Начало / Новини / Тригодишната програма за пчеларството отново разочарова

Тригодишната програма за пчеларството отново разочарова

От тази есен е факт новата тригодишна програма за подпомагане на пчеларството през 2011-2013 година. Въпреки широкия отзвук и обсъждания сред пчеларските организации, че промяна в програмата е крайно необходма, въпреки писмата до министерството и народното събрание от новата пчеларска организация – СБП, която се обяви за субсидия на кошер, успех не бе постигнат. На практика програмата е копирана от предишните три години и мерките, по които може да се кандидатства отново обслужват интересите на производителите на отводки и инвентар, на майкопроизводителите, на лабораториите и други обслужващи пчеларството дейности, но не и на редовите пчелари.

В същото време чрез програмата се отпускат пари за хора, които пишат книги за пчеларството, за командировки, зали и събрания, а не се отпускат за обикновените пчелари, без които всъщност пчеларство просто няма.
В България пчеларите се грижат за малки стопанства. Много често те сами изработват кошерите си за да пестят разходи. Повечето от тях не са регистрирани земеделски производители, защото не виждат смисъл в регистрацията. Тя им носи само разходи.
Продават меда си на дребно, на познати или на едро без документи. Така обаче те не могат да се развиват, остават си малки, на ръба на оцеляването и закона. Губят и двете страни – и държавата и пчеларите. Ако държавата направи така, че парите за подпомагане да достигнат до пчеларите и те ще бъдат много по-мотивирани да се регистрират и да плащат данъци, да се развиват, да изнасят и в крайна сметка да печели цялото общество.

Друга инициатива е програмата за развитие на селските райони. При появата й тя беше като лъч надежда, че може би все пак ще се направи нещо и за българското пчеларство, но после се оказа, че има абсурдно изискване. За да кандидатства един пчелар трябва да притежава най-малко 5 декара земя с трайни насаждения и да ги обработва. Обаче колко от пчеларите се занимават и със земеделие? Колко пари трябва да вложат за да изпълнят изискването?

Повече за admin

17 коментара

 1. Никои не мисли за обикновения п4елар всеки гледа да краде и тия СБП с тая 4ЕЛЕБИЕВА само говорят а нищо не правят само пишат по форомите аз съм еди кваси и ще се боря за българското п4еларство е какво направихте посо4ете хаиде да видим даваите НИЩО 4елебиева имаш зададен въпрос в статията за димитров ден 4акам одговор.Ако не го знаеш кажи аз щети одговоря не се крии.

 2. Кръсто, предложете нещо, стига само критикувахте. СБП поне се опитват да направят нещо.

 3. Мария какво да предложа като в тия съюз4ета са само хора които само гледат да крадът .ПРЕДЛОЖЕНИЕТО МИ Е ВСИ4КИ БОКЛУЦИ КАТО Котларски,Стефанов,Пламен Иеанов,Миховци ВЪН ОТ БЪЛГАРСКОТО П4ЕЛАРСТВО И С ВАС И БЕЗ ВАС ПОЛОЖЕНИЕТО СИ Е ЕДНО И СЪЩО.4елебиева е много отворена по темата за п4еларство по форомите ама я виште само на един еламентарен въпрос неможе да одговори е такива са вси4ките ништо не разбират от п4еларство ама от съюзи са на първо място.

 4. Имам питане , какво правят тия съюзчета и какво правят за пчеларите?И как да сме сигурни когато имаме проблем , че ще ни съдействат? За празни приказки има кой да ни говори , а такива ги има много ,като почнеш от парламента та до фонд“Земеделие“.

 5. Георги

  Защо СБП не е участвувал (съдействал) при изготвянето на новата тригодишна програма (2011-2013г) ?

 6. Новата тригодишна програма по пчеларство е изготвена преди учредяване на СБП.

 7. стоян пенчев

  От няколко месеца си задавам следния въпрос:
  Как така,че именно Стефан Стефанов е взел този огромен в областта на пчеларството кредит от 300 000 лв? Как ги е взел
  взел? Кой му го е дал? Като какъв се е представил? Какви документи е представил? Много съмнителна ми се вижда цялата
  тази работа.
  Само като си спомня аз през какви унижения минах какви абсурдни изисквания ми подставиха за някакви си 20-30 000
  лв от фонд „земеделие“ също за пчеларство, направо съжалявам, че си загубих един месец от отпуската за тази простотия
  Аз работя в чужбина и там имам четири мои добри приятели-пчелари,на които разказах за моите перипетии и трагико-
  комични ситуации,които преживях по време на моите разходки из фондове и учреждения.След дълги спорове и обсъждания,
  решихме да си стоим в чужбина в очакване на по-добри условия за нормален бизнес за обикновенните пчелари в родната
  майка (МАЩЕХА) България.
  С други думи-напълно споделям мнението на Кръстю за мафиотските структори във всички пчеларски съюзи.Някой друг
  обикновен пчелар ще се похвали ли с такъв голям заем?
  Много искам да разбера мнението и на други пчелари по този въпрос, за което предварително благодаря.

 8. Анастас

  Даниела и преди това да е създадена СБП нищо няма да направите всеки гледа да си напълни собствения джоб такъв е манталитета на българина като се правите на загрижани минете по области по общини по села и организираите един протест пред парламента да ни обрнат внимание ДЕТЕТО ТОКАТО НЕ РЕВНЕ МАИКАМО НЯМА ДА ГО ВЗЕМЕ а вие само съюзи правите ама си остава само обещанията а нищо конкретно.Като сте очредили този съюз какво сте направили досега посочи с факти.Прав е Стоян Пенчев че обикновения пчелар духа супата.

 9. Мирослав

  Стоян Пенчев, не си прав много хора са взели такива субсидии от по 300,000 но на старите пари :)
  Всичко е до манталитет,няма да се оправим никога,защото който и да застане по горе в управлението винаги ще гледа да са добре всичките него познати за другите не ги е грижа.
  Това сме ние Българите.
  А и до сега не чух един пчеларски съюз да е казал да се излезе да се стачкува заради ниско изкупните цени,иначе за членски внос ще реват

 10. Георги

  Нека г-жа Челебиева напише колко пъти е кандидатствала и какви субсиди е взимала по тези програми! И след това да коментираме съюзите и тяхната полза за обикновеният пчелар.

 11. атанасов

  моето мнение -не се ли обиденят всички пчелари в един съюз даси платят реалният членски внос примерно левче на кошер да си изберем ръководител-платен не да гледа да се облагодетелства -като стефанов нищо няма да направим. моят син е прав като казва че повечето пчелари са с бели коси и мислят по старому(комунистически) итрудно ще излезем от сегашното положение.ние българите знаем да плюем но не можем да се организираме да правим добро .примери много.ето сега пловдивскиятсъюз- искат да направят нещо но затова трябват пари и членска маса . хайде всички даги подкрепим – и финансово тогава съм сигурен че ще има резултатвсички други съюзи ги видяхме .надеждата е в новото. както бойко

 12. Пчеларов

  Не трябва да плачем за субсидии, а напротив защото така или иначе такива ще се дават само на много едрите призводители. Целта е да се поставят в неравностойно положение дребните и да се премахнат. Това важи за цялото селско стопанство и въобще за цялата икономика. Ще се вземат пари от бедните, ще се дават на богатите, докато всички дребни производители станат наемни работници.

 13. Пчеларов ами сега не е ли същото само за едрите има пари за маики,кошери,лекарства а за дребните една студена вода

 14. Здравей Анастасе,
  За дейността на СБП може да четете на сайта му:www.ubb.hit.bg/.
  Здравей Георги,
  Двамата със съпруга ми сме кандидатствали през трите години по НПРП за изпитване на пчелен мед и 2 години за препарати срещу вароатозата. Описвала съм многократно ходенето си по мъките. Да сме взели не повече от 3 000 лв. Имаме договор за биологично производство на пчелен мед с фирма „Герада’, получихме субсидия по 11, 5 евро на кошер ( общо около 6000 лв.) за първата година и вече 2 години сме в неведение за състоянието на проекта (одобрен, отхвърлен или неразгледан). Заради безхаберието на институциите започнах да работя за обединението на пчеларите, за да можем да отстояваме интересите си. Не е вярно, че едрите пчелари, каквито сме ние със съпруга ми -с по 156-160 кошера са облагодетелствани, защото нямаме право да кансидатстваме за кошери и отводки, а за това се дават пари. Отивам на пчеларско събрание, но имам какво още да Ви споделя.
  Поздрави,
  Даниела

 15. Здравейте г-н Атанасов,
  Прав сте, че без единни действия пчеларите не могат да защитят интересите си. Пловдивски съюз предполагам, че наричате СБП, който се учреди там миналата година на 27.03. В момента се подготвя провеждането на Общо годишно отчетно-изборно събрание, както е по Устав, предвидено е за 27.03. тази година в София. Досега се извърши много работа по неговото изграждане, обявяване исканията на членовете му и стратегическите насоки за работа. На последното заседание на УС и КС, което се проведе на 08.01.2011 година в София, обсъдихме препоръките към земеделския министър д-р Мирослав Найденов за изготвяне на Годишен доклад за състоянието на пчеларството е Р.България. СБП отстоява интересите на всички пчелари-производители на пчелен мед и пчелни продукти, той е за равнопоставеност на всички пчелари – любители и професионалисти, тъй като приносът от опрашването е многократно по-голям за обществото от доходите от пчелен мед на отделния пчелар, независимо дали е регистриран или нерегистриран земеделски производител. От тази година всички ще плащаме данък върху добития пчелен мед и това е за първи път от Освобождението насам. Осигуровките на регистрираните земеделци за 2010 г. са завишени 4 пъти спрямо предходната, и вече не могат да се плащат след изтичане на календарната година. Влезе в сила Наредба 26 за директните продажби, която ограничава продажбите на дребно до 40 %. Изводът на УС на СБП е, че всички пчелари са ощетени и не получават полагащото им се възнаграждение за своя труд. На няколко заседания сме обмисляли възможностите за протестни действия, но наистина трябват пари и членска маса. По Устав е предвидено някакво минимално заплащане на председателя и на зам. председателя на СБП, но засега разходите са повече от приходите и няма възнаграждения за тях, както няма и пари за пътни на членовете на УС и КС от провинцията, а досега са проведени 7 заседания, 1 учредителна конференция и 2 заседания на Работната група, подготвила Учредяването. Всеки от членовете на УС и КС е покривал сам разноските си.
  Поздрави,
  Даниела

 16. Пчеларов

  От 2011 вече има 10% данък върху дохода на пчеларите. Тези пари след това ще си ги поделят така: 50% разходи за администрацията която ги преразпределя и 50% за едрите пчелари- т.е. както и в другите области на стопанството парите ще се вземат от бедните и ще се раздадат на богатите. Така ще е докато се унищожи тотално малкия бизнес и хората от малкия бизнес станат роби.

 17. Ralica Angova

  Kak da y4astvam v programata za p4elarstvo i kakvi dokymenti sa mi neobxodimi za kandidatstvaneto. Molqvi pi6ete mi

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^