Начало / Новини / Тригодишната програма за пчеларството отново разочарова

Тригодишната програма за пчеларството отново разочарова

От тази есен е факт новата тригодишна програма за подпомагане на пчеларството през 2011-2013 година. Въпреки широкия отзвук и обсъждания сред пчеларските организации, че промяна в програмата е крайно необходма, въпреки писмата до министерството и народното събрание от новата пчеларска организация – СБП, която се обяви за субсидия на кошер, успех не бе постигнат. На практика програмата е копирана от предишните три години и мерките, по които може да се кандидатства отново обслужват интересите на производителите на отводки и инвентар, на майкопроизводителите, на лабораториите и други обслужващи пчеларството дейности, но не и на редовите пчелари.

В същото време чрез програмата се отпускат пари за хора, които пишат книги за пчеларството, за командировки, зали и събрания, а не се отпускат за обикновените пчелари, без които всъщност пчеларство просто няма.
В България пчеларите се грижат за малки стопанства. Много често те сами изработват кошерите си за да пестят разходи. Повечето от тях не са регистрирани земеделски производители, защото не виждат смисъл в регистрацията. Тя им носи само разходи.
Продават меда си на дребно, на познати или на едро без документи. Така обаче те не могат да се развиват, остават си малки, на ръба на оцеляването и закона. Губят и двете страни – и държавата и пчеларите. Ако държавата направи така, че парите за подпомагане да достигнат до пчеларите и те ще бъдат много по-мотивирани да се регистрират и да плащат данъци, да се развиват, да изнасят и в крайна сметка да печели цялото общество.

Друга инициатива е програмата за развитие на селските райони. При появата й тя беше като лъч надежда, че може би все пак ще се направи нещо и за българското пчеларство, но после се оказа, че има абсурдно изискване. За да кандидатства един пчелар трябва да притежава най-малко 5 декара земя с трайни насаждения и да ги обработва. Обаче колко от пчеларите се занимават и със земеделие? Колко пари трябва да вложат за да изпълнят изискването?

Повече за admin

101 коментара

  1. Проблема относно пчелите става все по голям според мен, особено тази година аз почти не видях пчели, а само оси. Това, че новата пчеларска организация – СБП, която се обяви за субсидия на кошер, успех не бе постигнат. На практика програмата е копирана от предишните три години и мерките, по които може да се кандидатства отново обслужват интересите на производителите на отводки и инвентар, на майкопроизводителите, на лабораториите и други обслужващи пчеларството дейности, за мен би трябвало да се дават повече пари защото знаем ако пчелите изчезнат какво ще ни стигне всички нас.Ще продължавам да ви посещавам дано да ни пишете още.

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^