отиват над 80% от тези пари. Което в същото време не значи,че трябва да се отказваме от борбата за защита на собствените си интереси. Отказа означава само едно: Признание за поражение и готовност да оставим на шепа хора да си пълнят гущата за наща сметка.
  Евала на хора като Бонев работещи „на ползу роду“ и подържащи все още градуса на напрежение за „тях“, че то иначе те и за още ще питат

 8. Г-н Янков,

  Не само няма да посетя вашите заседания, но и агитирам всички колеги да странят от СБП. Тези измислици, които пишете, не знам, а и не виждам кой вярва в тях – за Варна не знам, но понеже имам доста познати колеги от Добрич, отзивите и оценките за фестивала бяха меко казани негативни …… не знам изобщо кого се опитвате да излъжете, да не споменавам речите, които е водил другаря михайлов на този фестивал, думи които съм чувал и на други места, а именно обръщение към колегията, да си продава меда, тъй като цената на меда нямало да се качи …… това ли е защитата на интересите на пчеларите в България, да продаваме на безценица. Да споменавам ли изцепката му по национална медия, че цената на меда трябвало да се качи, защото цената на ЗАХАРТА била висока …… вие като отговорна организация, чувате ли се какви изобщо ги говорите, приказките не можете да си оправите, камо ли да разчитаме на вашия съюз, за решение на основните проблеми в пчеларския бизнес.

  Съжалявам г-н Янков, един ден, като се разпадне този прогнил съюз, ще разбере цялото ми обръщение към другарката Челебиева.

  п.п. и нека да съм ясен – аз не споря с вас, това е заявление, а не спор, просто няма за какво да споря, целия ви УС лъжете нагло и лъжите ви стават все по-видими.
  Истината е, че докато тази групичка хора, които сте там, се задържате на тези постове, напредък и подобрение няма да има. (вече отделен е въпроса и ми е трудно да преценя – дали защото сте некадърни или защото гледате само вашата изгода … но това не е от значение)

 9. Даниела Челебиева

  Уважаеми г-н Бонев,
  Бях заета да си нося „3 -те дини под една мишница“, но вече насмогнах с отчетните доклади, затова Ви пиша.
  „Едната ми диня“ е на Председател на Управителния съвет на Входа, в който живея, в неделя е Годишното общо отчетно-изборно събрание на живущите в етажната собственост. Надявам се, да връча „динята“ другиму. За двете години успяхме да се регистрираме по ЗУЕС, да направим основен ремонт на покрива, автоматично затваряне на входната врата и отключването й от дома чрез домофонна система.
  „Другата ми диня“ е на Председател на хор“Планинско ехо“ при ТД“Мадарски конник“, годишното ни отчетно събрание е насрочено за следващия четвъртък. Избраха ме за председател миналата година, 4 години старият председател ме въвеждаше в работата.
  „Последната ми диня“ е на Председател на Шуменската общинска пчеларска организация, която се учреди преди 2 години и в която членуват 43 души. На 25.01.2012 година ще се състои нейното Годишно общо отчетно събрание.
  Успявам да се справям, предполагам защото:
  1. Зодия „Рак“ съм, а не „Скорпион“ като Вас.
  2. Многодетна майка съм, имам опит с три деца, вече на 31, 30 и 19 години. Имам подкрепата им.
  3. Имам прекрасен съпруг, сега пенсионер по болест, до когото застанах, напускайки държавната работа, когато той направи 2 пчелина с общо 300 кошера, започвайки с 30, останали от баща му. Той е машинен инженер по образование, конструктор, главен компановчик на първия български военен автомобил „Мадара“, научен сътрудник и оставайки без работа, в зората на демокрацията, вместо да разчита на социални помощи, се захвана с потомствения занаят на 5 поколения пчелари в неговия род. Кошерите и инвентара са конструирани и направени от него, не сме купували, нито пчелни майки, нито отводки. Сега аз имам неговата опора в моята обществена дейност. Споделям всичко с него и срещам одобрение.
  4. По образование съм учител, мисля и по призвание, математик, преподавах програмиране, изкуствен интелект, експерни системи и информатика, 17 години работих в ШУ“Константин Преславски“. Напуснах по собствено желание, когато съпругът и семейството ми имаха нужда от мен.
  5. В трите граждански сдружения работя в екип, с хора, които ме подкрепят. Работата на един ръководител е, не да върши всичко сам, а да умее да разпределя задачите между членовете на ръководството и колектива, тогава времето стига за всичко.
  6. „Сова“ съм, работя нощем с най-ясен ум. Спя по 6 часа.
  Благодарна съм на семейството си, което ме разбира и е най-ощетено от моята натовареност.
  Благодарна съм, че имам подкрепата на всички членове на граждански структури, които временно ръководя и смятам, че заедно даваме своя принос за благото на обществото. Времето ще покаже, дали това е така.

  С уважение:
  Даниела Челебиева

 10. Димитър Бонев

  Вижте какво госпожо Челебиева. Сам човек за никъде не е. Радвам се че семейството ви подкрепя. Уважавам решението и вие да застанете зад съпруга и децата си в тежките моменти. Знаете, че това чувство не ми е чуждо, защото и аз съм поставен при сходни условия. Пожелавам ви да бъдете здрави и да се радвате един на друг още дълги, дълги години. Пожелавам ви го от сърце. Та за това ви казвам, че е много трудно да се носят толкова дини под една мишница. И аз до скоро се нагърбвах с много неща, не доспивах, всичко на високи обороти, на всеки гледах да угодя на всеки да помогна, докато не се наложи цяло лято да бъда в принудителна почивка.
  Много сте права, че работата на един ръководител е не да прави всичко сам и е добре, че в тези организации имате компетентни хора на когото да доверите изпълнението на задачите. Няма човек, който да е компетентен по всички въпроси. Проблемът идва когато си мисли, че знае, но в същност не е така. Точно поради тази причина поведох спора с вас. Вижда се, проблемите в пчеларството не са от силните ви страни, въпреки желанието. На практика се получава, че вместо да помагате, създавате още повече проблеми и в стремежа си да угодите някому изпадате в положение да правите неща, които надявам се не са ви присъщи. Имате достатъчно полета за изява и не разбирам защо толкова се стремите да се изявявате там, където познанията ви не са чак толкова много. С риск да се повторя ще ви припомня, че работата в ръководството на една национална организация е отговорност за поминъка на хиляди хора. Тяхното благоденствие зависи и от нивото на компетентност на всички членове на ръководното тяло. И когато повечето членове на това ръководно тяло не са наясно с материята с която трябва да работят(тук не става дума за технология на пчеларстване) нямат необходимите качества, контакти, лобита или се опитват да използват положението си за постигане на лични цели(за последното нямам предвид вас) то тогава целия сектор поема по стръмното нанадолнище. Е надявам се не искате това да се случва.

 11. Здравейте,
  чудесни темички сте избрали, но само с говорене нещата няма да се получат.
  Усещам, че някои се мъчат и да направят нещо за пчеларството под всякаква форма.
  Аз съм пчелар от 2004 г. Пчелина ми се намира близо до гр. Елена.В същото време имам преработвателен цех в с. Зл.Нива, общ.Каспичан.ВСЕКИ ПЧЕЛАР САМ ТРЯБВА ДА СИ ТЪРСИ ПАЗАР.Аз мога да ви помогна като се прескочат посредниците, имам BG номер и мога да Ви съдействам при износ.
  Пожелавам на всички успешна година.

 12. господин Атанасов ,
  как може да съдействате за износ на мед?
  Ако може дайте някаква информация.
  Благодаря предварително.

 13. Re: V.Atanasov малко реклама ли беше за цехчето или не съм разбрал нещо.
  не можем всички да сме на едно и също ниво колкото да ни е кеф.
  радвам се че сте на това ниво но не всички могат да успеят,колкото и труд да полагат.
  Само исках да разбера как ще ни помогнете?

 14. Re: Димитър Бонев относно Челебиева :)

  стремите да се изявявате там, където познанията ви не са чак толкова много

  голата истина! само това исках да кажа , Мерси!

 15. георги

  чудесно предложение,
  аз имам 2500 кг. полифлорен мед , реколта 2011-ако можете – помогнете- 0887765893

 16. Живко Маринов

  това цехче има лоша слава от преди няколко години, един гаден византиец го държеше и много пчелари изгоряха .

 17. Мариян

  И аз имам 1т мед букет.Gsm:0899320730

 18. абе млъкнете с тоя мед бе,тук няма кой да го купи.

 19. Много скапана се оказа така хвалената програма до като започна взе че свърши. Започна на 16 01 2012 в 9 часа и в 17часа вече беше свършила. Това е малоумие а не справедливост.Създателите на програмата трябва да бъдат линчувани и да и се забрани да се занимават с пчеларство. НЕКАДЪРНИЦИ

 20. не разчитай някой от лицензираните производители да ти се обади ,те знаят много добре че всички който са играли по програмата нямат избор и трябва да купуват единствено от тях те са около 50 производители който са и едни от създателите на програмата. Една отводка на 3 пити струва 120лв между другото пчелите в отводката са много малко и много трудно се развиват, а иначе на тия пари можеш да си купиш цяло семеиство отвдка на 3 пити можеш да купиш за 40лв на свободния пазар.

 21. Димитър Бонев

  Не съм убеден дали тези класирали се за „евтини“ отводки са печеливши или губещи. Още повече, че всеки иска отводките да ги получи навреме и на всеки е обещано това да е така. Единственият начин това да се случи е да се ползват нерегламентирани източници.Единият начин е да се препродават отводки от „черния пазар“, другият е да се набавят пчелни семейства, които да се цепят на отводки. Проблема е че повишеното търсене ще доведе до много кражби.

 22. nqkoi se nalapaha zdravo ,za smetka na drebnite i lubitelite p4elari ,ne moje minalata godina da ima 6 meseca pari po programata ,a taz za 6 4asa svar6iha tva e BALGARIQ -bravo dogodina ako iskate q otvorete samo za VIP p4ealari

 23. Петров

  Г-н Янков, Вие светата честност, къде видяхте положителните отзиви от „фестивала“ в гр. Добрич? Свалете розовите очила и спрете да се възползвате от държавни пари за лични изгоди и безцелни екскурзии в страната. Ако нямате възможност ще Ви създадем фонд и ще съберем някой друг лев да Ви поразходим из майката родина. За съжаление Ви познавам от доста отдавна и съвета ми към Вас е да влезете в реалността и да заемете мястото, което Ви приляга най-добре. Карайте си ренденцето из Белославските чукари и не се занимавайте с обществени дейности в демократична страна, докато не изкорените селско – комунистическия си нрав. Нямам достатъчно думи да Ви опиша, но Вие сте крайно неподходящ за поста, който са Ви подарили, нито имате потенциала да защитавате правата на обикновения пчелар, нито необходимия опит и познания в областта на пчеларството. Време Ви е да се заемете с дейност, която би Ви се отдала по-добре – опитайте да пасете гъски. Не съм сигурен, че ще се справите, затова по-добре си се приберете на село и спрете да занимавате хората с вашите глупости, те достатъчно грижи си имат, за да слушат и Вас.
  Колеги относно поста на г-н Янков искам да Ви кажа, че от доста време той самият се хвалеше, какви познати, какви връзки имал там, че и врачки му бяха предрекли мястото в съюза.
  Докато има такива хора като него да ни управляват няма да стигнем до никъде. Той горкият освен да гърми акумулатори за друго не става.
  Г-жо Челебиева, вземете и се спрете малко, от толкова неща нищо не се върши качествено, само от писането Ви личи колко сте объркана и ние очакваме един объркан човек да оправи бъркотията.
  Относно съюза вземете се откажете! Пълна пародия сте!
  Има една поговорка: „Ако не можеш да помогнеш, поне недей пречи.“, и вашата работа е такава. Защо не защитихте правата ни относно цените на майко производителите, защо тази година няма значение с 1 или 2 магазина е кошера и цената е една, защо не организирахте протест съвместно със зърнопроизводителите, защо само за пчеларите никъде нищо не се чува. Говори се само за една програма, която направо смърди от нередности. Къде сте? На обиколки из България?!
  Съжалявам ако не съм на нужното интелектуално ниво и не бъда разбран от гилдията на „големите“, аз съм обикновен пчелар и си стоя на пчелина, нямам време да се разхождам като г-н Янков и да обогатявам речника си на гърба на обикновените хора.

 24. Ядосан

  Тригодишната програма! разочарова повечето кандидати във Видин!

  Видин 16.01.2012..приема започва от 09:00

  до 11.00 часа нито един от кандидатите не беше допуснат да подава заявление за подпомагане……………то компютрите нямат връзка то не знам си какво.искам да попитам дали е нормално ?как е в другите градове от 9.00 ли започнаха да приемат.с моите документи беше необходимо повече от 1 час да ги оправят. мисля че не е нормално ! нека някой ме запознае как е било във вашия град. аз съм влязал в стаята в12.00 и до 13.15 бях готов.мисля че няма да се класирам.

 25. станислававам

  Господа Бонев, Янков и др., г-жо Челебиева, напълно потвърждавате приказката, че на българския казан в ада не е необходим дявол пазач. Тези разправии на национално ниво се предават и повтарят и на местно ниво. Хората са отвратени и постъпват като мене – напускат пчеларските съюзи. И никога повече няма да членувам. Това го разбра и един кандидат председател на пчеларски съюз дошъл да ме агитира да се запиша при него. Казах му – *Ей сега ще се запиша, почакай малко да си взема пушката.* Изчезна като бит педе.ас. Дотам ни докарахте. Господата задействали плана за разцепление, източване и унищожение на пчеларството в България си свършиха работата отлично.

 26. браво Петров това е самата истина кажи им я на тези самохвалци

 27. taz godina mai koi ima vrazki toi shte vzeme neshto mnogo namirisva v BALGARIQ sme vse pak

 28. nqkoi se nalapaha zdravo ,za smetka na drebnite i lubitelite p4elari ,ne moje minalata godina da ima 6 meseca pari po programata ,a taz za 6 4asa svar6iha tva e BALGARIQ -bravo dogodina ako iskate q otvorete samo za VIP p4ealari administrator nemi barkai imeto nesam boikov

 29. Челебиева ,ква е тая бе постоянно я пишете тук,пак некой оратор (въздух под налягане)

 30. Подкрепям Петров НАПЪЛНО.Защо не защитихте правата ни относно цените на майко производителите, защо тази година няма значение с 1 или 2 магазина е кошера и цената е една, защо не организирахте протест съвместно със зърнопроизводителите, защо само за пчеларите никъде нищо не се чува. Говори се само за една програма, която направо смърди от нередности. Къде сте? Не виждате ли че шест милиона са смешни пари за пчеларския отрасъл , вижте с какъв ресурс разполагат зърно производството и животновъдството . Не искаме вашето място, искаме кадърни хора който да изправят сектора на крака и всеки пчелар да усети подкепа от държавата а не държавата да е майка на едни лцензирани производители и мащеха на останалите

 31. Така беше и преди години със субсидиите за продаден мед ,свършваха за час,връзкарите само можеха да вземат по 40 ст за кг мед ,за другите нямаше

 32. Димитър Бонев

  станислававам,
  Не споделям напълно мнението ви. Какво предлагате? Да мълчим, когато се вършат неща, които са в нарушение на всякакви етични и правни норми, устав и т.н. Да мълчим за това, че една шепа хора са си вменили че властта им се полага по право. Да мълчим, че тези хора нямат капацитета, познанията и възможностите да защитят интереса на българския пчелар и се излагат с поведението си на всякъде където се появят и срамят занаята пчелар. Да мълчим, че вместо да работят за просперитета на пчеларството, те се съсредоточили основно към усвояването на средства по програмите и извличането на изгода от това. Да мълчим не е най-правилното решение. Поне според мен. Хората трябва да знаят кой какви ги върши. Ръководителите на една организация са публични личности техните действия, изказвания и т.н. могат както да помогнат, така и да навредят. Трябва ли да продължаваме да мълчим и да бездействаме, когато виждаме, че със всяко свое появяване те нанасят непоправими щети на сектора, чийто интереси уж би трябвало да защитават. За мен най лесно щеше да е да си мълча, да им тегля една благословия и да си гледам живота и пчелите, но ако всички започнем да мислим така, кой ще защити интереса на пчеларя, който иска единствено да работи и да печели достойно от нелекия труд, който полага, да не бъде разиграван като маймуна, когато иска да спазва правилата установени от държавата. Да не му се налага да чака с дни на опашки пред входа на разплащателната агенция, за да успее да се класира за подмяната на някой друг кошер или да сложи някоя мижава отводка, за да увеличи броя на семействата. Държавното управление работи само с национални организации. Така е по закон. Именно за това преди две години създадохме тази организация, защото се видя, че съществуващите преди това са с изчерпано доверие и всеки от лидерите им работи само за себе си. За съжаление троянските коне я превзеха от вътре. Все още не е късно нещата да се променят.

 33. Даниела Челебиева

  И тази национална програма е като предишната, мнението си за нея съм изразила тук: https://www.pchelarstvo.com/%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%83%D0%B1%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%BE-%D0%BF/ в статията:“Евросубсидиите няма да достигнат до пчеларите“ от 3 април 2009 година. Може да потърсите всички статии, новини, събития, които съм публикувала в този сайт, напишете в прозорчето ТЪРСИ Даниела Челебиева и ще излязат в списък.
  Потърсете информация и в Google, достатъчно е да напишете: Даниела Челебиева, пчели.
  Не държа да познавате мене или работата ми, но не е красиво да говорите срещу човек, без да сте го опознали. Не се доверявайте на субективната оценка само на един човек. Потърсете информация от повече източници.
  Ако повече хора мислим и действаме в една посока, ще успеем! Вярвам, че можем и трябва да го направим!

 34. boikov,kakva darjava,niama takova ne6to,vse o6te.za sajalenie

 35. Челебиева :като проверим в Google за теб след това какво искаш да направим за теб и ще го направим ? ако искаш някакви позиции ни сподели директно.виждам че си много красноречива и много активна в Интернет но сте смешна с караниците по сайтовете като циг…ни за хартия :)

 36. Парите по програмата свършиха ,и сега какво ще правят хората които са се възползвали миналата година ,а сега не са успели да подадат документи поради затваряне на програмата?
  При условие ,че са сключили договор за 3 години да се занимават с това

 37. цонко цонов

  аз имам питане .Г-жа Челебиева кога ние пчеларите които произвеждаме пчелния мед ще получим субсидия за продукцията си? И вярно ли е че преработвателите получават субсидий на килограм мед? Ще има ли пари и за пчелно семейство както е в много европейски страни?

 38. Даниела Челебиева

  Здравейте, г-н Цонов,
  Една от главните цели на СБП е извоюване на субсидия на всяко регистрирано пчелно семейство. На исканията на СБП за такова подпомагане, а вече говорим за заплащане за опрашване, МЗХ отговори, че до 2013 година действа НПРП 2011-2013. Обещаха да работят по този въпрос на европейско ниво. Инж. Михайлов връчи писмо на президента на Апимондия Жил Ратия още по-миналата година с исканията на българските пчелари. Всички четохме за застъпничеството в тази насока на евродепутата от ГЕРБ Мария Неделчева пред Европейския парламент.
  Исканията на пчеларите ще бъдат изпълнени, ако се предяват от национално-представена пчеларска организация, каквато зам.министър Цветан Димитров казва, че в България няма или ако ЕС наложи.
  Изходът е в обединението, а не в разединението, даже не само в България, а на европейско ниво трябва да сме единни.

 39. Хасан Юлейн

  Какво сте седнали да се препирате в коментарите на тая тема. Като толкова искате да се дерете отворете си форум и се обвинявайте и за разпването на Исус Христос, ако искате! Човека е написал интересна статия, вие го докарахте чак до търговия!!

 40. ВНИМАНИЕ !

  ЧЕСТИТО ПОДСТРИГВАНЕ НА КАНДИДАТИТЕ ПО ПЧЕЛАРСКАТА ПРОГРАМА

  ЦЕНИТЕ ЗА ОТВОДКИ ОТ ЛИЦЕНЗИРАНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ КАРТЕЛНО СА ВЕЧЕ НА
  120 ЛВ. БЕЗ ДДС -ТОЕСТ
  144 ЛВ. ЗА ОТВОДКА ОТ 3 РАМКИ и 500 пчели :)
  Цената от фирмата с която бях преговарял за кошери преди 1 месец беше 80 лв.без ддс с 2 магазина
  ДНЕС РАЗГОВАРЯХ СЪС СЪЩАТА ФИРМА ЦЕНАТА БЕШЕ 132 ЛВ. с ддс
  ТОВА МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ САМО В БЪЛГАРИЯ и никъде другарде.

  НЯМА КОНТРОЛ НАД МОНОПОЛНИТЕ ФИРМИ
  а те са: ВСИЧКИТЕ ЛИЦЕНЗИРАНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ без изключение!
  Не говоря за обикновените фирми и дърводелски цехове а само за ЛИЦЕНЗИРАНИТЕ ЛЪЖЦИ !
  Мисълта ми е друга ,че нямаме държава и институция която да се застъпи за бедния човечец в такива ситуации,да не бъде лъган и подиграван от такива фирми МОНОПОЛНИ КОПЕЛЕНЦА

 41. Димитър Бонев

  Защо не сезираш КЗК

 42. Понякога нещата отстрани се виждат по-добре. Не, че ние не го знаеме, но вижте какво мислят другите за нас:
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/02/28/1776549_wikileaks_za_investicionniia_klimat_v_bulgariia/

 43. Време е да се създаде нов съюз на БЪЛГАРСКИТЕ ПЧЕЛАРИ на който основните му цели да бъдат благоденствието на БЪЛГАРСКИЯ пчелар ,на БЪЛГАРСКАТА пчела и БЪЛГАРСКИЯ мед , както и популяризирането му в останалата част на Европа та дори и в БЪЛГАРИЯ,защото такъв в Европа не се предлага никаде с етикет ;произведено в България ;,Съюз в които да действат сериозни правила и закони от рода на Крумовите,само тогава светът ще чуе и ще произнася името българско с уважение за разлика от сега,примера с Холандия е най малкия за отношението им към нас и защо ли е така ?Пчеларството е отрасъл в икономиката който може да помогне на държавата но не трябва да се допускат в него да присъстват определен тип хора,а кадърни БЪЛГАРИ ,такива които знаят да дават но и могат да искат това което им се полага в името и само за ПЧЕЛИТЕ и привилегията да се наричаме БЪЛГАРИ.това е моето скромно мнение след като прочетох предишните 90 и за радост разбрах че в повечето има хъс но не е достатъчно разбрана идеята от всички и се работи на ;дребно;за това трябва да има нов тип здружение което да отговори изцяло на очакванията и на обикновенния пчелар когато и той участва в НЕГО с всички сили……..

 44. Димитър Бонев

  Добре казано. И ние навремето, когато инициирахме създаването на СБП бяхме същите ентусиасти и вярвахме, че ще направим точно такъв съюз. Но не бяхме предвидили колко силна може да бъде „тъмната страна“ на пчеларската мафия. Съюзът просто беше приватизиран и маргинализиран и се превърна във всичко друго освен това заради което беше създаден. За това в предните постове толкова критики понесоха членовете на не легитимния УС. Защото работата на едно ръководство на един съюз не е да се чуди как да смъкне някой лев, а да работи за благото на пчеларя, да създаде контакти с управляващи и опозиция, да предлага смислени проекти за промяна в нормативната база, да работи за правото на пчеларя да печели от труда си. Е това ръководство не е в състояние да го направи.
  Не мисля, че от поредния рояк може да се получи силно семейство. По скоро пчеларската практика показва, че когато едно семейство не върви, не се развива добре, не събира достатъчно мед и прашец то е необходимо пчеларя да вземе мерки. Обикновено първото, което би направил пчеларя е да смени старата амортизирана майка с млада, която да възроди закъсалото семейство. Важното е новата майка да е качествена иначе може само ядове да ти създаде. Така стана и със СБП. Рояка излезе първак със стара и неплодовита майка. За съжаление и опита за смяната и се оказа неуспешен и сега това семейство продължава да линее.

 45. BETAPLAN-INVEST

  За какъв нов съюз бълнуваш, Alfaplan ? Малко ли са тия, които има и сега? Всеки прави пчеларски съюз за да му стане председател и да върти далаверите, а обикновения пчелар да служи за прикритие и членска маса, която да лапа мухите? Айде стига, засрамете се малко! Нямате ни срам, ни страх от бога!
  Ако вие направите пчеларски съюз, сигурно ще задължите членовете му да купуват само от вашите кошери по 180 лева единия, нали? Струва ми се, че си закъснял с около 20 години. Баламите поизмряха.

 46. НИЩО НЕ СТАВА ОТ ПЧЕЛАРСКИЯ СЕКТОР,САМО ДУМИ И ОБЕЩАНИЯ ОТ СДРУЖЕНИЯ И УПРАВЛЯВАЩИ.
  Ако имате възможност сменете си дейността.Ето например за ОТРОВАТА ТЮТЮН се изплащат големи субсидии и отрасъла се инжектира отвсякъде.ПРОСТО НИ Е СБЪРКАНА ЦЯЛАТА СИСТЕМА И ДЪРЖАВАТА !
  Пчеларския сектор няма никога да е в листата на субсидираните отрасли,запомнете го!

 47. Буба Мара

  Сектора е отхвърлен от Държавата много отдавна.
  Абсолютно по никакъв начин не се подпомага.
  И Пчеларската програма за кошери и отводки е голяма подигравка с Пчеларите, лично аз участвам в нея и го заявявам пред всички че се подпомагат лицензираните производителите на кошери и отводки.
  Една отводка от 3 рамки е 144лв. а реалната цена е 60 лв. това ако е помощ здраве му кажи.За кошерите да не говорим същото положение и там

 48. Пчеларите изпадаме в невиждана до сега криза. Има опасност от 50% до 80% загуби на пчелни семейства заради лошата зима . За възстановяването ще са нужни поне три години. Сега е момента пчеларските организации да поискат помощ от държавата. Бяха обещани пари по De minimis, някой ще ги потърси ли? Къде сте пчеларски организации? Сега са ни нужни пари за захар, за да можем да подхраним това, което е останало.

 49. Димитър Бонев

  Кои пчеларски организации? НБО БПС ли? Той Ганчо потрива ръце и точи брадвата с цените на отводките, та даже пита за още. Михайлов ли? Само Ганчо да му скръцне със зъбки и тича да се скрие в миша дупка. Пламен Иванов ли, че той остана човекът съюз и никой вече не го взема на сериозно. Стефанов ли? Каква ще му е далаверата. Щом няма такава отпишете го. Та се чудя на кого да разчитаме. Всеки се пъне по форумите, но когато се стигне до предприемането на някакви действия, всеки чака някой да я свърши и ние само да се ползваме от благата. Да, да ама не. Затова нито имаме пчеларство, нито съюзи и продължават да ни мачкат и да се подиграват с нас шепа разбойници и да печелят на наш гръб, а ние да лапаме мухите. Ако този мазохизъм ви харесва продължавайте в същия дух.

 50. Петров

  Колеги, аз произвеждам кошери и мисля че е време Комисията за защита на конкуренцията да се вземе в ръце и да направи нещо по въпроса не е нормално цените на един и същ продукт да е от 50 до 150лв, никъде по света няма такова нещо. Работа на всички тези сдружения да сигнализират органите за тези нередности. Нормалната цена на кошер е от 70 до 90-95лв. Организации, предложете да влезе закон за въвеждане на някакви граници. В България няма конкуренция в тази сфера, направо си е избиване. Какви са тези глупости по програмата цената е 140лв без нея 75лв на кошер. Хайде размърдайте си частите около таза и направете нещо. По този начин вместо да се увеличават пчеларите – ще намалеят драстично. Срам ме е! Участвах по програмата и колеги от които исках кошери ми казаха едни цени, все едно купувам златни кюлчета. ДДС-то в нашата страна е 20% не е 220%.

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^