Начало / Новини / За пчелите и хората (видео)

За пчелите и хората (видео)

В youtube можете да гледате специализирано проучване на смъртността на пчелите в България, проведено юни – юли 2011 от „За пчелите и хората“.

Следващите части са пълна версия, представяща синтезиран документален материал от проучването, което бе проведено в 41 пчелина от цялата страна.

Заключение:

В посетените 41 пчелина синдрома на празния кошер не бе наблюдаван в нито един пчелин. От случаите на повишена смъртност бяха установени съответно:

10 случая на отравяния
10 случая на вароатоза
6 случая на нозематоза
6 случая на смъртност поради гладуване на пчелите
3 случая на смъртност поради грешки в технологията на отглеждане или погрешно профилактично третиране.
1 случай на токсикоза вследствие некачествени хранителни запаси
1 случай на смъртност вследствие наличие на гризачи (мишки) в кошера
В 12 пчелина не бе установена повишена смъртност на пчелни семейства.

От препоръките на пчеларите се налага изводът, че е абсолютно наложително да се отпуснат директни субсидии на пчелно семейство (11 мнения). Важно е също да се подобри нормативната база (конкретно Наредба 15), както и да се затегне контролът по изпълнението на тази наредба включително чрез по-високи санкции. Необходимо е да се подобри и работата на постоянните комисии към областните дирекции „Земеделие“. Други важни проблеми повдигнати от пчеларите са ниското качество на пчелните майки и отводки предлагани от лицензираните майкопроизводители; бюрокрацията и спънките по действащата тригодишна програма за развитие на пчеларството; силно заниженото ветеринарно и научно обслужване на сектора; проблема с кражбите на пчелни семейства; непосилното данъчно бреме върху пчеларите; проблемите с реализацията на продукцията и много други.
Приятно гледане!Следващите части: тук

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^