Начало / Новини / Тригодишната програма за пчеларството отново разочарова

Тригодишната програма за пчеларството отново разочарова

От тази есен е факт новата тригодишна програма за подпомагане на пчеларството през 2011-2013 година. Въпреки широкия отзвук и обсъждания сред пчеларските организации, че промяна в програмата е крайно необходма, въпреки писмата до министерството и народното събрание от новата пчеларска организация – СБП, която се обяви за субсидия на кошер, успех не бе постигнат. На практика програмата е копирана от предишните три години и мерките, по които може да се кандидатства отново обслужват интересите на производителите на отводки и инвентар, на майкопроизводителите, на лабораториите и други обслужващи пчеларството дейности, но не и на редовите пчелари.

В същото време чрез програмата се отпускат пари за хора, които пишат книги за пчеларството, за командировки, зали и събрания, а не се отпускат за обикновените пчелари, без които всъщност пчеларство просто няма.
В България пчеларите се грижат за малки стопанства. Много често те сами изработват кошерите си за да пестят разходи. Повечето от тях не са регистрирани земеделски производители, защото не виждат смисъл в регистрацията. Тя им носи само разходи.
Продават меда си на дребно, на познати или на едро без документи. Така обаче те не могат да се развиват, остават си малки, на ръба на оцеляването и закона. Губят и двете страни – и държавата и пчеларите. Ако държавата направи така, че парите за подпомагане да достигнат до пчеларите и те ще бъдат много по-мотивирани да се регистрират и да плащат данъци, да се развиват, да изнасят и в крайна сметка да печели цялото общество.

Друга инициатива е програмата за развитие на селските райони. При появата й тя беше като лъч надежда, че може би все пак ще се направи нещо и за българското пчеларство, но после се оказа, че има абсурдно изискване. За да кандидатства един пчелар трябва да притежава най-малко 5 декара земя с трайни насаждения и да ги обработва. Обаче колко от пчеларите се занимават и със земеделие? Колко пари трябва да вложат за да изпълнят изискването?

Повече за admin

101 коментара

 1. Никои не мисли за обикновения п4елар всеки гледа да краде и тия СБП с тая 4ЕЛЕБИЕВА само говорят а нищо не правят само пишат по форомите аз съм еди кваси и ще се боря за българското п4еларство е какво направихте посо4ете хаиде да видим даваите НИЩО 4елебиева имаш зададен въпрос в статията за димитров ден 4акам одговор.Ако не го знаеш кажи аз щети одговоря не се крии.

 2. Кръсто, предложете нещо, стига само критикувахте. СБП поне се опитват да направят нещо.

 3. Мария какво да предложа като в тия съюз4ета са само хора които само гледат да крадът .ПРЕДЛОЖЕНИЕТО МИ Е ВСИ4КИ БОКЛУЦИ КАТО Котларски,Стефанов,Пламен Иеанов,Миховци ВЪН ОТ БЪЛГАРСКОТО П4ЕЛАРСТВО И С ВАС И БЕЗ ВАС ПОЛОЖЕНИЕТО СИ Е ЕДНО И СЪЩО.4елебиева е много отворена по темата за п4еларство по форомите ама я виште само на един еламентарен въпрос неможе да одговори е такива са вси4ките ништо не разбират от п4еларство ама от съюзи са на първо място.

 4. Имам питане , какво правят тия съюзчета и какво правят за пчеларите?И как да сме сигурни когато имаме проблем , че ще ни съдействат? За празни приказки има кой да ни говори , а такива ги има много ,като почнеш от парламента та до фонд“Земеделие“.

 5. Георги

  Защо СБП не е участвувал (съдействал) при изготвянето на новата тригодишна програма (2011-2013г) ?

 6. Новата тригодишна програма по пчеларство е изготвена преди учредяване на СБП.

 7. стоян пенчев

  От няколко месеца си задавам следния въпрос:
  Как така,че именно Стефан Стефанов е взел този огромен в областта на пчеларството кредит от 300 000 лв? Как ги е взел
  взел? Кой му го е дал? Като какъв се е представил? Какви документи е представил? Много съмнителна ми се вижда цялата
  тази работа.
  Само като си спомня аз през какви унижения минах какви абсурдни изисквания ми подставиха за някакви си 20-30 000
  лв от фонд „земеделие“ също за пчеларство, направо съжалявам, че си загубих един месец от отпуската за тази простотия
  Аз работя в чужбина и там имам четири мои добри приятели-пчелари,на които разказах за моите перипетии и трагико-
  комични ситуации,които преживях по време на моите разходки из фондове и учреждения.След дълги спорове и обсъждания,
  решихме да си стоим в чужбина в очакване на по-добри условия за нормален бизнес за обикновенните пчелари в родната
  майка (МАЩЕХА) България.
  С други думи-напълно споделям мнението на Кръстю за мафиотските структори във всички пчеларски съюзи.Някой друг
  обикновен пчелар ще се похвали ли с такъв голям заем?
  Много искам да разбера мнението и на други пчелари по този въпрос, за което предварително благодаря.

 8. Анастас

  Даниела и преди това да е създадена СБП нищо няма да направите всеки гледа да си напълни собствения джоб такъв е манталитета на българина като се правите на загрижани минете по области по общини по села и организираите един протест пред парламента да ни обрнат внимание ДЕТЕТО ТОКАТО НЕ РЕВНЕ МАИКАМО НЯМА ДА ГО ВЗЕМЕ а вие само съюзи правите ама си остава само обещанията а нищо конкретно.Като сте очредили този съюз какво сте направили досега посочи с факти.Прав е Стоян Пенчев че обикновения пчелар духа супата.

 9. Мирослав

  Стоян Пенчев, не си прав много хора са взели такива субсидии от по 300,000 но на старите пари :)
  Всичко е до манталитет,няма да се оправим никога,защото който и да застане по горе в управлението винаги ще гледа да са добре всичките него познати за другите не ги е грижа.
  Това сме ние Българите.
  А и до сега не чух един пчеларски съюз да е казал да се излезе да се стачкува заради ниско изкупните цени,иначе за членски внос ще реват

 10. Георги

  Нека г-жа Челебиева напише колко пъти е кандидатствала и какви субсиди е взимала по тези програми! И след това да коментираме съюзите и тяхната полза за обикновеният пчелар.

 11. атанасов

  моето мнение -не се ли обиденят всички пчелари в един съюз даси платят реалният членски внос примерно левче на кошер да си изберем ръководител-платен не да гледа да се облагодетелства -като стефанов нищо няма да направим. моят син е прав като казва че повечето пчелари са с бели коси и мислят по старому(комунистически) итрудно ще излезем от сегашното положение.ние българите знаем да плюем но не можем да се организираме да правим добро .примери много.ето сега пловдивскиятсъюз- искат да направят нещо но затова трябват пари и членска маса . хайде всички даги подкрепим – и финансово тогава съм сигурен че ще има резултатвсички други съюзи ги видяхме .надеждата е в новото. както бойко

 12. Пчеларов

  Не трябва да плачем за субсидии, а напротив защото така или иначе такива ще се дават само на много едрите призводители. Целта е да се поставят в неравностойно положение дребните и да се премахнат. Това важи за цялото селско стопанство и въобще за цялата икономика. Ще се вземат пари от бедните, ще се дават на богатите, докато всички дребни производители станат наемни работници.

 13. Пчеларов ами сега не е ли същото само за едрите има пари за маики,кошери,лекарства а за дребните една студена вода

 14. Здравей Анастасе,
  За дейността на СБП може да четете на сайта му:www.ubb.hit.bg/.
  Здравей Георги,
  Двамата със съпруга ми сме кандидатствали през трите години по НПРП за изпитване на пчелен мед и 2 години за препарати срещу вароатозата. Описвала съм многократно ходенето си по мъките. Да сме взели не повече от 3 000 лв. Имаме договор за биологично производство на пчелен мед с фирма „Герада’, получихме субсидия по 11, 5 евро на кошер ( общо около 6000 лв.) за първата година и вече 2 години сме в неведение за състоянието на проекта (одобрен, отхвърлен или неразгледан). Заради безхаберието на институциите започнах да работя за обединението на пчеларите, за да можем да отстояваме интересите си. Не е вярно, че едрите пчелари, каквито сме ние със съпруга ми -с по 156-160 кошера са облагодетелствани, защото нямаме право да кансидатстваме за кошери и отводки, а за това се дават пари. Отивам на пчеларско събрание, но имам какво още да Ви споделя.
  Поздрави,
  Даниела

 15. Здравейте г-н Атанасов,
  Прав сте, че без единни действия пчеларите не могат да защитят интересите си. Пловдивски съюз предполагам, че наричате СБП, който се учреди там миналата година на 27.03. В момента се подготвя провеждането на Общо годишно отчетно-изборно събрание, както е по Устав, предвидено е за 27.03. тази година в София. Досега се извърши много работа по неговото изграждане, обявяване исканията на членовете му и стратегическите насоки за работа. На последното заседание на УС и КС, което се проведе на 08.01.2011 година в София, обсъдихме препоръките към земеделския министър д-р Мирослав Найденов за изготвяне на Годишен доклад за състоянието на пчеларството е Р.България. СБП отстоява интересите на всички пчелари-производители на пчелен мед и пчелни продукти, той е за равнопоставеност на всички пчелари – любители и професионалисти, тъй като приносът от опрашването е многократно по-голям за обществото от доходите от пчелен мед на отделния пчелар, независимо дали е регистриран или нерегистриран земеделски производител. От тази година всички ще плащаме данък върху добития пчелен мед и това е за първи път от Освобождението насам. Осигуровките на регистрираните земеделци за 2010 г. са завишени 4 пъти спрямо предходната, и вече не могат да се плащат след изтичане на календарната година. Влезе в сила Наредба 26 за директните продажби, която ограничава продажбите на дребно до 40 %. Изводът на УС на СБП е, че всички пчелари са ощетени и не получават полагащото им се възнаграждение за своя труд. На няколко заседания сме обмисляли възможностите за протестни действия, но наистина трябват пари и членска маса. По Устав е предвидено някакво минимално заплащане на председателя и на зам. председателя на СБП, но засега разходите са повече от приходите и няма възнаграждения за тях, както няма и пари за пътни на членовете на УС и КС от провинцията, а досега са проведени 7 заседания, 1 учредителна конференция и 2 заседания на Работната група, подготвила Учредяването. Всеки от членовете на УС и КС е покривал сам разноските си.
  Поздрави,
  Даниела

 16. Пчеларов

  От 2011 вече има 10% данък върху дохода на пчеларите. Тези пари след това ще си ги поделят така: 50% разходи за администрацията която ги преразпределя и 50% за едрите пчелари- т.е. както и в другите области на стопанството парите ще се вземат от бедните и ще се раздадат на богатите. Така ще е докато се унищожи тотално малкия бизнес и хората от малкия бизнес станат роби.

 17. Ralica Angova

  Kak da y4astvam v programata za p4elarstvo i kakvi dokymenti sa mi neobxodimi za kandidatstvaneto. Molqvi pi6ete mi

 18. dimitar dimitrov

  zdraveite na si4ki taka kato gledam koi kak komentira vaprosa po programite si mislia 4e ni lipsva organizaciq i to goliama taka ako predaljavat ne6tata do nikade nqma da q dokarame za da kandidastva6 po da dena programa triabva parvo da razbere6 4e 6te bade6 unijen potapkan izmamen i taka rabotite sa taka napravenni 4e da te otkajat a ne da te stimolirat i taka 6tte badi dokato vseki si gleda interesa da si prodade meda skri6om bez kom6iata da razbere al4nost drugo ne vijdam as i zaradi tova i cenite na meda v balgaria sa takiva prosto si4ko ee sme6no

 19. Бате Пешо

  Нямам намерение нито да се регистрирам,нито нищо.Работата с пчеларството отива на гибел,за разлика от цената на захарта и консумативите.Явно на мутрите не им се яде мед,а само им се посредничи.Че то едно време беше сто пъти по добре.Верно,че меда беше по 1,50-1,80,ама даваха захар с преференция и прочие.А сега какво е ? Една отводка-130 лв.,един хубав кошер и той толкова и ако си начинаещ и почваш в момента ,като сложиш захар,лекарства ,транспорт, и един куп глупости,и ако си и на кредит по добре си търкай сапуна на въжето.За това ще катъркам така още някой година докато мога и майната му.

 20. Бате Пешо

  И да добавя още нещо.През миналата година се запознах с колеги от Австрия към тиролския край.Тези хора са се организирали много просто и лесно по населени места и по десетина петнадесет човека с общ склад за меда и с един учереден човек измежду тях да им движи изкупуването.Присъствах и на самото изкупуване и видях как се взема проба и след 30 минути идва човекът и казва ,толкова мед по 7,40 евр,толкова по 7,20 и толкова по 6,84. Пита само по банков път ли да бъде или кеш.Ако имах пищов щях да се гръмна,ама сега ми иде да гръмна някой друг.Като,че ли сме най големите будали на света.А нямате представа колко човека питаха за български мед.И как да им кажа на хората,че тука го продаваме за няма две евро.

 21. атанасов

  имах голяма вяра че СБП е създаден от пчеларите и ще работи за тях.но уви оказа се че пак е борба за власт и пари.михайлов челебиева и компания не работят за пчеларството -за обикновените пчелари.поредният нов съюз.имаше и свестни хора там но се усетиха хората и напуснаха.като д. бонев и др. на кого да вярваш е нещо много трудно при нас пчеларите .и как да го намерим тоя съюз който наистина ще работи за нас и можем да го подкрепим?когато сме заедно можем да отстояваме цена .дайте идеи.

 22. Даниела Челебиева

  Уважаеми г-н Атанасов,
  Уверявам Ви, че работим за пчеларите, а не за пари или власт и мога да Ви го докажа. Внесли сме искания и предложения в ресорните министерства, които се отправят чрез тях до Европейските комисии.
  По отношение на хората, които си направиха отвод от УС на СБП, моето лично мнение е, че именно те се домогваха до власт.
  За 2 години от създаване на СБП съм взела участие в почти 20 заседания, събрания или кръгли маси на СБП, като съм заплащала с лични средства пътните си разходи, които са в размер на повече от 1000 лв. Водила съм протоколи на всички тях, набирала съм ги на компютър след това, направих предложения за промени в Наредба 15 и др., т.е. освен средства съм заделяла и много лично време.
  Би било редно поне пътните разходи да ми се покриват от пчеларите от област Шумен, но в нашата организация членуват само 40 души, членският внос от всички за една година е 400 лв., от който 120 лв. са за национално ниво. Останалите пари са за зала за пчеларски събрания, лекторски и др.
  Затова Ви моля, да не отправяте неподплътени с доказателства упреци към мен и моите колеги.
  С уважение: Даниела Челебиева

 23. Проучващ

  Здравейте,
  г-жо Даниела Челебиева,
  ето аз искам да се занимавам с пчеларство,
  но като гледам комнтарите (не само в този сайт) , изглежда нещата са целенасочени.

  И все пак аз съм оптимист и вярвам че може, така че моля кажете ми какво да направя за
  да стана пчелар.
  На 39 години съм, живея на село, и работя в града.

  Как бихте ми помогнали.Моля дайте ми 5 6 стъпки които да следвам за да преценя мога ли да разчитам на вашата помощ или по трудния начин с преоткриване на топлата вода.

 24. Re:Проучващ, ще ти кажа само 2 приказки,ти НИКОГА“ няма да бъдеш Пчелар!
  щом си го нямаш отвътре никой не може да ти помогне, разпитваш тая и оная дали да ставаш,
  излагаш се!
  земи си ходи в града на работа и не влизай в тия сайтове

 25. Димитър Бонев

  Исках да запазя добрия тон, но изявления от типа че хората, които си направиха отвод от управителния съвет на СБП са искали да се домогнат до власт звучат толкова несериозно, защото ако беше така, те нямаше да го сторят. Нещата стоят точно обратно Хората които се домогнаха до властта в СБП в го сториха чрез манипулации и фалшификации и то с дейното участие на г-жа Челебиева. Хората които напуснаха не ревяха, че са дали не знам си колко пари за да ходят на заседания.Напуснаха хората, които движиха нещата в тази организация и то въпреки Михайлов, Челебиева и компания. Вижда се, че след тяхното напускане в тази организация се вършат само простотии от типа как да се приберат пари по мярка А. Затова и се провалиха проектите на много места. Нека да поставим въпроса и за поисканите 80% по проекта за добрите пчеларски практики именно от Челебиева, щото тя трябвало да ходи и одобрява проекта. Та тя и понятие си няма за какво става дума. Когато в една група хора, наричаща себе си ръководство единствената цел е как да спечелят от това, то сложи и пепел на тази организация. Нека Челебиева да каже как фалшифицира протоколи от заседания и как провежда конферентна връзка с не присъстващите членове, а те не знаят за това Докато има такива ръководители пчеларството няма да го бъде.

 26. Triabva po yporito da se deistva kum vsi4ki tezi institycii i 6te gi preborim nekorektnite xora v tozi bran6!

 27. Даниела Челебиева

  Уважаеми, Г-н Бонев,
  Днес прочетох коментара Ви, затова сега Ви отговарям. Аз не откривам друга логика освен тази, че от управителния съвет на СБП си направиха отвод хората, чийто кандидат за поста председател (Симеон Тодоров) не беше избран и който след изборния неуспех напусна Съюза. Аз смятам, че на този пост трябва да стои по право Председателят на Столичната пчеларска организация, както и че в УС и КС трябва да влизат по право председателите на областните пчеларски организации на СБП, така би било по-демократично. Следователно, и Вие като Областен председател на Пловдивската пчеларска организация трябва да членувате в УС, а не да си „замразявате“ членството. Ако начело трябва да стои Директор, то да назначим Симеон Тодоров, инж. Илия Цонев или др., но председателите по места се избират от пчеларите по места. Председателят на една организация не я ръководи еднолично, а я представлява и изпълнява взетите от Общото събрание или от УС решения.
  Ето защо смятам, че вместо да напускат Съюза или да си подават отвод от членство в УС или КС, то по-добре беше горепосочените колеги, в т.ч. и Вие , да останете и да работите за успеха на Сдружението. Хората, които останаха в ръководството на СБП, успяха, въпреки манипулациите на подалите си отвод. Един от инициаторите за Единен български пчеларски съюз бай Киро, който от Учредителната конференция държеше Симеон Тодоров да е председател на СБП, обеща да дари 1000 лв. за разходите по Учредяването, но даде само 500 лв., той също си направи отвод. Благодарение на него Учредителната конференция се проведе в нарушение на принципите, гласувани от Работната група, допуснати бяха като учредители всички присъстващи пчелари (най-вече от Пловдивска област), а не само избраните и изпратени за делегати от дружествата. На това предложение се противопоставихме само двамата със Симеон Тодоров, останалите членове на Работната група, вкл. и Вие, го подкрепихте. Бай Киро ме агитираше да действам за създаване на Женски пчеларски съюз, обясних му, че пчеларите не трябва да се делим по полов признак.
  Вие, г-н Бонев, сте от Пловдив, пътуването Ви до София с автобус в едната посока е 2 часа и струва 13 лв., пътуването от Шумен до София е 5-6 часа и струва 26 лв. Вие сам знаете , че първата година имахме почти всеки месец заседание. Предполагам, че пловдивската организация Ви поема пътните разходи за разлика от шуменската. Аз не искам да ми се възстановяват, но това е вид дарение, което съм направила за организацията и бихте могли да го признаете. Аз съм дала и давам за Организацията и нейните членове, не съм взела или получила някакви облаги за това. Инж.Цонев не Ви е казал, че 2 дни разкарвах екипа на „За пчелите и хората“ из Шуменска област с моя автомобил, защото техният беше на ремонт, нали? Но, това е неговият стил, да хвали себе си, а да критикува другите.
  Проектите по мярка А се провалиха в Пловдив, Несебър, Габрово и Каварна. За Пловдив отговаряхте Вие, за Несебър – бай Киро, за Каварна планът беше на сподвижника на Симеон Тодоров – Валери Пеев, на негово място, след напускането на Симеон Тодоров, беше избран Областният председател на СБП във Варна. Програмата на СБП за популяризиранене на пчелния мед успя и се реализира в 10 града, въпреки бойкота на „подалите си отвод“, в т.ч. и на представляваната от Вас пловдивска организация. Кандидатствахте за няколко хиляди лева по Проекта, а после не го осъществихте, това са неусвоени средства и ето, че имате очи да критикувате!
  По въпроса за поисканите 80% по проекта за добрите пчеларски практики, подкрепих предложението, дадено от адвоката на СБП. По Програмата за Популяризиране на пчелния мед всеки от организаторите по места осигуряваше сам средствата. Авторът на ДПчП инж.Илия Цонев искаше авансово финансиране на цялата сума по проека от СБП. Вместо да търси подкрепа на УС на СБП за своя проект за ДПчП, той загуби времето на последното заседание в критика на Председателя на СБП и в изтъкване на собствените си заслуги. Можеше и по време на ГОИС на 26.03.2011 г. да сподели идеята си, откъде младата организация да му осигури 20 000 лв., най-вече за негови хонорари. Ами, ако ДФЗ-РА излезеше със становище за необосновани разходи по Проекта, кой щеше да връща банков заем от 20 000 лв.? Аз дадох своето отрицателно становище по Проекта за ДПчП, защото той не беше писан за пчелари-физически лица, а за пчеларски ферми-юридически лица. Така си навлякох гнева на инж. Илия Цонев, който можеше да реализира Проекта за ДПчП, защото СБП го подкрепи, а УС гласува 51 % от средствата да останат за организацията. Общото събрание можеше впоследствие да прегласува това решение и да остави 1 % за организацията, както искаше инж.Цонев, а 99 % да са за него и екипа му.
  Да, има неточност в Протокола, с г-н Бодуров беше проведен предварителен ДИРЕКТЕН разговор предния ден и беше взето неговото становище по всички точки на гласуване. За да няма недоразумение, решенията бяха прегласувани още веднъж на следващото заседание. Това е пропуск в Устава, чийто автор е инж.Цонев. Би трябвало при липса на кворум, да има възможност заседанието да се проведе след 1 час, както важи за Общото събрание.
  Накрая, искам да споделя с Вас, че ще продължавам да работя за постигане целите на Сдружението, че не се стремя към постове и слава, помагам, с каквото мога и се надявам, че ще опазим пчелите и пчеларите, а пчеларството ще започне да се въздига. Докато имам глава на раменете си, ще мисля и вземам решенията си съзнателно и ще се старая да работя в интерес на всички пчелари – производители на пчелен мед и пчелни продукти. Не съм пожизнено на поста Председател на пчеларската организация на СБП в Шумен, винаги мога да бъда сменена от Общото събрание на сдружените шуменски пчелари, тогава бих си направила отвод от УС на СБП.
  С уважение: Д.Челебиева

 28. Димитър Бонев

  Уважаема госпожо Челебиева,
  Ще отговоря изчерпателно на всичките ви нападки към мен и всички които напуснаха или замразиха членството си.
  1. Не е вярно това, че Симеон Тодоров загуби на избора за председател на съюза. По вярното е, че резултата беше фалшифициран. И хората си направиха отвод не заради това, че г-н Тодоров е загубил вота, а заради това, че съюза се превърна във всичко друго, но не и в организация защитаваща пчеларите. Хората не виждат в лицето на Михайлов, Янков и във ваше лице способността да постигнете целите заради която бе създадена организацията. Още повече хората виждат тотално подменяне на първоначалния замисъл на тази организация. Симеон Тодоров никога не е ламтял за председателския пост. По скоро беше много трудно да го убедим да се кандидатира. Симеон Тодоров напусна съюза, не само защото бе покрусен от начина на провеждането на конференцията но и заради всичките“екстри“ ,които Михайлов използва за да си запази креслото, в това число и нерегламентираните стимули. Не мислете че хората са слепи и глухи и нищо не виждат, нищо не чуват.
  2. Абсолютна глупост е че на поста председател трябва да стои председателя на столичната организация. И вие ми говорите за демокрация . На поста председател трябва да стои човек имащ качества да бъде лидер, да обединява хората, пчеларите да му имат доверие, а председателя на столичната организация не отговаря по никакъв начин на тези критерии.
  3. Права сте, че председателя на една организация не трябва да я ръководи еднолично, но на практика г-на Михайлов прави точно това. Решенията на УС и общото събрание системно не се изпълняват от председателя и това има пагубни последствия за съюза и най вече на пчеларите.
  4. Вярно е че колегите, които напуснаха УС на сдружението бяха малкото хора в този УС, които имаха познанията и капацитета да направят сдружението успешно, но те се опитваха да сторят това цяла година и именно Михайлов и кликата около него бяха хората, които всячески работеха срещу интересите на пчеларите като цяло. Има много факти, които красноречиво говорят за това и не напразно на общото събрание заявих, че за една година УС не е направило нищо за пчеларите. Можете ли да обясните защо след като имаше решение на УС да се изпрати писмо до МЗХ срещу заложените ограничения в наредба 26 и писмото беше подготвено, то това писмо трябваше да отлежава 10 дни в бюрото на председателя и да бъде изпратено едва когато вече нямаше никаква стойност т.е след обнародването на наредбата. Можете ли да обясните защо след като имаше решение на УС да се изпрати писмо до МЗХ срещу нереално заложените максимални прагове на допустимите цени на отводки, майки и кошери по тригодишната програма и това писмо беше изготвено, то така и не стигна до МЗХ, защото „лидера“ така беше преценил. Можете да обясните, как всички вие от кръга Михайлов бяхте готови да предадете СБП в ръцете на Стефанов и т.н и т.н.
  5. Укорявате, бай Киро, че дал само 500лв за сдружението, ами нека да видим кой от вас даде и една стотинка. Вие, Михайлов, Златев, Янков и т.н. с какво допринесохте за благото на съюза.
  6. Говорите за учредителната конференция, работната група и решенията и за квоти допускане на желаещи да стават учредители и т.н. Г-жо Челебиева, ние живеем все пак в правова държава , в която според закона не работната група е тази, която решава дали да допусне някого да бъде учредител или не. Това решение на работната група бе в противоречие със законите на страната и затова ако не беше отпаднало, аз щях да съм първият, който щеше да го атакува в съда. Това решение на работната група бе и грубо нарушение на принципа на изграждане на т.н. тогава „нова организация“.Въпреки всичко вие тогава успяхте да изгоните повечето желаещи да станат учредители. И ако не беше намесата на бай Киро, аз също щях да бъда сред изгонените, каквато беше и мечтата на повечето от вас. Бедата е че изгонихте всички млади и мислещи хора, защото те трудно можеха да бъдат манипулирани. А така можеше да бъдат провалени и амбициите на повечето от вас към властта.
  7. Във всяко свое изказване говорите колко пари харчите за да ходите на сбирките на УС. Явно много трудно ви се откъсват тези пари от сърцето. Само ще ви кажа, че не съм получавал и стотинка командировъчни от пловдивската организация. Не пътувах с автобуса, а с личната си кола и взимах със себе си всички, които участваха на заседанията. Никога не съм парадирал с това. Правото да сте член на УС е доброволно и никой не ви е накарал на сила да участвате. Като не ви отърва подайте си оставката.
  8. Относно проекта на Пловдив по мярка А . Проекта за пролетното изложение беше провален поради същите причини, поради които бе провален и проекта на Плевен. Ако паметта ви изневерява, недейте да вините мен, а за летния проект се отказахме, защото не желаехме да правим пазарлъци за някой лев комисионни. Та понеже стана дума и за Несебър няма да е лошо да отговорите защо бай Киро се отказа? Каква част от парите поискахте като комисионна ? А нека да видим и какво направи негово величество трето поколение пчелар Янко Янков във Варна. Ако не знаете ще ви открехна. Ден първи посреща участниците с купчина маси струпани на закътана алея няма нито реклама, нито популяризиране на пчелните продукти и Янков го няма. Появява се по някое време в ранния следобед вдига адреналина на участниците и си подвива опашката. Ден втори и трети продажби –нула, Янков го няма. Ден четвърти Симеон Тодоров и Валери Пеев, тези мръсници дето ви опропастиха съюза, отиват в местните медии, правят предаване за пчелните продукти поканват жителите и гостите на Варна на демонстрация на вадене на пчелния мед, осигуряват необходимия инвентар и пити за собствена сметка и правят това, което трябваше да направи организатора Янков, това за което един път получава пари по мярка А и втори път от същите тези изложители дето гледа с пренебрежение. И същия този вместо да благодари за това, че някой е свършил неговата работа отиде да вдига гири за това, че всичко е правено без да бъдат изтъкнати неговите заслуги.
  Няма да подмина и факта, че СБП в лицето на Михайлов изплати едва 1/6 от сумата по проекта на Царево. Защо? 80% ли стана ставката комисионна за съюза.
  Та като започнахме да говорим за комисионни стигаме и до проекта на Цонев. Уважаеми членове на УС на СБП Средствата по мярка А на тригодишната програма се дават за изпълнението на проекти, а не за комисионни за съюза. И ако вашите адвокати са ви посъветвали да приберете тези пари, то вие трябваше да направите всичко това, което беше направил Цонев в продължение на няколко години. А това че Цонев поиска парите в аванс е единствено поради факта, че ВИ НЯМА ДОВЕРИЕ. С действията си Вие доказахте само колко е бил прав.
  9. Казвате неточност в протокола. Не г-жо Челебиева, това не е неточност. Съгласно законите на страната това е ФАЛШИФИКАЦИЯ, за която пряка отговорност носите лично вие.
  10. Ще засегна и още една тема извън въпросника. Легитимен ли е този УС. Къде е съдебното решение. Защо в регистъра стои стария устав и стария УС. А това веднага ме връща към предходната точка. Не е ли това злоупотреба . Каква стойност имат взетите през последната близо вече една година решения.
  11. Най накрая Бих предпочел да престанете да защитавате правата на пчеларите по начина по който го правите до сега., Правите им мечешка услуга. И ако наистина сте искрена по-добре си направете отвод и дайте път на млади и интелигентни пчелари, каквито в Шуменския регион има много. Те наистина ще работят за благоденствието на всички пчелари.
  Моите почитания: Бонев
  ПП
  На всички пожелавам весела щастлива и благодатна 2012г

 29. Re:Уважаема госпожо Челебиева,Симеон Тодоров, инж. Илия Цонев.стига сте спамили сайта с тия ваши сдружения и организации. стига се излагахте в ефир.На обикновения пчелар му писна от такива като вас които само си гледат портфейла и не им пука за каузата.
  Какво направихте за обикновения пчелар?
  ще се радвам да ми кажете поне едно нещо което да е в полза за пчеларството,
  много ме съмнява да ми одговорите на въпроса!

 30. Даниела Челебиева

  Уважаеми, г-н Бонев,

  За съжаление бай Киро, а явно и Вие, бъркате демократичното с тоталитарното управление. И двамата неведнъж сте правили опит за напускане на заседание или сте напускали, ако не се одобрят Вашите предложения. Мога да Ви пратя копия на протоколите, които доказват това, както и копие на протокола от заседанието, на което бе обсъждано предложението за „вливане“ на „БПС-1899″ на инж. Стефанов в нашия съюз. СБП е демократична организация и в нея решенията се вземат с обикновено мнозинство от: 1. Общото събрание по време на свикана конференция, 2. УС – между конференциите.

  За отговорността на избраните в УС и КС най-добре говори тяхното отношение към работата. Предоставям Ви:
  І. СПИСЪК ЗА ПРИСЪСТВИЯТА НА ЗАСЕДАНИЯ НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА УС И КС НА СБП
  ЗА ВРЕМЕТО ОТ УЧРЕДЯВАНЕТО НА СБП НА 27.03.2010 ДО ГОИС НА 26.03.2011 Г.

  Членове на УС , брой отсъствия и %:
  1. Михаил Михайлов – София (председател на УС), 0, 0%
  2. Георги Асенов – Радомир, 3, 30%
  3. Георги Бодуров – Ямбол, 3, 30%
  4. Георги Тодоров – Пловдив, 2, 20%
  5. Димитър Бонев – Пловдив, 3, 30 %
  6. Даниела Челебиева – Шумен, 0 ,0%
  7. Иван Терзийски – Пазарджик, 4, 40%
  8. Илия Цонев – София, 1, 10%
  9. Йордан Джерикаров – Радомир, 5, 50 %
  10. Кирил Киров – Несебър, 4, 40%

  11. Любомир Григоров – Габрово, 4, 40%
  12. Манол Тодоров – Царево, 5, 50%
  13. Симеон Тодоров – София, 1, 10%
  14. Тихомир Стоицов – Кюстендил, 4, 40%
  15. Янко Янков – Варна, 2,20%.

  Членове на КС , брой отсъствия и %
  1. Цано Златев –Плевен (председател на КС),2, 20%
  2. Кирил Цветанов- Банкя,3, 30%
  3. Костадин Якофов- Пловдив, 4, 40%
  4. Стоян Стоянов- Горна Оряховица, 3, 30%
  5. Георги Георгиев – Елхово,7, 70%.

  Бележки:
  1. На ГОИС на 26.03.2011 г. не бяха предложени за оставане в новото ръководство на СБП по тяхна молба, тъй като не могат да участват редовно в заседания – Иван Терзийски от УС и Георги Георгиев от КС;
  2. На ГОИС на 26.03.2011 г. Симеон Тодоров обяви, след неизбирането му на поста председател , че напуска СБП;
  3. На ГОИС на 26.03.2011 г. Димитър Бонев и Костадин Якофов от Пловдив, Илия Цонев от София и Манол Тодоров от Царево си направиха отвод, което преценявам като на предателство.

  ІІ. СПИСЪК ЗА ПРИСЪСТВИЯТА НА ЗАСЕДАНИЯ НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА УС И КС НА СБП
  ЗА ВРЕМЕТО ОТ
  ОТ ГОИС НА 26.03.2011 Г. ДО КРАЯ НА 2012 Г.

  Членове на УС , брой отсъствия и %:
  1. Михаил Михайлов – София (председател на УС),0, 0%
  2. Ангел Благов – Пазарджик,1, 25%
  3. Ангел Начев – Ловеч,2, 50%
  4. Георги Асенов – Радомир,0 , 0%
  5. Георги Бодуров – Ямбол,1, 25%
  6. Георги Тодоров – Пловдив , 4, 100%
  7. Даниела Челебиева – Шумен, 0, 0%
  8. Йордан Джерекаров – Радомир, 1, 25 %
  9. Кирил Киров – Несебър, 4, 100 %
  10. Любомир Григоров – Габрово, 4, 100 %
  11. Михаил Патерков – Стара Загора,4 , 100%
  12. Никола Иванов- Мездра, 1, 25 %
  13. Пламен Джастанов – Сливен, 4, 100%
  14. Тихомир Стоицов – Кюстендил, 0, 0%
  15. Янко Янков – Варна, 0,0%

  Членове на КС , брой отсъствия и %
  1. Цано Златев –Плевен (председател на КС), 1, 25%
  2. Кирил Цветанов- Банкя, 3, 75%
  3. Стоян Стоянов- Горна Оряховица, 0, 0%

  БЕЛЕЖКИ:
  1. От старите членове в настоящото ръководство с най-много отсъствия от заседания са следните 4-ма: Георги Тодоров – Пловдив , 100%; Кирил Киров – Несебър, 100 %, Любомир Григоров – Габрово, 100 % и Кирил Цветанов- Банкя, 75%. От четирима единствено Кирил Киров не е посочвал уважителни причини за отсъствията си.
  2. От новите членове с най-много отсъствия от заседания са следните 3-ма: Ангел Начев – Ловеч, 50%; Михаил Патерков – Стара Загора, 100% и Пламен Джастанов – Сливен, 100%. Последните двама отговориха още на поканата за свикване на първото заседание, че не могат да участват в заседания, първият живее в Старозагорско село и няма удобен транспорт, а вторият заминава за чужбина и ще отсъства продължително време от страната.

  Когато един човек бъде избран за член на УС или КС, не си е направил отвод, то това означава, че той е съгласен да работи доброволно за постигане на целите на Съюза. За да могат да се вземат решения от управителния орган, е необходимо присъствие на 50%+1 от членовете му на заседания. Пропуск в Устава, чийто автор е инж.Цонев, е липсата на точка за редуциране на УС в случай на отказ от участие в заседания, визирам М.Патерков и Пл.Джастанов, както и възможност за провеждане на заседание по предварително обявен дневен ред и при липса на кворум 1 час по-късно на същото място. Обяснете ми, по кой член на Устава едно лице или една организация има право да „замрази“ членството си?

  Отвод няма да си направя, защото би било безотговорно. Представлявам 43 пчелари от Шуменска област и се старая да правя, каквото и доколкото мога, в техен и на всички пчелари интерес. Ако преценят, че не работя, не изпълнявам техните решения и не спазвам дадената дума, има начин да ме свалят. Същото важи и за Общото събрание като върховен орган на СБП.

  Харесвам Симеон Тодоров, но считам, че не се доказал като водач на организация. Кажете ми на кое пчеларско дружество е председател? Той е професионален пчелар, преценила съм, че заетостта му би била пречка за работа на поста председател на СБП , затова не съм подкрепила кандидатурата му.

  Уважавам инж. Илия Цонев като учен, лично го поканих да участва в първата среща в гр.Плевен, когато бе избрана работната група за подготовка по Учредяването на СБП. Не харесвам самоизтъкването му и непризнаване заслугите на другите, както и това, че не вижда собствените си пропуски. Трудно се работи с него и Вие го знаете. Ако искате ще Ви пратя копия на протоколите, в които сме коментирали ДПчП на инж. Илия Цонев. А ето и препоръките и заключението на моето становище по отношение ДПчП, изготвено по молба на инж. Цонев:

  ПРЕПОРЪКИ:

  1. Пчеларите са физически лица, да не се прехвърлят дейности и задължения, които биха могли да се изпълняват само, ако се работи в производстено предприятие с многочислен персонал. Аз лично имам желание да си водя отчетност, но по време на вадене на меда вечер се прибирам толкова уморена, че често забравям да правя това. Стопанисвам 250 – 300 пчелни семейства в три пчелина, продавам 1/3 от добития пчелен мед на дребно и 2/3 на едро и трудно свързвам двата края. Добре, че имам подкрепата на семейството си.
  2. Когато се говори за лична хигиена или хигиена на работното място да става позоваване на общоприетите писани или неписани норми, които се възпитават от детска възраст. Обидно е, да се напомня на пчеларя, да си мие ръцете след ходене в тоалетната. Да се съкрати текста по тези въпроси.
  3. Да не се конкретизират нещата, да е по-общо изложението, напр. „мрежа на прозореца”. Ами ако съм сложила найлоново перде, какъв е проблемът?

  ОКОНЧАТЕЛНОТО МИ СТАНОВИЩЕ Е, ЧЕ ЦЕЛИЯТ ТЕКСТ, КОЙТО ЩЕ СЕ ЧЕТЕ И ПОЛЗВА ОТ ПЧЕЛАРИТЕ, ТРЯБВА ДА Е ОПТИМАЛНО КРАТЪК И ЯСЕН, ПО ВЪЗМОЖНОСТ НА 3-5 СТРАНИЦИ, КОИТО ДА СЪДЪРЖАТ НАЙ-ВАЖНИТЕ НЕЩА. МОНИТОРИНГ ПО ДЕЙНОСТИТЕ, КОИТО НЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ ОТ ПЧЕЛАРЯ, НО КАСАЯТ ОПАЗВАНЕ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА, БИ БИЛО РЕДНО ДА СЕ ПРАВИ ОТ ИНСТИТУЦИИТЕ. АКО СИНДРОМЪТ CCD ИЛИ ДРУГИТЕ ПРИЧИНИ, КАТО ПЕСТИЦИДИ И ГМО, НЕ УНИЩОЖАТ ПЧЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ТО ДПЧП, В ТОЗИ ИМ ВИД, МОЖЕ И ДА ГО СТОРЯТ. ПЧЕЛАРИТЕ СА ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА, ДАЙТЕ ИМ ПРЕДПИСАНИЯ, НАСОКИ, ПРИНЦИПИ И ГИ ОСТАВЕТЕ ДА МИСЛЯТ И ДЕЙСТВАТ ОТГОВОРНО. ИНАЧЕ ЩЕ ИМАМЕ ЕДНИ НЕИЗПЪЛНИМИ ИЗИСКВАНИЯ И ОЩЕ ЕДИН НЕПРИЛОЖИМ НОРМАТИВЕН ДОКУМЕНТ КАТО НАРЕДБА №9/22.06.2005 г на МЗГ И НАРЕДБА №26 ОТ 14 ОКТОМВРИ 2010 Г.

  За работата на СБП през 2011 година Ви предоставям равносметката, направена от инж. Михайлов в новогодишното му обръщение:

  П Р И В Е Т С Т В И Е
  към членовете на сдружение „Съюз на българските пчелари”
  по случай коледните и новогодишни празници

  Уважаеми колеги,
  В дните на предстоящите коледни и новогодишни празници е време за равносметка за изминаващата 2011 година. Управителният съвет /УС/ на сдружение „Съюз на българските пчелари” /СБП/ отчита 2011, като успешна година не само в организационно отношение, а и като PR прояви и утвърждаване като национална организация в МЗХ. Какви са постиженията на организацията?
  1. След бурната 2010 г., когато проведохме 14 заседания на УС или на всеки месец по едно плюс две допълнителни, през 2011 г. след ГОИС навлязохме в нормално русло и заседанията се провеждаха през 3 месеца.
  2. Изготвихме пакет от предложения за промени в „Наредба № 15” и в „Правилника за организацията и дейността на постоянните комисии по общини за осъществяване на профилактика на заболяванията и опазване на пчелните семейства от отравяния” и ги внесохме в БАБХ за съгласуване.
  Трябва да отчетем приноса на Янко Янков и Даниела Челебиева при изготвяне на тези предложения.
  3. Успешно участвахме в мащабен европейски проект за популяризиране на пчелните продукти, чрез прояви в 10 градове на страната: Банкя, Варна, Добрич, Кюстендил, Радомир, София, Троян-Беклемето, Шумен, Царево и Ямбол. Заслуга за този успех имат всички регионални отговорници: Кирил Цветанов/КС/, Янко Янков /УС/, Тихомир Стоицов /УС/, Георги Асенов /УС/, Михаил Михайлов /УС/, Пламен Цвятков, Даниела Челебиева /УС/, Манол Тодоров, Георги Бодуров /УС/.
  4. Организирахме и проведохме пчеларски изложения в рамките на европейския проект преди и след „Националната седмица на меда” 15 – 21 август 2011г., в градовете: Кюстендил, Шумен, и Ямбол, които имаха двойно участие.
  5. Имаме постоянно представителство в работни групи към МЗХ, в които участват и служители от ДФЗ и БАБХ, за решаване на проблеми в НПРП и по организационни въпроси от пчеларството, където отстояваме интересите на пчеларите – производители.
  6. Приеха се предложените от нас промени в мярката за вароатозата в НПРП, отнасяща се за профилактичните прегледи от пчелари проверители. От следващата година тези бенефициенти ще работят при облекчени условия.
  7. На 21.12.2011 г. участвахме в последното заседание на работната група в МЗХ с предложение от нас за утвърждаване на лимит от 1 лев на прегледано семейство от пчелар – проверител, участващ по програмата и това предложение се прие.
  8. Подкрепихме предложение за 100 % субсидиране на мярка „А” – сектор популяризиране на пчелните продукти за 2012 г., което беше окончателно утвърдено.
  9. Участвахме в семинари за обсъждане на ОСП на страните от ЕС в х-л „Шератън” и в „кръгли маси” в „Сибанк” – относно синдрома на празния кошер. На първото заседание присъства и министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.
  10. Имахме участие в многобройни срещи с пчелари и пчеларски дружества от страната – в лектории, изложения, кръгли маси, в радио и телевизионни интервюта и други.
  11. Нараства членската маса на организацията ни чрез включване на нови членове и дружества, като Областен браншови пчеларски съюз –София област с 22 общини, намерение на Областния пчеларски съюз в град Русе
  за членство в СБП, членство на отделни пчелари от град Силистра, град София и други.
  12. Поддържане на сайта на СБП с попълване на нови информационни единици.
  Същевременно трябва да отбележим и неуспехите:
  1. Някои членове на УС, като представителите на градовете Пловдив, Несебър и Габрово отказаха участие в проекта за популяризиране на пчелните продукти, въпреки че бяха дали предварителни оферти.
  2. Някои членове на УС необосновано „абдикираха” от работата на ръководството и не участваха в заседанията, въпреки че на ГОИС бяха избрани и декларираха участие в ръководните органи.
  3. Някои членове се изолираха и „капсуловаха”, и без да създадат пчеларски дружества и без да провеждат организационен живот, действат самосиндикално.
  4. Някои членове на УС отговарящи за разширяването на СБП чрез включване на нови регионални дружества и сдружения, не успяха да
  се организират и да изпълнят обещаното.
  5. Някои членове на УС имат трудности при събирането и предаването на
  членския внос.
  6. Закъсняхме с пререгистрацията на ръководството на СБП, поради заетост на председателя и др.
  Приоритетите на организацията през следващата година са следните:
  1. Подготовка и участие в проект за популяризиране на пчелните продукти.
  2. Изготвяне на годишен доклад до министъра на земеделието и храните.
  3. Пропагандиране на идеята за държавно подпомагане на пчелно семейство.
  4. Включване в състава на СБП на нови членове и организации.
  5. Отстояване на интересите на пчеларите-производители на всички нива.
  6. Утвърждаване на предложенията за промени в „Наредба № 15” и „Правилника за постоянните комисии……”.
  7. Активно участие в работата на работните групи към МЗХ.
  8. Отпечатване на членски карти на СБП и др.

  22.12.2011 г. Председател:
  / инж. Михаил Михайлов/

  В заключение, ако искаме да успеем, трябва да работим като „един за всички и всички за един“. Хората сме различни, не можем да се харесваме на всички, но можем да се опитаме, допълвайки се, да постигнем успех, който би бил в полза, не само за пчеларите, но и за обществото.

  С уважение:Д.Челебиева

 31. Даниела Челебиева

  Уважаеми, naso,
  И аз съм обикновен пчелар, не съм необикновен, но за разлика от Вас заставам с името си.
  А кой сте Вие и какво направихте за обикновения пчелар, каква Ви е каузата, как я излагате и защитавате, в коя пчеларска организация членувате? Ако членувате в нашата, кажете си името и адреса, ще Ви поканя на годишната конференция на Шуменската общинска пчеларска организация и там ще чуете отчетния ми доклад.
  В противен случай, потърсете обективна оценка за мен, мислите, идеите, делата ми и др., като напишете в Google: Даниела Челебиева, пчели.
  Приятно занимание!
  С уважение: Д.Челебиева

 32. Димитър Бонев

  Уважаема госпожо Челебиева,
  Всичко казано от вас само потвърждава думите ми. Ако смятате че дейността на една организация се изчерпва с новогодишни приветствия и усвояване на пари, то сложи и пепел на тази организация. Протоколите на сбирките ви приличат на протоколи от партийните събрания от 60-те години на миналия век.И вие ще ми говорите за демокрация. С вашите действия и бездействия вие и цялото ръководство не работите за защита интересите на пчеларите а срещу тях. Тотално подменихте идеята на организацията и я превърнахте във всичко друго но не и в такава каквато беше първоначалната идея.
  100 пъти ви казвам проблема с пръсканията не е от наредба 15. Сгрешена е цялата концепция и дори от МЗХ са съгласни с това.

 33. Г-жо Челебиева, ние българските граждани сме толкова много лъгани, манипулирани и ограбвани през годините, че вече не вярваме на никого. Все някой се опитва да ни вкарва в партии и съюзи като добичета, за да може той да е пастира и да ни стриже и дои, както си иска, а ние да блееме.
  Не, мерси!
  Убеден съм, че всичките пчеларски съюзи са кухи. Тоест зад тях не стоят реални маси от пчелари. Това са едни структури създадени за да усвоят определени пари, за определени хора, но не и за обикновения пчелар. Затова субсидиите никога не стигат до обикновения пчелар. И няма да има субсидия на пчелно семейство по същата причина. И знайте, че обикновен човек, още повече честен, няма да бъде допуснат до масата с баницата. Спирам до тук, защото никой не чете постове по-дълги от 5-6 реда.

 34. Димитър Бонев

  Поради изчерпване на определения бюджет по мярка А „Техническа помощ” – за „Обучение на обучители” и „Популяризиране на пчелните продукти”, на 27 декември , от 13:00 часа Разплащателната агенция временно спира приемането на заявления в тези сектори. Приемът бе отворен на 20 декември със заповед на изпълнителния директор на ДФ ”Земеделие”.
  Много бързо свършиха парите по тези две мерки. Явно някой много се е постарал да ги „усвои“. Дори и СБП не можаха да подадат проекта си.

 35. Надявам се ,скоро да има нова организация на хората от двата форума…по истински ми се струват.заставам зад Бонев,както и зад останалите от форумите .те хората сами ще решат къде да членуват

 36. Другарко Челебиева,

  От не много време наблюдавам изявите на СБП, вашите, на михайлов, на Д.Бонев, едновременно с това и събитията из форумите – не вземам ничия страна, просто искам да споделя, като един неутрален наблюдател, моите впечатления.

  Започвайки от по-несъществената част – не желая да ви питам, не желая и да коментирам в подробности, но това изказване как с 300 пчелни семейства едвам вържете двата края, мога да го разбера само по два начина.

  Първия – това подсказва какви са ви способностите, като пчелар. Покрай този съюз, какви сте се събрали там не знам, ама май пчелари няма, защото и най-простия пчелар, който съм виждал – да приемем, че това съм аз, знае много добре, като как ще вържат двата края с 300 кошера …… това е повече от нелепо, освен ако не изкарвате по 10кг. годишен добив, което ….. нали тука няма какво да коментирам повече.

  А втория начин, е че се чудите един вид как да се оправдаете, което ви вкарва в тази унизителна за вас самата позиция да лъжете, като малко дете, което не ще да признае кой изяде бонбоните за нова година – тука бих ви попитал само ……. защо ви е да правите това, съсипвате си нервите, живота, приятелското отношение с колегията, само за накякаъв си лидерски пост и там да изкарате 5лв зад гърба ….. айде не са пет, да не кажете, че ви обиждам, не са 5 повече са, но повярвайте, тези допълнителни пари не си заслужават цената. (но вие си знаете най-добре)

  А и вижте, сама казвате как сте изпитали искрена загриженост към С. Тодоров – с толкова пчели как ще води съюз, ами ето и вие, с толкова пчели как го водите т.е. изпитайте тази същата загриженост и към себе си, повярвайте ми, ако го сторите ще сте благодарна (не на мен – просто благодарна) и доста колеги също ще са ви благодарни.

  Относно вашия „двубой“/ спор – пак само две неща. Бонев – не знам дали споменах, не се познавам с него, но виждам, че участва във форумите. Та в същите, човека много подробно и интересно разказа, как са се провели гласуванията за избор на председател на съюза – сега не става дума за това, той какво е казал, като иска нека сам го повтори и тук, но ми стана интересно, как така аджеба от два форума, не се появи нито един, повтарям НИТО ЕДИН колега, който да застане срещу казаното от Бонев, който да отрече, да оспори думите му.

  Да речем форумите не са достоверна извадка – наистина донякъде е така и за това пак няма да ви питам, а само ще споделя, че на всички участници и гости в тези форуми, им направо изключително впечатление, как вие самата търсите помощ и съвети „умувайки какво може да се направи“ от колегите там, с пръсканията в Шуменско тази година …….. значи, вие просто сте некомпетентен човек за тази длъжност и тука във връзка с коментара ви към naso, извинявам се другарко Челебиева, но точно вие, като представителен човек, на тази отговорна позиция, като професионалист, сте длъжна не да чакате да ви питат (защото самото питане, дава повод да се подозира, като каква сте я свършили), а да се вижда и да се показват ясни, видими, резултати следствие от вашата дейност.

  Обикновенния пчелар, за това е обикновен, защото няма власт т.е. той е просто пчелар, да не се обиди някой, не казвам прост човек. Аз ако смятам, че мога да направя нещо от тази длъжност, която заемате, няма да чакам покана, а ще се кандитатирам сам, но съм преценил, че нямам нужния капацитет и необходимите умения, за тази работа и за това, и аз съм просто, обикновен пчелар и работя това, което умея.

  И последно – с това колко пари сте дали за нафта …… ами вие с 300 кошера, като се оплаквате от това, какво да кажат сиромасите с по-малко кошери …. как да ви идват на шопските събрания. И изобщо от цялата ситуация лъха една софиянщина – как така сте е приела, че михайлов … да цитирам дословно „Аз смятам, че на този пост трябва да стои по право Председателят на Столичната пчеларска организация“ …… не, че нещо, ма това някакво много мутренско право ми изглежда, с което имаме вече доста опит нашата нация. Да споменавам ли за „предупрежденията“, които е получил Бонев на тези гласувания …. как да ви кажа, не че не му повярвах, но не съм и толкова глупав, че да му повярвам от раз, но с това право сега. …. повтарям, като СТРАНИЧЕН НАБЛЮДАТЕЛ, само ви споделям, че везните не натежават в полза на Бонев, но страшно много олекват от ваша страна …… толкова олекват, че виждам как на много пчелари ще ни олекне, когато се разпадне, което ми е и искреното новогодишно благопожелание към вас и целия ви крайно деградивен за пчеларството в България съюз, може предсказанието на маите, нострадамус, баба ванга и отец нафарфорий, че 2012 идва края на един етап и започва нов, да е било за вашия съюз. Така тъкмо ще имате повече време за себе си и за вашите кошери, за които пък ви пожелавам да станат 3000, да се наслаждавате на живота и да дадете път на изберете си сама, дали на по-млади, дали на по-опитни, дали на по-компетентни хора от вас.

 37. Даниела Челебиева

  Уважаеми, г-н Бонев,
  С вашето логическо мислене очаквам в скоро време да ми припишете вината за климатичните аномалии, повишената зимна смърност и синдрома на празния кошер. Дерзайте!
  Аз съм родена през 1959 година и не съм виждала протоколи от партийни събрания, нито от 60-те години, нито от по-късно. Не съм членувала в никакви партии досега. Като сте знаели, как трябва да се водят протоколи на заседания, да бяхте ги писали Вие или да бяхте предложили как да става това.
  В гражданското общество, каквото се стреми да стане българското, важна роля имат гражданските структури. Само чрез тях може да се изказват и отстояват позиции и искания на дадена група хора с общи цели и интереси. Всеки трябва да намери своята професионална организация или такава, която да защитава неговото хоби, живущите в една етажна собственост по задължение също са членове на Общо събрание, което избира Домсъвет и т.н.
  Имам още много неща да Ви кажа, за съжаление нямам време за това, предстои ни много работа в Съюза, и на местно, и на национално ниво. Самата аз съм председател на 3 различни граждански организации от горепосочените, работя доброволно навсякъде. Миналата година ми предложиха същия пост в четвърта гражданска структура, отказах, защото прецених, че няма да имам време за това. Е, някои българи бяха в 10-на борда на директори и то на заплата, но аз нямам такъв капацитет и знания. Смятам, че съм се доказала като лидер, а не като човек, търсещ облаги, защото на тези позиции трябва да се работи, всяка година се отчита дейността, всяка втора се провежда Отчетно-изборно събрание.
  А който работи, винаги ще бъде на прицел на критиката! Продължавайте да ни търсите кусури, грешки, пропуски, това е за добро, казано е: „В спора се ражда истината!“ А тя винаги, рано или късно, излиза наяве. Времето ще покаже „кой крив, кой прав“. Успех!
  С най-добри чувства към Вас и всички пчелари:
  Даниела Челебиева

 38. Димитър Бонев

  Уважаема г-жо Челебиева,
  Извинявам се за грешката, имах предвид 80-те години на миналия век, когато всичко беше диктувано от висшето ръководство на партията майка. Сега вие се изживявате по същия начин, но не ви виня за това. В края на краищата вие, както и аз сме израснали в едно общество, в което това е считано за нещо нормално. Тогава закона беше партията. Тя колеше, тя бесеше. Така както днес вие се опитвате да правите. Щом вие сте ръководители, всички трябва да са съгласни с вас и да ви ръкопляскат, дори и вашето решение да е в техен ущърб. Проблемът обаче е, че в съвременното гражданско общество място за такова мислене няма.
  Нямам намерение да ви приписвам нищо. Акцентирам само върху конкретните факти.
  Говорите за защита на позиции и искания на пчеларите. Много добре. Само ми е много любопитно по какъв начин това ръководство защитава позиции и права на пчеларите. Как ви са позициите му пред институциите, какви облекчения за пчеларите сте успели да издействате, по какъв начин сте се противопоставили на чиновническото бездействие. Какво направихте за да стане по-лек живота на пчеларя, нали се явявате в ролята на професионална организация. Или всичко е само популизъм. Това че след повече от половин година мъки успяхте да изпратите едно предложение до МЗХ относно наредба 15 не означава, че сте защитили правата на пчеларите. Напротив нищо не сте направили. Това предложение е в остро противоречие на нормативната уредба на ЕС и няма как да бъде прието. Проблема наистина е много сериозен, защото касае много повече от промени в една наредба. Самата концепция е сгрешена още при правенето на закона за пчеларството и от там на различните подзаконови актове. За да бъде решен е нужно много повече от пренаписването на една наредба. Необходим е диалог с МЗХ, с други пчеларски и не пчеларски организации. Необходима е находчивост и толерантност. Необходими са разумни решения, които да удовлетворяват всички заинтересовани страни. Необходим е диалог. Необходимо е много добре да се познава съществуващата нормативна уредба, както националната, така и тази на ЕС, необходимо е много високо ниво на компетентност, необходима е много, много повече работа извън заседанията на УС. Крайно време е да разберете, че така както сте я подкарали проблемите няма да бъдат решени, а напротив ще се задълбочат много повече, както и на практика се получава.
  Един ръководител на една такава организация трябва не само да бъде добър менажер, но и добър политик. Необходими са много качества, които нито Михайлов, нито вие, нито който и да било от УС притежава. Самия факт, че председателя е толкова много ангажиран с други дейности, че за 9 месеца не можа да намери един час време да внесе в съда документите по пререгистрацията на сдружението, нещо което дори можеше да бъде свършено от всеки един член на УС и дори КС, красноречиво говори, какво безхаберие цари в ръководството на тази организация. А може би бъркам, може би причината е друга и дано не е така, защото тогава е още по-лошо. Това прави този УС нелегитимен и всички негови действия незаконни, а някои от тях направо плачат за прокурор. Най лошото е, че органа, който по устав трябва да контролира дейността на УС е пряк участник в тези нарушения.
  Завиждам ви обаче за вашата работоспособност. На мен ми е много трудно да нося две дини под една мишница, а вие носите цели шест- три граждански организации, УС, шуменската пчеларска организация, работата по пчелина. Та това ме кара да си задам въпроса дали количеството не е за сметка на качеството.

 39. Re:Димитър Бонев браво колега,заставам зад всяка твоя дума. много истини каза.
  за другарката Челебиева има един лаф Лесно е да говориш, мъчно е да го сториш.
  тя е активна само по форумите в интернет и е безобидна не и обръщайте внимание нека си говори не пречи на никой :)

 40. Пчеларският сектор се подпомага бавно, но застарява бързо България изнася мед най-често за Германия, Полша, Италия, Испания и Франция.Нашият мед в тези страни се продава между 15-20евро за кг , а тук се изкупува за 3.80-4.00лв за кг.Как да се развива пчеларството като в България един пчелар с 100 пчелни семейства не може да изхрани семейството си?От 100 семейства се добиват 2500кг мед по 4.00-8800лв.Разходи за минимум 300 рамки, основи и тел- 600лв, поне 50 нови майки -750лв, данък-380лв, осигуровки-912лв , охрана на пчелина- 3000лв, лекарства 40 варостоп по 5.80-232лв, транспортни и др -200лв . В крайна сметка се получава следното , 8800лв-6074лв или чист приход 2726лв.Питам колко семейства трябва да отглежда един пчелар, за да изхрани 4 членно семейство, като се вземе впредвид, че повече от 60 пчелни семейства в един пчелин не са рентабилни? За сравнение един земеделец отглеждащ 100 дка земя получава 3800лв субсидия- 38лв на декар, един животновъд с 20 крави получава 3000 лв субсидия- по 150лв на глава добитък и т.н., а един пчелар получава 0лв субсидия, но за сметка на това трябва да плати данък.Докато не започнат да се дават субсидий на база пчелно семейство, развитие в пчеларството няма да има

  Парите по пчеларската програма, които се отпускат за отводки и пчелни семейства не отиват при пчеларите, а отиват в джобовете на лицензираните производители на отводки и майки. СРАМОТА. За една отводка Дадан блат на 3 пити искат 120 лева, а истинската стойност на отводка с 3 пити и майка е 60 лева, 3 пити с пчели по 15 лева-45 лева и майката 15 лева общо 60 лева. Останалите 60 лева за какво са просто незнам. Става така, че е по-изгодно да си закупиш всичко от нелицензиран производител и въобще да не се занимаваш с тези програми. Изобщо нещата така са направени, че няма смисъл да се кандидатства по пчеларската програма за отводки, защото по- добре за 120 лева да си купиш кошер с пчелно семейство. На края на сезона ще извадиш 30 кг. мед по 4 лева-120 лева приход. Ако си купиш отводка за 120 лева ще ги развиваш цяла година и накрая няма да извадиш една троха мед. Заключение- ако купиш 50 отводки по 120 лева това е равно на 6000 лева, имаш 80% по програмата, влагаш собствени пари 1200 лева плюс данък 400 лева , за рамки и основи още 600лева стават 22000 лева.А ако си купиш кошерите без програмата по 120 лева , 50 кошера -6000 лева , вадиш 1500 кг. мед -6000 лева и кошерищата ти остават плюс. Така че, горе, моля осъзнайте се ! Искате ли да се развива пчеларство в България или не?

  Колеги да вземем да напра`вим и ние една стачка вижте земеделците. За нас пак нищо нали пчелите опрашват земеделските култури и всички др растения нашия принос е към всички в тая държава.Какво получаваме ние в замяна нищо поне да ни осигурява държавата как то си осигурява администрацията или да ни освободи от данъци.КЪДЕ СА ТИЯ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ПЧЕЛАРСКИТЕ СДРУЖЕНИЯ ДА ИЗЛЯЗАТ И ДА ИСКАТ ОПРЕДЕЛЕНА СУМА ПАРИ ЗА ОПРАШВАНЕ ,ОПРАШВАНЕ.

 41. Дами и господа,
  всички искаме нещата в българското пчеларство да се подобрят. Нека да действаме заедно. Най-големият проблем според мен не са субсидиите, а регулациите относно продажбата на меда. В момента според наредбата за директните продажби пчеларите имат право да продават на дребно само 40% от произведената продукция. Защо? Каква е логиката за това ограничение. Според мен това е въпрос, който трябва да поставим пред министерството. Освен това трябва да се улесни максимално достъпа на пчеларите до пазара. Да има ясни указания какво точно е нужно за да излязат пчеларите спокойни на пазара, а не да се чувстват като най-големите нарушители, когато си продават продукцията, произведена със собствен труд. Моля, представителите на пчеларските организации за мнение по този въпрос. Благодаря!

 42. оптимист

  Много си прав колега, Мащеха е държавата към нас пчеларите, Дава не дава ние си опрашваме спестяваме стотици милиони за нас няма и стотинка А колко хора се хранят от нас прекупвачи дърводелци търговци майкопроизводители вестникари за 8 странички левче до колкото знам са 3вестника и2списания, А със 1 килограм мед една кутия цигари неможеш да си купиш Искат да се осигоряваме да плащаме данаци да се регистрираме застраховаме и кво ли не още така било в ЕС а когато трябва да се дава такива примери няма Това е пчеларската деиствителност в БЪЛГАРИЯ мъка мъка при нас важат законите на джунглата кой кого може,

 43. вие само се карате засрамете се

 44. Димитър Бонев

  Г-н Бойков, много сте прав. Пчеларския сектор застарява не бавно, а много бързо и няма да е далеч времето, когато пчеларството, ще стане изчезващ занаят. Причините вие много добре сте ги посочили. Програмата във вида в който е направена е тотално опорочена. И това е така още от датата на създаването и. В работната група участват преобладаващо членове на развъдната асоциация начело с Ганчо Ганев. Към тях ще прибавим и Стефан Стефанов и Пламен Иванов все отбор юнаци. В правилата, които те са си създали, ДРУГ ОСВЕН ТЯХ В ТАЗИ ГРУПА НЕ МОЖЕ ДА УЧАСТВА.Миналата година ми попадна финансовата мотивация за цената на отводките. Бях шокиран от наглостта на развъдната асоциация. Цената на я бяха докарали до ако не се лъжа 148лв без ДДС. Тогава все още бях член на УС на СБП и бяхме гласували писмо до МЗХ, с което изразявахме своето възмущение и искахме пределните цени на отводките да бъдат преразгледани. За съжаление по неизвестни за повечето от нас причини г-н Михайлов скри това писмо в бюрото и не го изпрати. Съгласно Регламент № 1234 /2007 Мерките, които могат да бъдат включени в програмата в областта на пчеларството, са следните:
  а) техническа помощ за пчелари и организации на пчелари;
  б) борба срещу вароатозата;
  в) рационализиране на подвижното пчеларство;
  г) мерки за подкрепа на лаборатории, извършващи анализ на физикохимичните свойства на пчелния мед;
  д) мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Общността;
  е) сътрудничество със специализирани органи за осъществяването на приложни изследователски програми в областта на пчеларството и пчелните продукти.
  Както се вижда майките и отводките не са част от тях. Вижда се и друго. Няма мерки за подвижно пчеларство. Според МЗХ и Ганчо Ганев то се финансирало по друга програма . Да, да ама не. Видно е, че съгласно правилата тази програма е насочена към малките и средните стопанства, които не влизат в обхвата на мерките по програмите за развитие на селските райони.
  Но господата от развъдната асоциация имат силно лоби в МЗХ и са успели да си издействат правото да усвояват почти половината от парите за пчеларство.Вместо за подвижно пчеларство, за майки и отводки. И понеже капацитета им не позволява да се справят с толкова много заявки, а и имат монопол върху производството на отводки, то единствения начин да приберат тези пари е чрез високите пределни цени. В края на краищата ако всички мислят по този начин, по който мислите вие и аз, то тогава тази мярка ще бъде провалена и цените ще си дойдат на мястото. Всичко опира до пазарния принцип.
  Относно проблема със протестите. Много се коментира по форумите, но когато въпроса опре до действие всички се покриват. За да бъде един протест истински и от управлението на страната да ни обърнат внимание, то той трябва да е масов. Не е ли така, г-н Борисов ще ни се усмихне ехидно, ще ни тегли една благословия и всичко ще си остане по старому. Всичко опира до организация. Някой трябва да поеме сложната задача да организира един такъв протест, да формулира исканията, да изиска необходимите разрешения, да успее да убеди пчеларите да го последват. За съжаление няма кой. Ганчо Ганев е доволен от статуквото. На Пламен Иванов и Стефан Стефанов никой не им вярва. Михайлов е съгласен само да подкрепя, но някой друг да го направи. И така всичко приключва. Казвате къде са тея пчеларски организации. Ами ето ги. Дано поне от ЕС вземат решение от 2014г да има директно плащане за пчеларите, та да разберем . Е няма да си изкривя душата. Преди година и половина, тогавашното ръководство на СБП се опита да поиска субсидия от МЗХ, но мотивацията не беше съвсем точна, а това се оказа достатъчен повод да бъде отхвърлена. Няма да пропусна и факта, че по същото време, с писмо до Президентът на Световната асоциация на пчеларите „Апимондия“ Жил Ратиа, СБП постави въпроса на много по-високо равнище. Сега вече няма кой дори и това да направи.
  Колега Илиян,
  Вярно е че не липсата на субсидии е най-големия бич за българското пчеларство.Въпреки че този факт ни поставя в неконкурентна среда. Въпросните регулации в наредба 26 са лобистки и може би нямаше да имат този вид, но тогава недалновидността на г-н Михайлов ни изигра лоша шега. Когато прочетох проекта на сайта на МЗХ по мое настояване беше свикано извънредно заседание на УС на СбП. На това заседание се взе решение да се направи писмо до министерството с искане тези ограничения, които противоречат на редица национални и европейски нормативни документи да бъдат премахнати. Задачата да се изготви писмото беше възложена на мен и аз я изпълних още същия ден и изпратих писмото на г-н Михайлов. Неизвестно защо обаче и това писмо отлежаваше в чекмеджето на въпросния господин до момента на обнародването на наредбата. След това го изпрати, но след дъжд качулка. Тогавашното председателство на съюза беше поканено в МЗХ само за да му бъде обяснено че сме пропуснали срока. Когато видях, че Михайлов бави писмото свиках УС на ОПС „Акация 1899“ гр. Пловдив и решихме да изпратим и ние подобно писмо, За съжаление и ние закъсняхме.
  Въпреки всичко светлина в тунела има. Групата около Котларски е завела дело срещу тези точки в наредбата и доколкото разбрах на първа инстанция делото е спечелено.
  Има и нещо друго Има вариант с който тази наредба може да бъде заобиколена. Този вариант се нарича ДОБРИ ПЧЕЛАРСКИ ПРАКТИКИ. За съжаление новото ръководство на СБП направи всичко възможно да провали проекта на инж. Илия Цонев за тези практики. Да има някои несъвършенства, но тези не толкова много, а щяха да ни дадат възможност да реализираме цялата си продукция както ние намерим за добре без да ни притеснява наредба 26. Кой има интерес това да не стане. Явно Михайлов има интерес. Той открито лобира за преработвателите. Поне действията му са в тази насока. Вярно щях да забравя че все пак той по някакъв начин е свързан с „Нектаркооп“. Ако сегашното ръководство на СБП не бе проявило тази алчност и безразличие, да не използвам по-тежки думи, може би скоро щяхме да имаме възможността да продаваме свободно своята продукция спазвайки определените точно регламентирани правила. А те не са толкова тежки колкото г-жа Челебиева се опитва да ги изкара. Чел съм ги и съм ги обсъждал с автора им, а последната редакция е доста приемлива.
  Прав сте колега“оптимист“ държавата се изявява като мащеха за нас пчеларите, но не ни е виновна само държавата. Най-вече сме си виновни самите ние. Проблема е че всички искаме нещо добро да ни се случи, да имаме тези и тези привилегии, но все чакаме някой друг да го направи. Имаше навремето една реплика в един български филм : „ПРЕДИ ДА ПОИСКАШ НЕЩО, ПОМИСЛИ КАКВО СИ ДАЛ“.
  Колега suzan penev, не се караме. Спорим, а в спора се ражда истината. Няма от какво да се срамувам. Каквото съм могъл съм дал. Но не можех да гледам как всичко, което можеше да бъде постигнато се унищожаваше от действията и бездействията на няколко души. Не исках да участвам в това.

 45. Димитър Бонев

  Моля да ме извините че съм толкова многословен, но смятам за редно информацията, която имам да не я пазя само за себе си.

 46. Е какво става сега ние искаме субсидия на пчелно семейство а те си правят какво си знаят дават субсидия на майко производители и на дърводелски предприятия гушат определени хора и се правят че не знаят какво правят.

 47. Димитър Бонев

  Между другото е имало възможност средствата по тази програма да се дават и на пчелно семейство, но така е по изгодно за някой. Кой е този някои вие се сещате. Формалната причина била, че средствата, които трябвало да се отделят за администрирането на такова разпределение били много големи. В същия момент се оказа, че държавата е платила разходи, по проверките за изпълнението на проектите по първата тригодишна програма съизмерими с изплатените средства. А това как ви се струва.

 48. suzan penev

  колега Димитър Бонев в такъв случаи тези които вредят и трябва да си ходят много сте прав че държавата не е виновна а ние хората с нашата алчност ако не ние пчеларите не допринасяме за пчеларството кои друг.работех като работник на еди лицензиран маѝко производител как ви далавери правѝше с маѝки те отводки те бедна им е фантазия та на тези кои то купуват от тях е мисля че не всичките са такива но с нашия балкански синдром. благодаря че ми отговорихте лека.

 49. Евгени Петков

  Да, има остър кофликт на интереси, но предлагам на г-н Бонев да опита и този вариант:
  http://anticorruption.government.bg/content.aspx?p=12
  Ясно е , че морал и УС на Н-ския пчеларски съюз са нонсенс, още повече когато разбрах, че пролетта единият от горецитираните съюзи си е приел пожизнено председателство, нещо като „till death do us part“.

 50. Г- не Хах с коментар №-36, признавам че ме предизвикахте въпреки, че бях решил да взема участие в коментарите, но времето … Не искам да правя разбор на коментара Ви, но на този фон, с проблемите на пчеларската гилдия, да се захващате с личните проблеми на Челебиева и „непроизводителната“ и технология на пчеларстване, мисля че не Ви прави чест, като отношение към една колежка захванала се и с обществена дейност. Споделям че с нея сме в постоянен спор, но нали така се стига до истината. Примера който давате с бомбоните от 5лв. също ми се вижда не уместен. На фона от проблеми пред пчеларите към който Ви насочвам контрастират числа с много повече цифри. Явно от близо познавате повечето от кандидатите и самия състав на ръководството при СБП, а на мен дори речника Ви, ми е познат, заповядайте на някой от нашите заседания, и аз не Ви каня, информирам само, че нашите заседания не са закрити – присъствия сме имали от такива „доброжелатели“ да изкажат мнение директно на национално ниво, но да сте в нелегалност по Ви харесва, добре и така става, много го правят и аз понякога във форумите. Господина Бонев, както правилно отбелязвате, от своя позиция много подробно и интересно разказва, как са се провели гласуванията за избор на Председател на СБП, да аз също ще допълня, че и на мен всичко не ми хареса – и двамата председатели на събранието /конгрес/, не можаха да овладеят напрежението и особено при гласуването, се наложи то да бъде повтаряно, тъй като посоката и правилата на гласуване трябва да се спазват преди всичко от самите председателстващи, а сега са бивши членове на УС. Сега аз да те попитам нещо, след като единия от тези председателстващи не се справи с ръководенето на едно събрание, как щеше да се справи с ръководенето на СБП,отговора е ясен, НАЛИ?!? После си направили отвод, а някой даже съюза напуснаха, да, Те са били сигорни, в победата която са планували отдавна, а тя беше отбранявана упорито, според – резултатите. Тук е нужно да добавя че напушането при трудности, и разгорещени дискусии е честа практика и от самия Бонев, спомням си как напусна учредителното събрание/конгрес/ в Пловдив, и възрастен пчеларски доаен се принуди да го връща и уговаря, а тои като нацупено дете, това е ставало и не веднъж и при провеждане на заседания от националния управителен съвет също. Мисля че става ясно защо никой не желае да застане срещу него, и да го оспори, освен Челебиева и тя го прави според мен твърде грижовно, явно го уважава като млад колега. Уважаеми Хах разбирам, че нещо не Ви е угоден СБП, и явно сте ни опозиция, или нас чуствате като такива, но обединението дългоочакваното, трябва да се случи в края на краищата, това зависи преди всичко от самите пчелари и мисля, че това ще го направят членуващите в СБП. По отношение някой други личности бих взел отношение но аз го правя по всички събрания, и по възможност лице в лице. Запознат съм с целите и задачите които са си поставили учредителите, работната група и доаените които са залагали надежди и авторитет за националното обидинение, затова и споделям увереност – този е съюза който ще го направи, тук трябва да се съсредоточим и ще се получи!!! Личностите ни, не са вечни, а не виждам авторитарност в настоящия момент, нацупените е време да превъзмогнат обидите, и да се продължи напред.
  Бойков – №-46, директните плащания са задача №1 за СБП, не се увличай, това е Съюза който ще го направи, и много други, при нас няма корупция, чакам вашите въпроси, ще се старая да съм по кратък. Бонев, кестените които те карат да вадиш си ги прави каквото искаш, но да ти отговарям на теб е излишно, ти не си бил на нито един Фестивал който съм провел аз, това което си чул да се говори на последната седалка в автобуса е без значение, а Вие даже провалихте запланувания по програмата в Пловдив- Фестивал, а оправданията Ви са детски…
  Я.Янков – Варна
  ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛ на СБП

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^